Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-18 13:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/bergwall-spelande-tranare-i-sitt-aik-det-ar-stort-for-mig/

Sport

Bergwall spelande tränare i sitt AIK: ”Det är stort för mig”

Andreas Bergwall, 45, gör sin andra säsong i AIK. Foto: TT

AIK Bandy är tillbaka i elitserien för första gången sedan 1965 och för många spelare är upplevelsen ny.

Men inte för spelande tränaren Andreas Bergwall, som för andra säsongen i rad får spela för laget i sitt hjärta.

– Jag trodde inte att det skulle finnas en möjlighet att spela för AIK när jag växte upp, säger han.

45-årige Andreas Bergwall har varit Sveriges bästa målvakt i två decennier och nu är tanken att han ska spika igen i AIK. Målvakten har tidigare spelat i Hammarby under två sejourer men är AIK:are i grunden och under årets säsong kommer han också att vara huvudtränare för Solnalaget.

– Jag tycker det har fungerat bra än så länge. Jag har förberett mig inför matcher förut kring vilka vi ska möta och presenterat det för laget. Det som skiljer sig nu är att jag styr träningarna och har beslutanderätt kring vilka som ska spela, säger Bergwall som inte ser någon större problematik kring att han både ska spela matcher och samtidigt vara huvudtränare. 

– Under matcherna är jag spelare och de som är ledare på bänken har full befogenhet. Så har vi haft tidigare och det viktigaste är att jag håller mig till det. För mig är det inga konstigheter alls, säger han. 

Bergwall är inte bara AIK:are som spelare, utan också som supporter. Förra säsongen fick han dra på sig AIK-tröjan för första gången som spelare och känslan var speciell. 

– Jag trodde inte att det skulle finnas en möjlighet att spela för AIK när jag växte upp. Det var speciellt i fjol och nu när man ska upp och representera AIK i högsta serien, det är stort för mig, säger han. 

Bergwall berättar att han tar en säsong i taget och att årets säsong inte nödvändigtvis behöver vara hans sista. Men om inte AIK hade kommit in i bilden hade Bergwall inte spelat på elitserienivå, berättar han. 

Mötena med Hammarby under kommande säsong har flera olika parametrar som ger drabbningen extra spänning. För just Bergwall är dock känslan att möta Hammarby inte ovan.

– Jag har gjort det förut, men det kommer bli speciellt att möta dem med AIK. Det är ett derby med mycket publik som kräver det ena och andra. Det kommer vara väldigt speciellt, men jag hoppas att båda ska kunna göra bra matcher så att det blir lite bandypropaganda, säger han. 

Vad tror du att det kan betyda för bandyn i Stockholm med AIK och Hammarby i högsta serien? 

– Många är intresserade av AIK som klubbmärke och jag tror att det är viktigt med ett Stockholmslag till i högsta serien. Folk tycker massa saker om AIK, både positivt och negativt, och det kommer synas på de arenor vi kommer till. 

Hur var det för dig att vara Hammarbyspelare fast du hejade på ett annat lag? 

– Det var egentligen inga konstigheter. Det hade varit skillnad om jag var från Stockholm från början, men jag är ”bonngnagare”. Jag tror dock inte det hade hänt att jag spelat i Hammarby om AIK spelat i högsta serien, men när jag spelade i Hammarby fanns knappt AIK. Jag tycker inte att det har varit så konstigt som man kan tro. 

AIK har värvat ihop en stark trupp inför årets säsong och bland de spelare som sticker ut finns, förutom Bergwall, Johan Willes och den ryska målgaranten Pavel Ryazantsev som förra året gjorde 62 mål för Neftyanik som vann den ryska ligan. 

Läs mer: AIK Bandy utreds av Skatteverket: ”Aldrig bra när sånt skrivs”