Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-28 07:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/berg-och-wendt-tillbaka-da-blickar-ifk-goteborg-uppat-i-tabellen/

SPORT

Berg och Wendt tillbaka – då blickar IFK Göteborg uppåt i tabellen

Marcus Berg och Oscar Wendt efter en träning för IFK Göteborg.
Marcus Berg och Oscar Wendt efter en träning för IFK Göteborg. Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån

Den allsvenska vårsäsongen var inget vidare för IFK Göteborg.

Men med två nya hemvändare, Marcus Berg och Oscar Wendt, har klubben spetsat truppen inför hösten – och blickar nu uppåt i tabellen.

– Med förändringarna och värvningarna inför säsongen så är det först nu vi känner att truppen för 2021 är på plats, säger sportchefen Pontus Farnerud till DN.

Det är två rutinerade spelare som återvänder till IFK Göteborg och herrallsvenskan i fotboll. 34-årige Marcus Berg och 35-årige Oscar Wendt har tillsammans skrapat ihop 118 matcher för det svenska landslaget – och mot Mjällby, den 18 juli, är båda redo för spel.

Men samtidigt har IFK Göteborg drabbats av ett erfarenhetstapp i samband med att Pontus Wernbloom tvingats avsluta sin karriär efter ett par skadefyllda år. Därför behöver duon Berg/Wendt ta ett ännu större ansvar i laget, enligt IFK Göteborgs sportchef Pontus Farnerud.

– Det är viktigt. Redan i träning och under tiden de har varit här så höjs kvaliteten och konkurrenssituationen i truppen, säger han.

Farnerud berättar om förändringarna i truppen under sommaren, hur klubben ska ta nästa steg och lagets truppsammansättning:

– Vi har sedan i vintras gjort många viktiga och nödvändiga förändringar. Med Marcus Berg och Oscar Wendt tillgängliga så är vi väldigt nöjda med truppsammansättningen, och att vi har gett oss själva bra förutsättningar att klättra i tabellen.

Under våren vann IFK Göteborg bara en av nio matcher. I stället fylldes resultatraden av otaliga oavgjorda resultat (sex stycken). Den mindre bra starten på säsongen i allsvenskan gjorde att dåvarande tränaren Roland Nilsson sparkades och ersattes med en nygammal profil.

I början av juni klev Mikael Stahre in. Han ledde klubben 2012–2014 och det är en tränare som Farnerud är väldigt nöjd med att nu ha tillbaka i klubben igen.

– Mikael Stahre är väldigt motiverad att leda laget till toppen av allsvenskan och värvningarna vi har gjort sedan i vintras är vi väldigt nöjda med, säger sportchefen och fortsätter:

– Vi jobbar hela tiden med att utveckla oss och bli bättre. Vi har haft en hel del skadeproblematik och samtidigt varierat prestation och resultat.

IFK Göteborg vann sin senaste match mot Östersunds FK i allsvenskan med 3–2 på Jämtkraft Arena. Göteborgsklubben parkerar därmed på en niondeplats i den allsvenska tabellen med 12 poäng – lika många som konkurrenten Häcken.

– Det är för tidigt att analysera utfallet av 2021 med en stor del av säsongen kvar att spela. Och återigen, med förändringarna och värvningarna inför säsongen så är det först nu vi känner att truppen för 2021 är på plats.

Den nigerianske mittfältaren Alhassan Yusuf uppges enligt flera medier vara så gott som klar för den belgiska klubben Royal Antwerpen. En summa på 15 miljoner kronor har rapporteras vara övergångssumman för 20-årige talangen – pengar som kommer att återinvesteras i truppen enligt sportchefen Farnerud.

– Redan i vintras gjorde vi en del försäljningar och vi är beroende av att sälja spelare. Vad som händer i sommarfönstret återstår att se och beroende på om vi gör någon försäljning och eventuellt hur mycket pengar så stärker det vårt eget kapital, och eventuellt ger möjlighet till att värva nya spelare.

Dessutom ryktas den före detta IFK Göteborg-spelaren Gustav Svensson, nu i kinesiska Guangzhou City, vara nära en återkomst till klubben.

Ämnen i artikeln

Göteborg
Fotboll

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt