Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 09:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/berglund-chanslos-men-slog-nytt-svenskt-rekord/

Sport

Berglund chanslös rekordman: ”Jag kan inte vara besviken”

Kalle Berglund slog nytt svenskt rekord. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

DOHA. På uppvärmningen kände Kalle Berglund att han inte hade sin bästa dag. När han kom i mål på VM-finalen på 1.500 meter visade klockan 3.33,70 och svenskt rekord.

– Det betyder att jag kan springa mycket fortare än så här, sade han efter niondeplatsen.

Stockholmaren var chanslös mot den sololöpande guldmedaljören Timothy Cheruiyot och det var även långt avstånd till prispallen. Kalle Berglund ville ha mer, han ville vara med och slåss om medaljerna, men när han summerade sin VM-insats log han till slut.

– Jag går till final, slår svenskt rekord och jag har visat att jag tillhör världseliten. JAg kan inte vara besviken, sade han.

VM-finalen blev som väntat ett kenyanskt tempolopp. Cheryiot och Ronald Kwemoi stack iväg direkt i starten och släppte aldrig initiativet. Till slut lämnade den blivande världsmästaren även sin landsman långt bakom om sig och kom i mål ohotad på 3,29,27.

Silvret gick till Taoufik Makhloufi, Algeriet, på 3.31,38. Polacken Marcin Lewandowski tog bronset på 3.31,46.

Kalle Berglund, förste svensk i en VM-final på distansen och den förste svenske medeldistanslöparen i en global final sedan Dan Waerns fjärdeplats i Rom-OS 1960, låg sist i fältet genom hela loppet innan med 200 meter avancerade förbi tre motståndare. Det var för lite för sent. Han hade inte samma kraft i benen som i semifinalen. Tre lopp på fyra dagar hade tagit ut sin rätt.

– Jag sade redan på uppvärmningen till min tränare (Jan Bengtsson) att det inte direkt spritter i benen som de gjort de tidigare dagarna. Jag ville mer, men det fanns helt enkelt inte krafter. Det kostar på att göra en sådan avslutning som jag gjorde i semifinalen och jag kunde inte spara kraft som till exempel Jakob gjorde, sade Berglund och syftade på det andra skandinaviska hoppet i loppet.

Norrmannen Jakob Ingebrigtsen slutade fyra, 24 hundradelar från bronset och var mycket besviken.

– Det är tragiskt. Jag blir slagen av folk som jag springer i ring runt på träning, sade 19-åringen självkritiskt och hoppades han lärt sig något inför framtiden.

Tokyo-OS är bara tio månader borta och det dit som både Ingebrigtsen och Berglund nu ställer in siktet. 

Stockholmaren hoppas också att VM-insatsen ska ge honom fler chanser i Diamond League nästa säsong. Han känner sig säker på att han kan springa ännu fortare. Det gjorde han redan i år och avslöjar att han i somras sprang i från en 3.30-löpare på träning.

Hans nya träningsupplägg under ledning av Bengtsson har gett önskade resultat.

– Mitt mål är att hela tiden förbättra mig. Nu är jag nia i världen och nu får vi sikta högre. Jag är övertygad om att jag kan spring fortare nästa säsong, sade Berglund.

Läs mer: Hassan: Jag kan inte förstå att alla anklagar mig