Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

”Blatter hade varit omöjlig att slå om han fått kandidera”

Karl-Erik Nilsson, ordförande i det svenska fotbollsförbundet, leder Sveriges tremannadelegation till Fifakongressen.
Karl-Erik Nilsson, ordförande i det svenska fotbollsförbundet, leder Sveriges tremannadelegation till Fifakongressen. Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

Zürich. Kampen står mellan shejk Salman och Gianni Infantino, men om Sepp Blatter haft möjlighet att kandidera som ordförande skulle han sannolikt ha blivit omvald. Det tror Karl-Erik Nilsson, ordförande i Svenska fotbollsförbundet.

På tisdagen började delegationerna från Fifas 209 medlemsländer att samlas i Zürich för det som kallats det viktigaste mötet sedan det internationella fotbollsförbundet grundandes 1904.

En person som dominerat Fifas tillställningar i fyra decennier ser ut att utebli. Den avgående Sepp Blatter är avstängd och förbjuden att delta på extrakongressen, men många skulle vilja att han fick och många skulle vilja ha honom kvar som ordförande. Stödet är fortfarande så starkt att han enligt Karl-Erik Nilsson sannolikt hade vunnit om han hade tillåtits kandidera.

– Jag tror att Blatter hade varit omöjlig att slå. Jag är god vän med många ordföranden i små fotbollsländer och de säger att han (Blatter) är den de kan lita på. Man ska veta att många av dessa länder får mer pengar av Fifa än av sina offentliga förvaltningar och Blatter ses som en garant för att dessa pengar ska fortsätta att komma, säger Nilsson.

Alla 209 medlemsländerna har lika rösträtt på kongressen. Det betyder att rösten från lilla Montserrat med 200 licensierade fotbollsspelare väger lika tungt som Tysklands med drygt sex miljoner. Det är denna ordning som kan sägas ha borgat för att Blatter och hans företrädare, den mutavslöjade João Havelange, haft makten i 42 år. Nilsson säger att det inte kommer att bli någon ändring när det gäller rösträtt.

– Tyskland har ju tidigare föreslagit en förändring på den här punkten, men de mindre nationerna skulle aldrig gå med på det, säger han.

Det finns även stöd för Blatter bland de fem kandidaterna som efterträdare. Egentligen är det bara prins Ali bin al-Hussein, som var den som utmanade Blatter vid ordförandevalet i fjol, som tagit avstånd från honom. Favoriten på fredag, shejk Salman bin Ibrahim al-Khalifa, har uttryckt den största respekt för Blatter.

Läs även: Shejken bakom shejken drar i trådarna inför valet

En koppling som enligt Karl-Erik Nilsson väcker farhågor.

– En klok kandidat i det här läget borde distansera sig från det gamla och tydligt tala för det nya. Det finns alltid en risk med sända signaler om att man har sympatier för det gamla styrelseskicket, som vi absolut inte vill ha tillbaka, säger Nilsson, som tillsammans med generalsekreteraren Håkan Sjöstrand och vice ordföranden Jörgen Eriksson utgör den svenska delegationen i Zürich.

Nilsson tror, liksom de flesta, att valet blir en kamp mellan shejk Salman från Bahrain och schweizaren Gianni Infantino. Den senare får Sveriges, Nordens och sannolikt hela Europas röst. Även Nilsson har tagit del av ryktena om att Ryssland kan komma att rösta på shejk Salman och dra med sig andra länder från Östeuropa. Hans senaste information tyder på att det inte blir så.

– Med stöd från Asien och Afrika är shejk Salman knapp favorit, men allting talar för att det kommer att bli jämnt och spännande, säger Nilsson.

Om ingen får nödvändig majoritet i en omgång slås kandidaten med minst röster ut och omröstningen går vidare. De utslagnas röster kan komma att bli avgörande i de sista omgångarna. De nordiska länderna kommer under onsdagen att samlas för att bestämma hur de ska rösta om Infantino mot alla odds skulle slås ut före den sista omgången.

Läs även: 15 frågor och svar om Fifa-valet

Så om nu en majoritet av fotbollsvärlden skulle vilja att Sepp Blatter fortsatte som ordförande, vad säger det om organisationens vilja att förändra sig?

Nilsson anser att det stora reformpaket som också ska röstas igenom på extrakongressen borgar för att det blir nyordning. En av de mest genomgripande förändringarna är att den tidigare så mäktiga exekutivkommittén splittras och ersätts med Fifa Council, som tar hand om de strategiska besluten medan Fifas tjänstemän ägnar sig åt de dagliga affärerna.

– Eftersom det är ordinarie kongress redan i maj tror jag den nya ledningen vill göra en rivstart för att visa sig handlingskraftig, men det kommer att ta lång tid för Fifa att återvinna förtroendet, säger Nilsson.

Fakta. Fem orsaker till att Sverige röstar på Infantino

1 Har arbetat aktivt med Fifas reformpaket.

2 Signalerar fotbollsutveckling i en miljö där det lätt pratas om annat.

3 Tydlig med att medlemsländerna ska få göra sin röst hörd för att påverka, inte bara ha den att rösta med.

4 Känd för Sverige genom Uefa.

5 Var den som stack ut vid de nordiska ländernas hearing med kandidaterna.