Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-18 11:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/bergqvist-om-qatars-lagar-finns-en-olustkansla/

Sport

Bergqvist om Qatars lagar: Finns en olustkänsla

SVT:s expert Kajsa Bergqvist är bisexuell och tycker att det känns olustigt att vara i Qatar där hon inte är accepterad. Foto: Jon Olav Nesvold/Bildbyrån

I Qatar är homosexualitet förbjudet och kan leda till stränga straff.

– Jag tror inte att det går att komma ifrån en olustkänsla att befinna sig i ett land där man inte är accepterad, säger SVT:s friidrottsexpert Kajsa Bergqvist.

TT Text

Den förra höjdhopparstjärnan, som för åtta år sedan kom ut som bisexuell, är i Doha för att kommentera VM i friidrott. En speciell situation med tanke på Qatars hårda lagar.

– Jag har förstått att det kan innebära sju års fängelse om man ertappas med att vara homosexuell eller om man visar sympati för frågan. Bara att jag står här i Qatar och pratar med dig kan vara straffbart, säger hon till SVT.

Hon tror dock att homosexuella aktiva är fokuserade på det de ska göra på friidrottsarenan under VM.

– Men jag tror inte att det går att komma ifrån en olustkänsla att befinna sig i ett land där man inte är accepterad.

Några av de VM-aktiva i Doha som är öppna med sin homosexualitet är trestegshopparen Yulimar Rojas, spjutkastaren Sunette Viljoen, diskuskastaren Nadine Müller, höjdhopparen Inika McPherson och gångaren Tom Bosworth.

Bergqvist tycker att länder som vill arrangera stora mästerskap först ska ändra sin lagstiftning innan de blir aktuella för värdskapet.

– Jag tycker att man kan jämföra det med om ett land delade in sin befolkning i ras, då hade man aldrig tillåtit det landet att arrangera ett VM.

Inför VM i friidrott, som startar i dag, höll arrangören för fotbolls-VM 2022 (också i Qatar) en pressträff. Och lovade att alla människor var välkomna till landet.

– Jag kan försäkra alla supportrar, oavsett kön, sexuell läggning, religion och ras att Qatar är ett av de mest säkra länderna i världen – och de är alla välkomna hit, säger VM-basen Nasser Al-Khater enligt AFP.

Johan Esk: VM borde inte gå i Qatar – av många skäl