Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-29 04:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/bidraget-gjorde-att-maja-kunde-springa-igen-var-ett-vidrigt-ar/

Sport

Bidraget gjorde att Maja kunde springa igen: ”Var ett vidrigt år”

Löparen Maja Grehn är en av över 500 idrottare som fått hjälp tillbaka till idrotten genom bidrag från stiftelsen Active Life Foundation.
Löparen Maja Grehn är en av över 500 idrottare som fått hjälp tillbaka till idrotten genom bidrag från stiftelsen Active Life Foundation. Foto: Privat

För utförsåkaren Patrik Järbyn innebar den ekonomiska hjälpen att han kunde fortsätta elitsatsa.

För löparen Maja Grehn betydde hjälpen en rikare vardag, och bättre mående.

Stiftelsen Active Life Foundation – som bildades efter Thomas Fogdös allvarliga olycka 1995 – är en 25-åring som gör skillnad.

– För många människor är det väldigt mycket pengar om de måste betala 15-16.000 för exempelvis ett speciellt skydd, säger ordföranden Alexandra Montgomery.

Sedan stiftelsen bildades har den hitintills beviljat bidrag på totalt 5.933.000 kronor.

– Vi finns till för alla – inte bara för elitidrottare och landslagsidrottare – som vill tillbaka till ett aktivt liv. Idrotten kan ha en enorm betydelse även för de som inte elitsatsar, säger Alexandra Montgomery.

För 39-åriga idrottsläraren och löparen Maja Grehn innebar till exempel de 20.000 kronor som hon fick – för att genomföra en fotoperation – att hon kan fortsätta sitt aktiva liv.

– Ja, för min del har operationen betytt allt.

1995 skadade sig den alpina stjärnan Thomas Fogdö så allvarligt under ett träningsåk i Åre att han förlamades från midjan och neråt.

– En tid efter olyckan började jag och och kretsen kring Thomas att börja prata om hur vardagen såg ut för idrottare som skadat sig, berättar Jan Sandberg som känt Thomas Fogdö i många år.

– Thomas hade en bra agent som sett till att han hade en bra försäkring, men när vi tittade närmre på frågan blev det tydligt att så var det inte för alla. Många idrottare saknade tillräckligt skydd vid en allvarlig skada.

Fogdö bestämde sig för att starta en stiftelse, och Jan Sandberg har varit med sedan starten.

Stiftelsens uppdrag och ändamål är att hjälpa skada idrottare tillbaka till ett aktivt liv, informera om vikten av att vara försäkrad och stödja vetenskaplig forskning rörande idrottsskador.

I år firar stiftelsen 25-årsjubileum, och under de här åren har över 500 idrottare från 37 olika sporter fått ekonomisk hjälp.

Tidigare alpinstjärnan Thomas Fogdö skadade sig allvarligt. Under 25 år har hans stiftelse hjälpt många skadade idrottare tillbaka till ett aktivt liv.
Tidigare alpinstjärnan Thomas Fogdö skadade sig allvarligt. Under 25 år har hans stiftelse hjälpt många skadade idrottare tillbaka till ett aktivt liv. Foto: Matilda Ahlberg/Bildbyrån

En av dem är Fogdös tidigare landslagskompis Patrik Järbyn. Hösten 2000 slet han av korsbandet i ena knät i samband med ett träningsåk.

– Jag blev rekommenderad att göra operationen hos den österrikiske läkaren Christian Schenk, som var fantastisk på den här typen av operationer. När man tävlar på världsnivå vill man inte göra något halvdant, och jag kände att jag fortfarande hade mycket kvar att ge, berättar Patrik Järbyn.

Problemet var att operationen – och uppföljningen av den – skulle kosta 100.000 kronor.

– Även om jag var i världseliten var jag inte bland de tre bästa, och när man inte var det fick man inte de där kontrakten som gav de stora pengarna. På min tid var det dessutom bara de tre första som fick prispengar, säger Järbyn.

– Därför tog jag kontakt med Thomas (Fogdö) och Janne (Sandberg) för att höra om jag kunde få hjälp. När jag fick beskedet att de skulle bekosta operationen var det en otrolig lättnad.

Patrik Järbyn fick hjälp med pengar till en korsbandsoperation och tog sju år senare VM-brons i störtlopp.
Patrik Järbyn fick hjälp med pengar till en korsbandsoperation och tog sju år senare VM-brons i störtlopp. Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån

För Maja Grehn har idrotten alltid varit en viktig del av hennes liv. Som ung spelade hon bland annat både ishockey och innebandy.

Med åren kom löpningen att ta en allt större plats i hennes liv.

– Efter att jag 2011 hade fått mitt tredje barn började jag satsa mer helhjärtat på löpningen och började tävla ganska mycket, berättar Maja Grehn som 2018 vann veteran-SM i maraton.

Men för två år sedan började hon få problem med en fot.

– Det var under en brännbollsmatch med familjen som jag första gången kände att något inte var som det skulle i högerfoten. Med tiden gjorde det allt mer ont, och jag fick som en knöl bak på foten. 

– Jag var hos olika naprapater och prövade olika behandlingar – ja, kort och gott försökte jag göra allt jag kunde men jag fick aldrig riktigt till det.

– Det var ett fruktansvärt år, helt vidrigt faktiskt. Till saken hör att jag också har en tarmsjukdom (ulcerös kolit) och jag mår så mycket bättre när jag tränar.

Efter nästan ett år med smärta fick Maja tips om läkaren Håkan Alfredson i Umeå.

– Beskedet jag fick från honom var att en operation var nödvändig. Eftersom han jobbar som privatläkare försökte jag se om man kunde göra samma operation inom landstinget, men man gör inte den operationen där.

I november förra året, efter beskedet från Active Life Foundation att Maja Grehn skulle få de 20.000 kronor som krävdes, genomfördes operationen.

Mycket har hänt under de 25 år som Active Life Foundation har funnits.

– Eftersom vi är en ideell välgörenhetsstiftelse bygger vårt arbete på eldsjälar. Under de här åren är det många människor som har gjort ett fantastiskt arbete. Utmaningarna inför framtiden tror jag dels är att få in en yngre generation i vårt arbete eftersom det är viktigt med olika kontaktnät, och dels att hitta samarbetspartners som går på bredden, säger ordföranden Alexandra Montgomery.

– Till exempel att samarbeta med ett förbund där några kronor av intäkterna från en aktivitet går till oss och resten till förbundet – då blir alla vinnare. Förbundet kan fortsätta satsningen på sina aktiva och Active Life kan hjälpa de som skadar sig att komma tillbaka till ett aktivt liv och förhoppningsvis idrottande. Därigenom stärker vi idrottande på bred front.

Sju år efter att Patrik Järbyn hade opererat sitt korsband, och elva år efter sin första mästerskapsmedalj, tog han 2007 VM-brons i störlopp. 

Sedan flera år tillbaka bor 51-årige Järbyn i USA, men har det senaste året varit hemma i Sverige under en längre tid. Trots ett långt liv i elitidrotten mår hans kropp bra.

– Jag har faktiskt inga krämpor alls, konstaterar han med ett skratt.

Sju månader efter sin operation är Maja Grehn på väg tillbaka till sitt aktiva liv. För två månader sedan kunde hon börja springa igen.

– De senaste veckorna har jag kunnat börja öka på distanserna och ökat farten. Den känslan är fantastisk, säger hon.