Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-06 01:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/besked-efter-idrottens-forvirring-lopp-far-innehalla-hogst-50-personer/

Sport

Besked efter idrottens förvirring – lopp får innehålla högst 50 personer

Foto: Alexander Mahmoud

Många idrottsförbund har haft svårt att tolka lagar och rekommendationer kring hur man får genomföra tävlingar i sommar. Nu har Riksidrottsförbundet fått förtydliganden från polisen och Folkhälsomyndigheten. 

Trots att man inte har publik tolkas flera typer av idrottstävlingar som offentliga tillställningar.

När idrotten fick klartecken av regeringen och Folkhälsomyndigheten att hålla tävlingar utan publik från den 14 juni påpekades också att förbudet i lag om att inte samla fler än 50 personer på en allmän sammankomst eller offentlig tillställning fortfarande gäller. Tolkningen av det hänvisades till polismyndigheten.

För till exempel fotbollen var det redan då klart att det innebär att matcher som inte är öppna för publik inte är offentliga tillställningar, och därmed inte behöver förhålla sig till begränsningen om 50 personer. 

För många andra idrotter, som friidrott, ridsport och cykel, är tolkningen krångligare

På torsdagen hade Riksidrottsförbundet (RF) ett möte med polisen och fick då förtydliganden, uppger förbundet för DN. Där framgår att om en tävling inte hålls på en ”tydligt avgränsad arena” så räknas den som en offentlig tillställning, och förbudet att vara fler än 50 gäller. De utövare som samtidigt befinner sig på tävlingsområdet räknas in i de 50 personerna.

Det innebär att en tävling med gemensam start inte får ha fler än 50 deltagare, men flera lopp om 50 personer kan spridas ut över en dag eller helg.

Har man individuell start i ett lopp kan fler än 50 delta, så länge antalet som befinner sig samtidigt på tävlingsområdet aldrig överstiger 50.

Riksidrottsförbundet har också stämt av med Folkhälsomyndigheten kring otydligheter om vad som gäller för idrotter med mycket närkontakt, och huruvida man får tävla inomhus eller inte. 

Kontaktsporter som till exempel brottning får utövas från den 14 juni, men RF lägger till att de har ett särskilt stort ansvar att ha riktlinjer för hur man minskar risken för smittspridning.

Vad gäller att idrotta inomhus så hade Folkhälsomyndigheten formulerat att man ”när det är möjligt” bör träna och tävla utomhus. Myndigheten har nu förtydligat för RF att när det inte är möjligt att vara utomhus så får man vara inne.

Ämnen i artikeln

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt