Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Bengtsson drömmer om guld i Rio

Foto: Jessica Gow/TT

Angelica Bengtsson har knappt kunnat hoppa stav på hela vintern. Med ett halvår till OS är drömmen ändå densamma. I Rio vill hon ta guld och slå världsrekord inför familjen på läktaren.

Två och ett halvt träningspass med stavhopp. Mer har det har det inte blivit för Angelica Bengtsson på grund av handskadan som fick henne att avbryta utomhussäsongen i september.

Läge att bli oroad?

Inte särskilt.

Angelica Bengtsson låter oväntat lugn, nästan road, när hon berättar hur lite stavhoppande det har blivit nere i Paris de senaste månaderna. I stället har hon kunnat lägga en massa fokus på att förbättra löptekniken. Backträning uppför på söndagar, nedför på torsdagar. Mycket löpning över häckar för att lära sig att ta längre steg.

Och ironiskt nog kan 23-åringen ha blivit en bättre stavhoppare av att inte hoppa så mycket stav.

– Jag har sagt det länge, att det är löpningen som har varit problemet. Jag har länge haft en fin stavteknik, i alla fall jämfört med andra tjejer. Nu har jag kunnat lägga väldigt mycket fokus på att slipa på löpningen. På att ha höga knän och ta långa steg, och att sätta i foten med rakt ben så att jag inte gör mig kortare än jag redan är, berättar hon för TT.

Med hjälp av bland annat ljusakupunktur har Angelica Bengtsson nu också blivit av med handsmärtorna. Och inomhuspremiären i franska Orléans häromveckan, då Bengtsson var nära att klara nya svenska rekordhöjden 4,72, var ett kvitto på att mycket av stavhoppningen mer eller mindre sitter i ryggmärgen.

– Fram till för några år sedan hoppade jag väldigt kontinuerligt på träning. Om jag missade en eller två veckors stavhopp kändes det som att hela livet gick isär. Nu har jag väldigt många hopp i kroppen som sitter där bak i huvudet, så det är inte så farligt. Men nu när handen är bra ska vi öka stavträningsdosen.

2015 var året då Angelica Bengtsson fick sitt stora internationella genombrott på seniornivå. Bronset i inomhus-EM i Prag var den småländska supertalangens första mästerskapsmedalj och i VM i Peking slutade hon fyra. Hon satte svenskt rekord (4,70) båda gångerna och utsågs efter säsongen till Årets svenska friidrottare.

2016 måste Bengtsson, trots fjolårets framgångar, börja med att jaga kvalgränsen till inomhus-VM i Portland i mars, som är satt till höga 4,72 eftersom startfältet bara ska innehålla tolv hoppare.

– Men det viktiga för mig nu är OS. Antingen får jag en bonus med att åka på en kul tävling i USA, eller så blir det inte så.

OS i Rio de Janeiro, Bengtssons första, blir speciellt för henne av flera anledningar. Mamma Elizete är från Brasilien och kommer att finnas på läktaren, precis som pappa Glenn. Han har faktiskt inte sett sin dotter tävla live sedan han slutade vara hennes tränare för snart fyra år sedan.

– Han har bara sett mig på tv. Live har han inte velat komma och kolla, inte ens Nordenkampen (i Växjö) vill han komma och titta på.

Går det som Angelica Bengtsson själv önskar kommer familjen bjudas på en oförglömlig föreställning.

– Det gör mig lite nervös när jag tänker på OS. Mitt mål de senaste fyra, nästan åtta, åren har varit att ta guld och göra det samtidigt som jag slår världsrekord i Rio. Jag vill inte sänka det.

Guld och världsrekord – är det realistiskt?

– När jag sitter här och tänker på om jag kan slåss om guldet i inomhus-VM, och samtidigt tittar på Jennifer Suhr (som förbättrade innevärldsrekordet till 5,03 i helgen), så känns det lite orealistiskt. Men samtidigt är det ett par månader kvar till OS och mycket träning kvar, säger Bengtsson.

– Min löpteknik går snabbt framåt och jag har mina nya stavar som jag jobbar mig uppåt på snabbt. Så om några månader kanske...

Fakta. Angelica Bengtsson

Född: 8 juli 1993 i Väckelsång.

Bor: Paris.

Klubb: Hässelby SK.

Gren: Stavhopp.

Personliga rekord: 4,70 (utomhus) och 4,70 (inomhus), båda är svenska rekord.

Främsta meriter i seniormästerskap: brons i inomhus-EM 2015, fjärdeplats i VM 2015, femteplats i EM 2014.

Bengtssons kommande tävlingar:

9 februari: Paris.

13 februari: Växjö, Nordenkampen.

17 februari: Stockholm, Globengalan