Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-04 07:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/bengtsson-gratulant-i-stallet-for-medaljor/

Sport

Bengtsson gratulant i stället för medaljör

När OS ställdes in behövde stavhopparen Angelica Bengtsson ett annat jobb. Nu gratulerar hon miljonvinnare.
När OS ställdes in behövde stavhopparen Angelica Bengtsson ett annat jobb. Nu gratulerar hon miljonvinnare. Foto: Alexander Donka/Svenska Spel

Hon siktade på att ta hem det stora priset, men nu är det Angelica Bengtsson som får ringa och gratulera vinnare. Dessutom tillbringar hon nätterna med att sortera paket. Att gå sysslolös är inget för en av världens bästa stavhoppare.

Angelica Bengtsson tog ledigt från skolan för att kunna göra en helhjärtad OS-satsning. Tjejen som hyllades av en hel friidrottsvärld för sin hjälteinsats på VM i Doha, där hon under några oförglömliga minuter bröt staven och sedan slog svenskt rekord, ville vara med slåss om medaljerna i Tokyo.

Det vill hon fortfarande, men med OS uppskjutet i ett år blev det plötsligt en hel del tid över.

– Det har varit alldeles för länge med för lite att göra, säger Bengtsson.

Så nu ägnar hon en del av dagarna åt att ringa och gratulera vinnare hos Svenska Spel – och en del nätter åt att sortera paket på Postnords central i Växjö. Passet börjar vid midnatt och slutar klockan sex på morgonen. Tränaren Peter Widén ordnade jobbet genom en kompis.

– Det är bra fysträning, säger Bengtsson med sitt karaktäristiska skratt, när DN träffar henne i samband med hoppgalan i på Ullevi i Göteborg.

Jobben, tycker hon, har gått fint att kombinera med träningen.

– Om det är något jag arbetat med de här senaste åren är det att ändra tidsrytmen. Jag har lärt mig att sova när jag kan, säger hon och förklarar att hon brukar få ihop sju-åtta timmars sömn om dygnet.

Om det är något jag arbetat med de här senaste åren är det att ändra tidsrytmen. Jag har lärt mig att sova när jag kan.

Om paketsorteringen hjälper henne att hålla formen skapar hennes andra jobb glädje. Bengtsson ringer för det statliga spelbolagets räkning upp kunder som tagit hem storkovan. Den största vinsten hon fått gratulera till hittills är på drygt tre miljoner kronor. Hon berättar att det finns vinnare som känner igen hennes röst.

– Det är väldigt kul. En del vill att jag ska berätta om min OS-satsning. Det är väldigt olika samtal hela tiden, säger hon 

Det händer att det är svårt att få tag på vinnaren, till exempel när denne inte har registrerat sitt telefonnummer. Bengtsson berättar att hon just som vi pratar väntar på ett samtal från jobbet för att få ett nummer till en storvinnare som hon ska ringa.

Som för de flesta idrottare gör pandemin att det blir ett annorlunda och mästerskapslöst år. Bengtsson säger att hon till skillnad från många utländska stavhoppare är lyckligt lottad som sluppit sitta isolerad och kunnat hålla i gång med träningen. Nu har även tävlingarna kommit i gång.

Allt som Bengtsson gjorde efter VM i Doha var inriktat på OS i Tokyo. Hon ställde in träningen på att bli både starkare och snabbare. Internationella olympiska kommitténs besked i slutet av mars att OS skjuts upp till 2021 gjorde henne besviken, men det innebar också att hon kunde vila en hand som ömmade och just då hindrade henne i träningen.

I lördags hoppade Angelica Bengtsson på hoppgala i Göteborg. Onsdag och torsdag väntar tävlingar i Karlstad.
I lördags hoppade Angelica Bengtsson på hoppgala i Göteborg. Onsdag och torsdag väntar tävlingar i Karlstad. Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

Nu har hon accepterat faktum och ställt in siktet på nästa sommar. Frågan är bara om det blir något Tokyo-OS över huvud taget. Bengtsson är optimistisk och pekar på att många länder har börjat öppna sina samhällen. Samtidigt är hon beredd på att det kan bli ett coronaanpassat mästerskap.

– Jag tror att alla idrottare som ska vara med på OS skulle gå med på att åka dit och sitta i karantän i tio eller fjorton dagar. Och om man nu har vant sig vid att det inte är någon publik, utan att åskådarna sitter framför tv:n tror jag att det kan fungera också. Jag tror att de (arrangörerna) löser det, säger Bengtsson.

Växjötjejen fyller 27 år i dag den 8 juli och är en erfaren olympier. Det blev guld vid ungdoms-OS i Singapore 2010 och hon hoppade både i London 2012 och Rio 2016. Det blev brons i utomhus-EM 2016 i Amsterdam och inomhus i både Prag 2015 och Belgrad två år senare, men den stora framgången vid ett globalt mästerskap har låtit vänta på sig för hopparen som slog juniorvärldsrekord som 17-åring.

Den omtalade bragden i Doha i höstas gav en sjätteplats i VM-tävlingen, bara fem centimeter från bronset, och visade att hon har kapacitet för medaljer.

Mondo Duplantis världsrekord och framgångar både imponerar och inspirerar.

– Det är väl på grund av honom som speciellt stavhopp har hittat egna lösningar som gjort att vi kunnat tävla ändå, säger Bengtsson.

På onsdagen tävlar hon vid GP-tävlingen i Karlstad och dagen därpå i samma stad, men då som en av deltagarna i ”Inspiration Games”, den omgjorda Diamond Leaguetävlingen i Zürich, som nu delas mellan sju städer, däribland Karlstad.

– Det känns som en stor ära att ha blivit uttagen, säger Bengtsson.

Läs fler delar i serien ”I stället för OS”:

Alex Bjurberg Kessidis: ”När jag vunnit EM, VM och OS – då kan jag dö”

Seglaren Anton Dahlberg efter OS-tomheten: ”Vi ska ha hundra ord för vågor” 

Perseus Karlström går ensam längs Eskilstunas gator

Handbollsproffset Carin Strömberg: ”Jag gillar inte orden duktig flicka” 

Ämnen i artikeln

Friidrott
Svenska Spel

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt