Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-14 15:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/berglunds-tranare-i-en-vm-final-gar-det-inte-att-leka-med-nagon/

Sport

Berglunds tränare: ”I en VM-final går det inte att leka med någon”

Kalle Berglund Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Doha. Kalle Berglund har varit beredd att lägga ner all den tuffa träning som krävs. Det är förklaringen till att han som förste svenske manlige medeldistansare springer VM-final på löpningens ”blå band”.

1.500 meter är Inte särskilt långt, men heller ingen sprint. Ett kraftprov någonstans mittemellan. Det går inte att gå för fullt hela vägen, men det gäller att skaffa sig position och vara med när tåget går. Taktik, smarta val, vassa armbågar, uthållighet, spurtförmåga, allt i en krävande blandning, som gör distansen till löpningens ”blå band”.

För första gången har Sverige en manlig löpare i en VM-final, den förste i en global final på medeldistans sedan Dan Waern blev fyra i OS i Rom 1960. Mannen som lotsat Kalle Berglund till den stora scenen heter Jan Bengtsson.

På plats i Doha berättar Bengtsson att han fick ledigt från skolan för att se Waerns OS-lopp och att han inte är överraskad över att Berglund gått hela vägen.

– Jag trodde på final. Kalle är i sitt livs form och har löpt enastående bra. Det är så häftigt att få uppleva detta, säger den 73-årige tränaren.

De träffades första gången 2012 när Bengtsson som pensionär vikarierade på friidrottsgymnasiet i Växjö. Sedan dess har de målmedvetet arbetat sig mot toppen i en friidrottsgren mer global än de flesta, vilket också gör det till en av de svåraste att nå toppen i.

– 1.500 är världsomspännande och du måste vara både uthållig och snabb. Att vi inte haft någon som en stor final sedan Dan Waern tror jag beror på att det inte funnits någon som varit beredd att lägga ner all den hårda träning som behövs, säger Bengtsson, som nu ser en ny generation svenska medeldistansare med stor ambition, till exempel Andreas Kramer, Andreas Almgren och Suldan Hassan.

Söndagens final känns mer öppen än på länge. Bara två löpare har sämre personbästa än Kalle Berglunds nysatta svenska rekord på 3.34,89. Å andra sidan avslutade svensken semifinalen snabbast av alla och i finalen slipper han innerbanan och står i stället näst längst ut i starten.

– Det är väldigt bra, därifrån gör han precis som han vill, säger Bengtsson, som spår ett förhållandevis snabbt lopp som kommer att domineras av kenyanen Timothy Chreryiot med fältets bästa tid, 3.28,41. Här finns också norrmannen Jakob Ingebrigtsen, den dubble Europamästaren från Berlin i fjol, som är fyra år yngre än Berglund 

Bengtsson påminner om att Berglund utmanade Cheryiot i semifinalen och att denne då ökade och inte vill släppa förbi svensken.

Är det så att Berglund med sin vassa löpning och spurt satt sig i respekt i världseliten?

– I en VM-final vet man att alla är bra och att det inte går att leka med någon, säger Bengtsson.

Läs mer: Berglund efter raketavslutningen: ”Jag har allt att vinna”