Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Besviken Kalla missade pallen

Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

Charlotte Kalla var fyra sekunder från prispallen på specialdistansen 10 kilometer fritt. Då var det mungiporna nedåt.

– Jag har en bit kvar, sade 28-åringen som fick se Therese Johaug vinna ännu ett lopp i världscupen.

Charlotte Kalla, som tog ett tävlingsuppehåll efter Tour de Ski, startade om världscupsäsongen i Nove Mesto, Tjeckien.

Inför loppet över 10 kilometer fritt sade svenskan till SVT att hon inte hade någon aning om var hon stod, att hon var nyfiken på sin form.

Det visade sig att den räckte till att slåss om en pallplats men att tre åkare var starkare än förra årets världsmästare på distansen. Världscupdominanten Therese Johaug , Norge, vann med fem sekunder före landsmaninnan Astrid Uhrenholdt Jacobsen och Jessica Diggins, USA.

Kalla, som var fyra sekunder efter Diggins, var märkbart besviken.

– Jag måste få smälta det här. Det är inte så mycket att kommentera. Det var härlig stämning efter banan, mycket publik i backarna, men åkmässigt vet jag inte... Jag har en bit kvar innan rätta trycket sitter. Jag tycker inte att jag är så rapp i åkningen i dag, sade svenskan till SVT.

Johaug var gladare efter segern i snöyran.

– Det var ganska tufft, jag fick göra allt jobb själv. Jag var nere i källaren men det är kul att vara tillbaka överst på pallen efter Touren, sade hon.

I herrtävlingen över 15 kilometer gjorde Calle Halfvarsson sitt första distanslopp i världscupen sedan förra säsongen. 26-åringen inledde optimistiskt men tappade och slutade på 23:e plats, distanserad med nära en och en halv minut av segraren Maurice Manificat.

– Jag är inte bättre just nu. Det är fruktansvärt när man inte är van vid ventileringen i lungorna. Redan efter två kilometer kände jag att handbromsen gick i. Lungorna skriker och man får panik, sade Halfvarsson.

Svensken hoppas kunna tävla sig i form.

– Det är bara att acceptera läget men om en till två veckor kan det var en helt annan kropp, sade han.

Manificat knäckte världscupsuveränen och Tour de Ski-segraren Martin Johnsrud Sundby på andra halvan av loppet och vann med 11 sekunder före norrmannen.

Sergej Ustjugov, Ryssland, tog den sista pallplatsen före landsmannen Jevgenij Belov.