Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

OS-succén öppnar porten mot Asien

Anna Hasselborg, Sara McManus, Agnes Knochenhauer, Sofia Mabergs under en pressträff i Stockholm 29 augusti. Nu drar en ny säsong igång för OS-guldlaget.
Anna Hasselborg, Sara McManus, Agnes Knochenhauer, Sofia Mabergs under en pressträff i Stockholm 29 augusti. Nu drar en ny säsong igång för OS-guldlaget. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

I Kanada är de redan kändisar. Nu är lag Hasselborg på väg att bli "Big in Japan". 

– Vi har fått höra att vi är ganska stora i Japan, det är coolt. Sedan skadar det inte med ett OS-guld i ryggen, säger Sara McManus, en av spelarna laget som vann i Pyeongchang.

I de stora curlingländerna har man tvingats lära sig namnen på spelarna i lag Hasselborg.

Efter OS-guldet i sydkoreanska Pyeongchang håller lag Hasselborg nu på att erövra Asien.

I Japan, som besegrade Sverige i gruppspelet och sedan tog hem OS-bronset, är curlingen på frammarsch.

– Det är jätteviktigt att vi jobbar in oss i de tunga delarna av världen. Vi behöver en spridning i touren.

Det är också i Asien som säsongen nu inleds med spel i Kina. 

– Vi kommer åka till Shanghai och i Kina är det alltid bra uppslutning, det är stor publik och ett bra go dessutom är arenan rejält häftig. Sedan kommer slutspelet gå i Peking, det är också tungt, säger McManus.

Efter OS-guldet är lag Hasselborg favorit i alla turneringar de ställer upp i.

– De första fyra tävlingarna sätter ganska stor press på oss. Men vi känner nog att vi behöver det, man är fortfarande lite trött efter förra säsongen.

Kina kommer satsa stenhårt på att lyckas i OS i Peking 2022.

– Ska vi lyckas så måste vi satsa på heltid. Det kommer så många bra lag från Asien, konstaterar McManus.

Kanada är det stora curlinglandet med en miljon utövare. 

– Sedan vi tog oss in på Slam-touren är vi rätt stora i Kanada. I Kanada rullar curling på tv, inte lika mycket som hockey men vi är där och nosar och man har extremt bra sändningstider, man har verkligen gjort en satsning och har en vision om att curlingen kommer att bli ännu större. 

Lag Hasselborg presenterade nyligen att par nya stora samarbetspartners som gör att det inte finns någon risk att heltidssatsningen spricker under de närmaste två åren, under samma period har spelarna dessutom stöd från Sveriges olympiska kommitté.

– Nu börjar ett nytt kapitel, säger McManus.

Men att försvara guldet från Pyeongchang i OS i Peking 2022 är inget laget har fokus på just nu.

– OS ligger väldigt långt bort, nu har vi två år som vi satsar hårt på, efter det får vi se hur det blir. 

På hemmaplan är lag Wranå hotet när det gäller att knipa den EM-biljett som ska delas ut 18 oktober. Bästa resultaten i tre tävlingar avgör vilket lag som får representera Sverige.

– Vi hoppas att de ger oss en bra fajt, vi vill inte på något sätt bli bekväma, det är vår farhåga, liksom. Det är förstås svettigt, men den konkurrensen vill vi ha. Vi behöver utmaningar inom landet också, inte bara när vi spelar internationellt.

Även om lag Hasselborg tränar i Danderyd så bor McManus kvar hemma i Gävle. OS-guldet har gjort henne till lite av en kändis i stan. 

– Jag bor ju i en relativt liten stad. I Gävle blir jag igenkänd, det är jättehärligt på alla sätt och vis men det är också lite ovant. 

Anna Hasselborg bor i Stockholm, Agnes Knochenhauer på Lidingö och Sofia Maberg i Härnösand. Ingen av dem känner sig som "kändisar".

– De tycker det är kul att komma till Gävle där folk kommer fram till dem och säger "grattis" och "tack för underhållningen".

Fyra dagar i veckan åker Sara till Stockholm för att träna med Anna och Agnes. Sofia spelar etta i laget vilket gör att hon ofta kan stanna hemma i Härnösand och träna på egen hand.

– Om jag tränade själv skulle jag inte ha någon som sopar och kommunikationen med Anna är viktig, säger McManus.

Som trea hamnar Sara lite i skymundan av lagets skipper Anna Hasselborg. Men hon vill inte byta och bli den som lägger sista sten.

– Vi brukar säga att om jag vore ett djur så skulle jag vara en vallhund för jag är den som vill ha med alla men då är jag också beroende av att jag har en tydlig ledare. Anna besitter de kvaliteter som en skipper behöver. Hon är trygg och trivs med att leda laget. Vi vill ha den bästa spelaren på varje position och det är likadant med att vi vill ha Sofia som etta och Agnes som tvåa.

Två veckor efter OS-guldet åkte lag Hasselborg till Kanada för att försöka sopa hem VM-guldet. Laget tog sig till final men fick ge sig med 7–6 mot Kanada. 

– Det var bland det tuffaste vi gjort. Vi var helt utpumpade efter OS och hade inte riktigt förstått hur jobbigt det kunde vara. När vi tog oss till final och hade säkrat en medalj så var det en lättnad, vi är otroligt stolta över det silvret. 

Curlingsporten är full av statistik, inte minst uppmärksammades Sofia Mabergs hundraprocentiga spel i OS-finalen mot Sydkorea.

– Vi har en plan inför matchen och tittar på motståndarnas styrkor och svagheter. Efter matchen kanske vi talar om vad vi gjorde extra bra eller inte så bra. Men vi går inte igenom sten för sten.

Det gäller att nerverna inte sviktar för när det drar ihop sig handlar det verkligen om små marginaler.

– Det kan hända under en match men då gäller det att jobba in den personen. Vi jobbar med "grön zon", det betyder att den personen ska känna sig betydelsefull, kompetent och omtyckt. Märker man att någon inte är i den zonen så får man hjälpas åt men jag kan inte säga att vi varit ur zon under en längre tid. Det händer väl att man gjort en kass match, att man ifrågasätter sig själv. Men sedan så landar man och inser att jag kan ju det här.

Curling är en inomhussport och i bland kan Sara bli lite avundsjuk på Charlotte Kalla som får tävla utomhus.

– Man får äta lite D-vitamin, skrattar Sara. I bland tittar man på längdskidåkarna och tänker att vad fint det ser ut när det är sol. Men de har inte alltid bra väder, vi vet i alla fall att det inte kommer regna eller snöa på oss. Vi hoppas att curling inte bara ska vara en sport vart fjärde år när det är OS, vi behöver fler hallar och fler curlare. 

Guldmedaljen från Pyeongchang ligger hemma på tv-bänken i Gävle.

– Jag vet faktiskt inte var man ska ha en sådan, säger McManus.

Läs mer: Kalla om det läskiga och nervösa under succéåret 

 

Fakta.Lag Hasselborgs säsong börjar och avslutas i Kina

2018

September:

10-16: World cup, Shanghai, Kina

24-30: Grand Slam, Chatham-Kent, Kanada

Oktober:

4-7: Stockholm ladies curling cup

11-14: Women’s masters, Basel, Schweiz

18: datum för EM-uttagning

22-28: Grand Slam, Truro, Kanada

November:

15-25: EM i Tallin, Estland

December:

3-9: World cup, Omaha, USA

11-16: Grand Slam, Conception Bay South, Kanada

2019

Januari:

3-6: SM i Jönköping

7-13: Grand Slam, North Battleford, Kanada

17-20: Continental cup, Las Vegas, USA

28-3 februari: World cup, Jönköping

Februari:

14: datum för VM-uttagning

Mars:

12-24: VM i Silkeborg, Danmark

April:

8-14: Grand Slam, Toronto, Kanada

22-28: Grand Slam, Saskatoon, Kanada

Maj:

6-12 maj: World cup final, Peking, Kina

 

OS-guldmedaljörerna. Del 2: Lag Hasselborg

Sverige tog sju guld under vinter-OS i Pyeongchang. Inför den kommande säsongen möter DN guldmedaljörerna för att prata om det som ligger bakom dem och det som väntar.
OS-guldet: Det var den perfekta finalen. Det sydkoreanska finalmotståndarlaget hade massivt stöd, men Anna Hasselborg, Sara McManus, Agnes Knochenhauer och Sofia Mabergs visade prov på kyla och skicklighet. OS-finalen avgjordes definitivt i omgång 7 där Hasselborg tog ett djupt andetag innan hon knackade ut en koreansk sten ur boet och tog en trea. Därefter gav sydkoreanskorna upp.
Anna Hasselborg om finalen: ”Vi ville spela lite enklare och fick matchen precis dit vi ville", sa Anna Hasselborg efter guldmatchen och tillade: "Det här är bara början på vår resa".

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.