Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-05-07 12:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/belarus-stoppar-forsaljning-av-niveas-produkter/

SPORT

Belarus stoppar försäljning av Niveas produkter

Belarus president Aleksandr Lukasjenko skakar hand med IIHF:s ordförande Rene Fasel.
Belarus president Aleksandr Lukasjenko skakar hand med IIHF:s ordförande Rene Fasel. Foto: Nikolai Petrov/AP

Belarus stoppar försäljning av vissa produkter från skönhetsföretaget Nivea. Landets hälsovårdsministerium uppger att man upptäckt ”sanitära problem” i produktionen av olika hygienartiklar.

Beskedet kommer efter att Nivea hotat med att avbryta sin sponsring av ishockey-VM om det skulle genomföras i Belarus, skriver oberoende Novaja Gazeta.

Den 18 januari i år meddelade Internationella ishockeyförbundet, IIHF, att VM flyttas från den belarusiska huvudstaden Minsk. Detta efter att förbundet fått kraftig kritik för att mästerskapet skulle komma att användas i propagandasyften av president Aleksandr Lukasjenko. Flera tunga sponsorer, som huvudsponsorn Skoda och Nivea, hotade att dra tillbaka sin sponsring om VM-planerna fullföljdes.

På tisdagen meddelade Belarus hälsovårdsministerium att man upptäckt sanitära problem i produktionen av vissa av Niveas produkter. Bland annat påstås Nivea ha sålt produkter som passerat bäst före-datum. Man ska också ha sett brister i hur företaget skriver sina innehållsförteckningar. Enligt ett dokument som skrivits under av landets hälsominister stoppas nu försäljningen av vissa av Niveas produkter. Statliga medier i Belarus har uppmärksammat beslutet.

Enligt hälsovårdsministeriets pressmeddelande är åtgärden en del i myndighetens dagliga arbete i granskning av olika skönhetsprodukter som säljs i landet.

Ryska oberoende tidningen Novaja Gazeta skriver att beskedet kommer efter Niveas hot om att dra tillbaka sin sponsring, en åtgärd som satte press på IIHF att fatta sitt beslut.

Företaget själva har ännu inte kommenterat händelsen.

Ämnen i artikeln

Ishockey
Belarus

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt