Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-29 00:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/begransningar-kring-fackelstafetten-i-japan/

SPORT

Begränsningar kring fackelstafetten i Japan

Den olympiska elden tändes traditionsenligt i Olympia i Grekland men den efterföljande fackelstafetten i Grekland, som skulle pågå i en vecka, ställdes dock senare in.
Den olympiska elden tändes traditionsenligt i Olympia i Grekland men den efterföljande fackelstafetten i Grekland, som skulle pågå i en vecka, ställdes dock senare in. Foto: AP

OS-arrangören i Tokyo meddelar att man har tagit det ”hjärtskärande” beslutet att skala ner delar av fackelstafetten inför spelen i sommar. Anledningen är coronavirusets spridning.

TT Text

Bland annat kommer starten av fackelstafetten, i Fukushima, att genomföras utan åskådare.

Man betonar dock att publiken fortfarande ska kunna följa stafetten från vägkanten – så länge man inte känner sig sjuk.

Vd:n för OS-organisationen, Toshiro Muto, säger att inledningen av stafetten, från Fukushima, kommer att äga rum utan åskådare ”för att förhindra spridningen av infektioner”. Man kommer även att kontrollera temperaturen på fackelbärarna och stoppa de som har över 37,5 grader.

OS-arrangören i Tokyo tillsammans med Internationella olympiska kommittén säger att OS ska genomföras som planerat, men ju mer coronaviruset sprider sig i världen desto mer sprider sig en osäkerhet om så verkligen kommer att ske. Hittills har flera OS-kval ställts in eller skjutits upp samtidigt som flera länder stänger sina gränser.

Den olympiska elden, som tändes i Olympia i Grekland inför endast 100 ackrediterade gäster, anländer enligt plan till Japan den 20 mars och stafetten inleds den 26 mars.

Läs mer: Sommar-OS riskerar ställas in på grund av viruset (DN på plats i Tokyo)

Ämnen i artikeln

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt