Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-19 21:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/beskedet-caster-semenya-forlorar-testosterongranser-infors-i-friidrotten/

Sport

Caster Semenya förlorar – testosterongränser får införas i friidrotten

Caster Semenya. Foto: Jon Olav Nesvold/Bildbyrån

Caster Semenya och det sydafrikanska friidrottsförbundet förlorar sin överklagan mot det internationella förbundets testosterongränser.

Trots att reglerna anses vara diskriminerande menar Idrottens skiljedomstol att de är berättigade.

Rätta artikel

Besked om beslutet kom från Idrottens skiljedomstol Cas på onsdagen. Panelen på tre personer var inte enhällig. En av medlemmarna står inte bakom.

Reglerna skulle ha införts i november förra året, men sköts upp.

I och med Cas beslut kommer kvinnliga medeldistanslöpare, på distanser från 400 meter till en mile, med naturligt höga testosteronvärden tvingas till medicinering om de vill tävla.

Semenya, OS-guldmedaljör på 800 meter, överklagade reglerna som hon menar är diskriminerande. 

– Jag vet att IAAF:s regler alltid har riktat in sig på mig personligen, säger hon till The Telegraph efter beskedet.

– I ett decennium har IAAF försökt göra mig långsammare, men det har i själva verket gjort mig starkare. Cas beslut kommer inte att hålla mig tillbaka. Jag kommer att höja mig över det här igen och fortsätta att inspirera unga kvinnor och idrottare i Sydafrika och runt om i världen, säger hon till tidningen.

Cas-panelen håller med om att de är diskriminerande, men skriver i ett uttalande att diskrimineringen är ett ”nödvändigt, rimligt och proportionerligt” medel för att upprätthålla friidrottens damklass.

Cas skriver samtidigt att panelen är mycket oroad över hur reglerna ska implementeras i praktiken, och att frågan om huruvida de är proportionella kan förändras i framtiden.

Cas föreslår till exempel att IAAF ska vänta med att införa testosterongränsen på distanserna 1.500 meter och en mile tills mer bevis för fördelen som de berörda kvinnorna antas ha i de grenarna finns.

Men det säger IAAF nej till.

– Vi har tillräckligt med bevis, så 1.500 meter kommer finnas med i förordningarna, säger en presstalesperson till SVT.

Cas skriver också att biverkningarna av hormonbehandling kan komma att visa att det blir svårt för vissa individer att följa reglerna, vilket skulle kunna leda till en annan slutsats vad gäller frågan om proportionalitet.

Bland andra FN:s råd för mänskliga rättigheter har kritiserat reglerna och sagt att idrottsförbund inte bör ”skapa regler som tvingar kvinnor att genomgå onödig, förnedrande och kränkande medicinering”.

Den svenska landslagsmålvakten i fotboll Hedvig Lindahl skriver på Twitter att beslutet är ”en skam för idrotten”.

https://twitter.com/hedvig_lindahl/status/1123551211746201600

Reglerna som IAAF nu inför gäller kvinnor med vad som kallas för DSD (differences in sex development) som har XY-kromosomer. De som har XX-kromosomer, som de flesta kvinnor har, berörs inte av regeln. 

Kvinnor med DSD utvecklar ofta testiklar, men har kvinnliga drag. De måste nu ha en testosteronnivå på under 5 nanomol per liter i kroppen i minst sex månader för att få tävla i medeldistansgrenarna i löpning. 

De flesta kvinnor har under 2 nanomol per liter testosteron, medan kvinnor med DSD kan ha över 7, på manliga nivåer.

Kravet på sex månader innebär att Caster Semenya även med medicinering inte kan tävla på 800 meter i sommarens VM i Doha.

Läs mer: Vrede i Sydafrika efter beslutet om Semenya