Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-28 04:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/bengtsson-sporras-av-duplantis-nu-ar-det-bara-att-kotta/

Sport

Bengtsson sporras av Duplantis: ”Nu är det bara att kötta”

Angelica Bengtsson satte hallrekord på Spåret GP i Sätra på tisdagskvällen.
Angelica Bengtsson satte hallrekord på Spåret GP i Sätra på tisdagskvällen. Foto: Jesper Zerman/Bildbyrån

Armand Duplantis världsrekord sporrar kollegan Angelica Bengtsson.

– Man kan inte ha några bortförklaringar nu, nu är det bara att kötta, säger hon.

Angelica Bengtsson satte hallrekord på Spåret GP i Sätra på tisdagskvällen, när hon klarade höjden 4,63. 

Det är tre dagar efter att landslagskompisen Armand ”Mondo” Duplantis satte nytt världsrekord i stavhopp på 6,17.

– Han bryter barriärer, det gör han. Att han hoppar så högt var han än är och vilken tid som helst, under vilka förutsättningar som helst, säger Bengtsson efter tävlingen i Stockholm. 

Hon utvecklar vad hon menar med att hon känner att hon inte kan ha några bortförklaringar själv när hon ser Duplantis hoppa.

– Jag hoppade dåligt själv i helgen, och jag kunde inte säga att det var någon annans fel eller något materials fel, utan det var bara mitt fel. För man ska kunna anpassa sig, som Mondo gör. Så man höjer sin egen ribba. Och man behöver en spark i baken ibland. 

Hon tävlade på annat håll när han satte världsrekordet.

– Jag var rätt deppig då, för jag hade precis rivit ut mig, Så när han hoppade var jag fortfarande inne i min bubbla. Självisk som man är.

Men under veckan hade hon och hennes träningsgrupp inspirerats av Duplantis.

– Veckan innan samlades vi hela mitt stavgäng hemma och tittade på när han hoppade, det gav energi hela veckan: ”Kommer du ihåg Mondo? ”Ja, jag kommer ihåg!”

När Angelica Bengtsson gjorde sitt osannolika hopp och satte svenskt rekord, 4,80, på VM i Doha i höstas efter att ha brutit sin stav, var det istället Armand Duplantis som hyllade henne.

– Han är en fantastisk människa. Det var honom jag såg när jag klarade det, honom och hela svenska landslaget. Vi är ett så himla bra gäng, öppna och välkomnande, det blir bara kul att prestera. Att han är så ödmjuk – man vill liksom bara vara honom. Det är jättebra med sådana förebilder.

Eftersom tävlingar ofta har antingen herrarnas stavhopp eller damernas har de två svenska stjärnorna inte tävlat så mycket tillsammans än.

– Min tränare har mycket kontakt med hans tränare. De diskuterar stav mycket, ringer varandra mycket och utvecklar varandra och utvecklar min hoppning och så. Han är verkligen en skattkista för svenskt stavhopp. 

Finns det någon Mondo-metod som du har fått använda dig av?

– Inte vad jag vet. Det finns säkert något som min tränare har sagt till mig: ”Det är min idé”, säger Angelica Bengtsson och skrattar.

Under inomhusgalan satte bland annat Leonardo Fabbri italienskt rekord i kula på 21,59. Kenyanen Collins Kipruto vann huvudtävlingen 800 meter, där svenske mästaren Andreas Kramer blev trea på 1.47,90. Både han och klubbkamraten i Spårvägen, Joakim Andersson, slog den norske stjärnan Filip Ingebrigtsen, VM-bronsmedaljör på 1.500 meter, som var femma på 1.49.56.

Läs mer: 

Angelica Bengtsson och fem andra svenskar fick OS-biljetter 

Han fick Armand Duplantis att välja Sverige före USA