Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Björn Borg om sonen Leo: ”Vi är lika tjuriga”

När pappa var 15 år mötte han jugoslaven Zeljko Franulovic i första omgången av Stockholm Open. Året var 1971 och han förlorade.

47 år senare försöker 15-årige sonen spela till sig en plats i kvalet till samma turnering.

Inför ögonen på en ovanligt stor publik förlorade dock Leo Borg i två raka set.

– Man får inte glömma att han bara är 15 år. Han har många år kvar, säger Björn Borg om sonen.

Scenen är väldigt speciell: nere på banan går en 15-åring omkring. Axlarna är högt uppdragna, kepsen är bakåtvänd och de blonda lockarna sticker fram.

När han går har han den karakteristiska rullande gången. Kanske inte lika markerad som pappas, men för den invigde råder ingen tvekan, utseendemässigt liknar Leo Borg pappa Björn.

Men inte i spelstil.

– Deras spelstilar skiljer sig åt som natt och dag. Sådan fin slagrepertoar som Leo har, det hade inte Björn. Leo kan allting, redan nu när han är 15 har han ett fint stabilt basspel. Det hade inte Björn.

Det säger 85-årige Percy Rosberg. Och han borde veta. Det var Percy Rosberg som tog hand om en ung och strulig Björn Borg och gjorde honom till en spelare som tog hela världen med storm.

Så när fick Björn Borg det där stabila spelet?

– Det fick han aldrig, säger Percy Rosberg och skrattar till. Björn blev ingen volleyentusiast. Det räckte för honom att han dödade sin motståndare med hjärnan från baslinjen.

Meningen var att 15-årige Leo Borg på torsdagen skulle ha spelat minitennis på Kvarnbyskolan i Rinkeby tillsammans med bland annat Elias och Mikael Ymer.

Men ett återbud gjorde att han i stället fick hoppa in och spela kval till kvalet till Stockholm Open i Salk-hallen. Leo Borg, svensk juniormästare i 16-årsklassen mötte i den andra omgången 17-årige Gustaf Ström, svensk juniormästare i 18-årsklassen. 

Ett mästarmöte med andra ord.

Men det var inte det som lockade ett 50-tal åskådare och journalister från alla stora medier till matchen. Det var i stället 15-åringen på planen och hans 62-årige pappa som följde honom från läktaren.

Och det verkade som situationen också överraskade 15-årige Leo. Mellan bollarna tittade han ibland blygt upp mot publiken som stod runt om och tittade ner på honom.

Och kanske var det uppmärksamheten som gjorde att han hamnade i underläge med 1–4 i första set, sedan han förlorat två jämna egna servegame. Han jobbade sig nästan i kapp men förlorade första set med 4–6.

I andra set tog han ledningen med 1–0, men tappade sedan till 1–3 och lyckades aldrig vända underläget, utan förlorade med 3–6.

I många poäng var det Leo Borg som pressade Gustaf Ström från hörn till hörn med hårda grundslag. Men när han skulle avgöra hamnade bollen i nätet eller utanför.

En gång slog han racketen i banan i ren ilska, men annars var det Gustaf Ström som hördes mest. Även han kastade racketen.

Efter matchen ville inte Leo Borg prata med medierna. Han omringades i stället av  kamraterna från KLTK:s tennisakademi och försvann snabbt från Salkhallen.

Men först kramade han om pappa Björn och mamma Patricia.

– Det här var en jättebra erfarenhet, det är två bra killar som har framtiden för sig. En bra match, kul att se, sammanfattade Björn Borg matchen.

Björn Borg kallade Gustaf Ström för Gunnar efter matchen, men var imponerad av 17-åringen.

– Det är bara att gratulera Gunnar till en bra match. 

Till våren går Leo Borg ut nian och enligt pappa följer sonen honom i fotspåren och skippar vidare pluggande.

– Leo kommer att gå ut nian och sedan satsa på tennis. Han måste ut och resa, spela runt om i Europa och världen, så det är viktigt. Sedan behöver han stöttning från mig och Patricia, det är väldigt viktigt att han får det, säger Björn Borg och fortsätter:

– Han vill satsa på tennisen och göra ett försök. Om det funkar, och det vet vi inte, så har han i alla fall gett det en chans. Det gäller att börja spela med de lite äldre i framtiden.

Björn Borg tror inte att sonen tar någon skada av medieintresset. Han tycker tvärtom att det är en fördel att tennisen som sport får uppmärksamhet. 

Men vad tror du Leo tycker om det faktum att han är den spelare som alla är allra mest nyfiken på?

– Man får inte glömma att han bara är 15 år. Han har många år kvar. Jag vet hur mycket han älskar sin tennis och det är klart att det alltid är roligare att vinna än att förlora, men han är bara 15 och har många år kvar att kämpa med sin tennis. Det är viktigt att ha den där motivationen. Att ha ett stort hjärta.

Har han det?

– Leo har det. Han älskar det han gör.

Hur mycket lyssnar han på dig?

– Det är bättre att de sköter sina grejer. Jag och Patricia stöttar och hjälper till.

Bollar du ingenting med honom?

– Ibland, men han har sina killar och tränare och det funkar jättebra. Han håller till på Kungliga och de är jätteproffsiga och duktiga, så han trivs jättebra.

Jämfört med dig så har han en offensiv spelstil?

– I tennis i dag måste du ha det. Det gäller att vara offensiv och det spelsinnet vill han ha. Han är bekväm med det spelsättet och det är viktigt.

Vad finns det för likheter mellan dig och Leo?

– Vi är lika tjuriga. Envisa och tjuriga, säger Björn Borg och skrattar gott.

Hur tror du han tar den här förlusten?

– Klart han är besviken och det ska han vara. Du ska ha den inställningen. Det är inte roligt att förlora, men det kommer fler matcher och tävlingar. Just nu är han väldigt besviken och det är rätt inställning.

En bit ifrån Björn Borg står dagens segrare Gustaf Ström tillsammans med sin tränare, Davis Cup-kaptenen Johan Hedsberg. Under tiden Björn Borg fått frågor om sonen Leo har paret Ström/Hedsberg analyserat matchen.

För 17-årige Gustaf Ström var det en ny erfarenhet.

– Det var annorlunda så klart, lite mer spänt. Det har aldrig sett ut så här när jag lirat förut. Mest att det var mycket media och mycket folk, säger Gustaf Ström och tillägger:

– Och Leo spelade bra.

Även DC-kaptenen Johan Hedsberg var imponerad.

– Leo har spännande ögon, sa DC-kaptenen och visade med fingrarna att han menade 15-åringens blick för att utnyttja hela planen.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.