Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 04:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/bauhausgalan-kastas-ut-fran-diamond-league/

Sport

Bauhausgalan kastas ut från Diamond League

Längdhopparen Thobias Montler på årets Bauhausgala. Foto: Henrik Isaksson/TT

Bauhausgalan kastas ut från Diamond Leagueprogrammet. Nu har den svenska friidrottstävlingen på Stockholms stadion fått besked.

– Vi kommer att fortsätta arrangera en gala i världsklass, säger tävlingschefen Jan Kowalski.

Antalet Diamond Leaguetävlingar ska minskas från 14 till 12 nästa säsong. Att Bauhausgalan är en av de tävlingar vars status varit hotad har varit känt sedan tidigare.

Jan Kowalski, galans chef, bekräftar nu att man inte kommer att vara kvar på Diamond Leaguecirkusen. Han fick beskedet tidigare i veckan. Kowalski väljer dock att se positivt på situationen.

– Det har arrangerats friidrottsgalor av världsklass på Stockholms stadion i över hundra år. Den traditionen kommer att leva vidare, säger Kowalski.

Beskedet innebär att Bauhausgalan går miste om stora tv-pengar. Enligt vad DN erfar handlar det om minst fem miljoner kronor. Kowalski anser dock inte att det kommer att påverka möjligheten att arrangera en attraktiv gala.

– Det här gör i stället att vi blir mindre styrda av olika direktiv och att vi kommer att ha lättare att bygga en egen produkt, säger Kowalski.

Galan på Stockholms stadion skrev nyligen ett nytt femårskontrakt med huvudsponsorn Bauhaus. Samtidigt stod det klart att svenska stjärnor som Armand Duplantis och Daniel Ståhl är klara för nästa års tävling den 24 maj.

– Svensk friidrott är på stark uppgång och lockar publik. Och vi räknar även i fortsättningen med att kunna attrahera många internationella stjärnor, säger Kowalski.

Kendra Harrison, USA, vann damernas 100 meter häck på årets gala. Tävlingsarrangören tror på stora stjärnor även framöver – trots förlorad Diamond League-status. Foto: Fredrik Sandberg/TT

I somras berättade DN om att Svenska friidrottsförbundet skrivit brev till ledningen för Diamond League, där Internationella friidrottsförbundets (IAAF) ordförande Sebastian Coe är ordförande, och vädjat om att Stockholm skulle bli kvar på programmet för världens mest prestigefyllda galor. Förbundets ordförande, Johan Storåkers, betonade vikten för svensk friidrott och pekade på Stockholms stadion som en klassisk friidrottsarena och på att IAAF grundades i Stockholm. Det var en vädjan som var förgäves.

Officiellt besked om vilka galor som försvinner till nästa säsong väntas inom kort. Även Birmingham och Rabat anses ligga illa till.

Friidrottsförbundet uppmanade även Diamond Leagueledningen att behålla diskus på programmet. Grenen är hotad när galorna ska kortas i tid och göras mer publikvänliga.

Beslutet kring om Daniel Ståhl kommer att kasta på de största galorna nästa år väntas bli fattat först vid ett möte den 20-21 oktober.