Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Björgen har en plan för att knäcka Kalla

PYEONGCHANG. Den norska taktiken är klar. Knäck Charlotte Kalla. 

– Vi måste lägga upp en bra plan och kan vi hjälpa varandra så ska vi nog göra det, säger Marit Björgen.

När de norska damerna räknar upp sina värsta konkurrenter i lördagens skiathlon är det tre namn som ständigt kommer upp.

Charlotte Kalla, finskan Krista Pärmäkoski och amerikanskan Jessica Diggins.

– Charlotte är ju en vinnande tjej i år, konstaterar Björgen. 

Det finns en mastig uppförsbacke som kan bli avgörande, där kan de norska favoriterna tänka sig lägga in en extra växel för att skaka av sig Kalla.

– Det är en backe där man kan göra mycket. Loppet kan helt klart avgöras där. Banan är väldigt kuperad och man måste jobba hela vägen, det är inte mycket vila. Det ska bli spännande att se hur fort det går på lördag.

Marit Björgen har inte varit lika dominant den här säsongen som tidigare och hon avstod också Tour de Ski för att i stället ladda inför OS.

– Målet är ett OS-guld, jag har haft två hårda träningsveckor men ska jag vara med och kämpa om guldet så måste jag göra ett av mina bästa lopp i år.

Läs också: Kalla: ”Många kommer att köra stenhårt” 

Vinner Björgen på lördag tar hon sitt tredje raka OS-guld på distansen, hon vann både i Vancouver 2010 och i Sotji 2014.

- Det har varit en bra distans för mig. Är man i bra slag så fungerar distansen för alla, säger Björgen som blev tillfrågad om hon ville tåga in som fanbärare vid OS-invigningen men tackade nej.

Det norska laget kom till Olive Boutique Hotel i lördags, ett litet och något slitet hotell som har sin fördel i att det bara ligger ett par hundra meter från Medal Plaza.

– Det är inte toppstandard men vi har det väldigt bra. Vi har mest varit på stadion och hemma på pensionatet.

Efter Pyeongchang är OS ett avslutat kapitel.

– Det här är min sista olympiad och jag ser fram emot den. Jag har samma vilja nu som jag hade i Salt Lake och vill verkligen fajtas om medaljerna. Jag vill komma hem med en guldmedalj. Det speciellt, jag hoppas kunna göra ett bra mästerskap.

Sitt första OS gjorde Björgen i Salt Lake City 2002.

– Jag kom dit som en utövare som var där för att lära. Jag var ung och fick åka stafetten och det var väldigt stort, inte minst för att jag fick åka förstasträckan.

Hon har alltid kommit hem med minst en OS-medalj. Men några medaljer törs Björgen inte utlova den här gången.

– Det är idrott, det är det som gör det så spännande. 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.