Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-14 07:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/basketdamerna-vill-slippa-nitlott-i-os-kval/

Sport

Basketdamerna vill slippa nitlott i OS-kval

Frida Eldebrink i basketlandslaget. Arkivbild. Foto: Andreas Hillergren/TT

Lottningen blir viktig inför basketlandslagets OS-kval.

Japan är nitlotten som ”Blågult” helst vill slippa.

TT Text

Det beror dock inte på att Japan är kvalets bästa lag, utan på att landet som OS-arrangör är garanterat att gå vidare från kvalet oavsett resultat. Därför är det förstås en klar fördel om Sverige hamnar i samma grupp som Brasilien som – på grund av olika villkor i lottningen – är det enda tänkbara alternativet till Japan från den tredje seedningspotten.

De svenska basketdamerna, som aldrig tidigare har spelat OS, är i den fjärde och sämsta seedningspotten och hur lottningen än faller ut är det en tuff uppgift som väntar i kvalet i februari.

– Vi kommer behöva göra vår bästa match i livet och det är väl lite så det ska vara, säger landslagsansvarige Fredrik Joulamo inför onsdagens lottning i Schweiz.

Kvalet spelas i fyra grupper som avgörs i Frankrike, Serbien, Kina och Belgien. De tre bästa lagen i varje grupp går vidare till OS i Tokyo.

Världsmästarna från USA deltar också i kvalet, men är precis som Japan garanterade OS-spel hur det än går. Att USA som storfavorit skulle behöva utnyttja den garantin förefaller dock högst osannolikt.