Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Basketklubben en inkörsport för nyanlända

Basketklubben Västra Hisingen satsar på att locka nyanlända till idrotten. Mohamad Haddad är både tränare och förälder.
Basketklubben Västra Hisingen satsar på att locka nyanlända till idrotten. Mohamad Haddad är både tränare och förälder. Foto: Joakim Roos

Nybildade Västra ­Hisingen Basket från Biskopsgården spelar under parollen: ”Sikta skotten mot korgen.”

Föreningen växer i rekordfart och har blivit en inkörsport i samhället för nyanlända.

”Nu är den stora utmaningen är att locka nya ledare”, säger grundaren och eldsjälen Ali Tabrizi.

”Titta på mig”, säger Mohamad Haddad och visar den unga träningsgruppen hur man ska dribbla med basketbollen mellan konerna han placerat på golvet framför korgen. Mohamad tycker att svenska är ett svårt språk att lära sig, men han försöker så gott han kan. Det finns ju alltid händerna att ta till och vi konstaterar att idrotten har sitt egna universella språk.

För snart ett och halvt år sedan kom 39-åringen från Aleppo i krigets Syrien till Göteborg, där han för några månader sedan återförenades med sin fru och två söner. Några dagar i veckan leder han basketskolan i Sjumilahallen för Västra Hisingen Baskets yngsta och han trivs utmärkt med sitt uppdrag.

– Idrotten är bra för att förstå det svenska systemet, säger han.

Tioårige sonen Ahmed skickar iväg ett skott och är ett enda stort leende när bollen går i korgen.

Västra Hisingen kommer från Biskopsgården, Göteborgsförorten som starkt kommit att förknippas med fattigdom, segregation och skottlossningar. Ali Tabrizi kom i mitten av 80-talet som barn till Sverige från Iran och är uppväxt ett stenkast från hallen. När han efter några år i Stockholm, där han tränade Alvik Baskets damer, återvände till Göteborg ville han ge ungdomarna i området ett nytt alternativ. Med uppmaningen att rikta sina skott mot basketkorgen i stället för mot varandra grundade han i maj i fjol med två tomma händer en ny förening. Gensvaret har varit över förväntan och klubben har redan över 200 spelare.

– Vi vill visa att det går att göra bra saker i Biskopsgården, säger Tabrizi och ursäktar sig för röran i den nya klubblokalen.

På väggen hänger tavlor med ledord som markerar klubbens värdegrund. Man ska visa respekt och man ska komma i tid. På golvet ligger rör från en byggfirma som ska förvandlas till redskap i det nya gym som är på gång. Här finns också en hög virke, som klubben ska använda i sin satsning för att rekrytera ledare. För även om många ungdomar vill prova på basket har det visat sig svårare att få föräldrar att engagera sig föreningen. Tabrizi letade efter gemensam nämnare för de många nationaliteter som finns i klubben och kom fram till många gillar att odla.

Med virket ska man nu bygga fler upplagor av den mobila odlingsvagnen Greens on wheels som klubben lanserat och som ska finnas där lagen spelar.

Klubben vill inte bara vara ett integrationsverktyg för Biskopsgårdens ungdomar utan även för områdets föräldrar.

– Det är viktigt att vi får med oss föräldrarna så att vi får en lokal förankring och kan skapa nätverk. Vi vill inspirera till andra initiativ, säger Tabrizi och hoppas att några föräldrar precis som Mohamad Haddad väljer att bli ledare.

Basket är enligt en undersökning från Riksidrottsförbundet den sport som lyckats bäst med att integrera utländska medborgare. Det är särskilt tydligt på flicksidan. Ali Tabrizi stryker under på detta och säger att man just nu har medlemmar från cirka 15 nationer och att det nästan är 50–50 mellan könen.

Några minuter senare ser det ut som att balansen till och med håller på att väga över för tjejerna. Mohamed Mahmud, som arbetar som ungdomsledare i Biskopsgården, kommer förbi och berättar att de 20 tjejer han har hand om har tröttnat på fotboll och vill börja spela basket i stället.

– Du hör, vi kommer att behöva nya ledare, säger Tabrizi och förklarar att det är viktigt att dela ansvaret i en förening.

Han vill definitivt inte vara den som bestämmer allt, men det verkar väl tidigt att göra allvar av planerna han har på att ”på sikt avveckla sig själv”.

Nya utmaningar står för dörren. Den här säsongen ska klubben, som har ett herrlag i division 3, börja spela matcher på ungdomssidan. Västra Hisingen är också en av 20 basketföreningar i Sverige som utsett till att delta i Svenska basketbollförbundets integrationskampanj ”Välkommen hit”. Det följer man i höst upp med sin egen turnering ”Welcome to Sweden Basketball”, som riktar sig till nyanlända i Göteborgsområdet. Tolv lag i åldrarna 13 år och uppåt deltar.

– Det är bara att komma hit. Vi står för all hall och utrustning, säger Tabrizi och anar kanske att det kommer att innebära att Västra Hisingen Basket växer ytterligare.

Fakta. Basketen storsatsar på integration

Svenska basketbollförbundet driver projektet ”Välkommen hit”, som syftar till att få ett ännu bättre integrationsarbete och beskrivs som svensk idrotts största projekt för ensamkommande flyktingbarn.

20 föreningar har valts ut att delta mot bakgrund av Migrationsverkets statistik över antal ensamkommande flyktingbarn för respektive kommun: Ragunda BBF, KFUM Östersund, Norrbottens BDF, Brahe Basket, Nässjö Basket, Västra Hisingen Basket, Göteborg, Högsbo Basket, Göteborg, KFUM Borås, Malbas BBK, Malmö, IK Eos, Lund, KFUM Örebro Basket, Skuru Basket, Nacka, KFUK-KFUM Huddinge, KFUM Fryshuset Basket, Stockholm, KFUM JKS Basket, Stockholm, Hammarby Basket, Stockholm, Alvik Basket, Stockholm, Södertälje BBK, Sallén Basket/Uppsala Basket ungdom, KFUM Umeå.