Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Bengtsson och Kallur dragplåster i Växjö

Det skiljer tolv år i ålder, men det är 34-åriga Sanna Kallur och 22-åriga Angelica Bengtsson som är anledningen till att dagens Nordenkamp i Växjö är utsåld.

– De två är våra största dragplåster, säger förbundskapten Karin Torneklint.

Sanna Kallur har inte sprungit i landslaget sedan 2010. Då deltog hon i lag-EM. Sedan dess har det mesta handlat om operationer, rehabilitering och några få tävlingar för häckstjärnan.

I år är det tio år sedan hon vann EM-guldet på 100 meter häck vid EM i Göteborg. Nu är hon på jakt efter en OS-plats i Rio de Janeiro.

I Växjö i dag springer hon 60 meter slätt, men så småningom måste hon börja springa över häckar.

– Hon måste kvala som alla andra, säger Karin Torneklint som inte tycker det är någon panik.

– Hon har en enorm känsla för häck, men hon måste börja tåla häckloppen också, det är nästa stålbad hon måste igenom.

Om Sanna Kallurs sju och en halv sekund långa lopp är den ena av Nordenkampens höjdpunkter, så är damernas stavhopp den andra.

I slutet av januari förlorade 22-åriga Angelica Bengtsson världsrekordet för damer under 20 år. I tyska Zweibrücken flög 17-åriga Wilma Murto från Finland över 4,71 och är med det delad världstvåa i år.

Nu har Angelica Bengtsson chansen att visa vem som är bäst i Norden. Hon är dessutom på jakt efter att klara kvalhöjden till inomhus-VM i amerikanska Portland mars. Kvalgränsen 4,71 är lika med svenskt rekord och en centimeter högre än vad Angelica Bengtsson någonsin hoppat.

Årets Nordenkamp har också en chans att bli den bästa resultatmässigt.

– Vi kommer att jobba med harar just för att de andra länderna ska få med sig sina bästa, säger förbundskapten Karin Torneklint.

Fakta. Nordenkampen

Nordenkampen i Växjö är den sjätte i ordningen. Från början tävlade Sverige, Finland och Norge emot varandra. Förra året ställde Danmark och Island upp med ett gemensamt lag och det gör man även i år.

Sverige har vunnit både herr- och damkamperna varje år.

Tre svenskar VM-klara

Inomhus-VM avgörs i Portland, USA, mellan den 18-20 mars. Fyra svenskar har klarat kvalgränserna, men bara tre kommer att tävla: Khaddi Sagnia i längd, Michel Tornéus i längd och Abeba Aregawi på 1500 meter.

Även Sanna Kallur har klarat kvalgränsen på 60 meter häck. Det gjorde hon när hon sprang på 8,14 i Karlsruhe för ett år sedan. Men Sanna kallur har redan gjort klart att hon inte tävlar i Portland.

SVT 2 13.55

Kunskapskanalen 15.00