Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-20 13:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/blodsregeln-fungerar-det-kostade-stjarnan-medaljen/

Sport

Blodsregeln fungerar – det kostade stjärnan medaljen

Storbritanniens Charlotte Dujardin på hästen Mont St John Freestyle under EM-tävlingarna i dressyr i Rotterdam. Efter ritten distades ekipaget då tävlingsveterinärerna hittat blod på hästen. Foto: Pierre Costabadie/Icon Sport

Charlotte Dujardin dansade in i publikens hjärtan när hon inför hemmapubliken i London 2012 tog dubbla OS-guld.

Med sin mjuka ridstil blev hon dressyrens ”golden girl”, och en förebild för många.

Överraskningen när hon diskades i sommarens EM – eftersom hennes häst blödde – var därför stor.

Men diskningen visade också att något har förändrats i synen på den omdebatterade blodsregeln.

Till helgen kommer Charlotte Dujardin till Sverige.

Det var som om ingen riktigt kunde förstå eller ta in vad det var som hade hänt.

Plötsligt var Sverige på bronsplats, och silvermedaljörerna Storbritannien fanns inte med bland de tre pristagarna.

Vid EM-banan i Rotterdam spekulerades det vilt. Den enda troliga förklaringen var att funktionärerna efter ritten hade hittat blod på Storbritanniens sista häst.

Något som i så fall innebär diskvalificering.

Men sista hästen hade ju varit Mount St John Freestyle med Charlotte Dujardin på ryggen.

Det gjorde att det ändå kändes omöjligt att det var förklaringen.

Ingen rider mjukare än trefaldiga OS-guldmedaljören Charlotte Dujardin, och ingen är mer känslosam när hon pratar om relationen med sina hästar än den 34-åriga brittiskan.

Inte kunde väl hon ha orsakat att hennes häst kom ut från EM-banan med blod på flanken?

När förvirringen lagt sig visade sig att det omöjliga var möjligt.

När Freestyle efter ritten undersöktes hittade man blod orsakat av Charlottes Dujardins sporrar (som används för att förstärka det ryttaren vill att hästen ska göra).

Det fanns inget som antydde att såret på något sätt berodde på att Charlotte pressat hästen för hårt. Det var bara en sådan där sak som kan hända när sporren tar fel på ett känsligt ställe.

Likväl var det ett regelbrott som ryttaren får ta på sig, och något som kommer att förfölja Charlotte Dujardin under resten av hela hennes karriär.

– Freestyle, och alla andra hästar i mitt liv, har blivit min familj, skrev en förkrossad Charlotte Dujardin på Facebook efter diskvalificeringen.

– Vänskapen, partnerskapet och de oskattbara ögonblicken tillsammans som ger oss så stor glädje är viktigare än all framgång, och jag har alltid känt att det är ett privilegium att vara med de här hästarna.

När Charlottes resultat räknades bort trillade Storbritannien ner till fjärde plats, och Sverige avancerade till bronsplats.

Men mitt i allas förvirring – och Charlotte Dujardins förtvivlan – var det brittiska ridsportförbundets sätt att hantera diskningen ett tydligt tecken på att något har hänt i synen på blodsreglen. 

Såväl internationellt som nationellt tar man det här mycket mer på allvar i dag

Förbundet gjorde direkt klart att de inte tänkte överklaga beslutet, och framförde ingen kritik mot det.

– Jag vill mena att såväl internationellt som nationellt tar man det här mycket mer på allvar i dag. Medvetenheten har ökat, säger den rutinerade veterinären och dopningsexperten Peter Kallings.

Charlotte Dujardin är känd för att rida mjukt och diskningen av brittiskan förvånade många. Foto: Uwe Anspach/dpa

I Sverige är djurskyddet starkt.

– Jag skulle kunna sträcka mig så långt att jag säger att djurskyddet här i Sverige är starkare än i många andra länder – till och med starkare än vad människoskyddet är i vissa länder. Ett perspektiv som det är viktigt att ha, säger Peter Kallings som är ordförande i Svenska ridsportförbundets djurskyddsutskott och som också jobbar för FEI, Internationella ridsportförbundet, med frågor som bland annat rör den omdebatterade distansritten. 

Skillnaderna i synen på djurskydd gör att det ibland kan ta tid att få acceptans för nya regler.

– Det kan ta sin tid att förankra sådana här beslut internationellt, och det får man ha viss förståelse för.

Den så kallade blodsregeln är ett exempel.

Det krävdes långa diskussioner innan FEI för några år sedan tog fram internationella regler för vad som skulle gälla.

I dag undersöks samtliga hästar efter ritterna av funktionär – oavsett om det finns någon misstanke om att hästen blöder eller inte. Funktionären undersöker hästens mun, och vid flanken.

Hittar funktionären blod vid den undersökningen ska domaren omedelbart informeras och vid behov tillkallas tävlingsveterinären.

– Om hästen blöder diskvalificeras ekipaget, säger Peter Kallings.

Det var det som hände Charlotte Dujardin.

Ekipaget kan också bli uteslutet under ritten om domaren upptäcker att det finns färskt blod på hästen, vid munnen eller vid flanken.

– Är det däremot inte färskt blod utan en gammal skada kan ekipaget få fortsätta sin runda. Men då undersöker man hästen mer noggrant efteråt, berättar Peter Kallings.

Grunden till att reglerna många gånger är hårdare för djur än för människor i idrottssammanhang är kort och gott att hästarna inte kan föra sin egen talan, eller göra en egen riskbedömning.

– I jakten på en medalj kan inte en häst själv ta beslutet att det är värt att chansa att tävla med en skada. Det gör att reglerna måste vara hårda, och då tänker jag på allt ifrån dopning till blödningar i munnen, säger Peter Kallings.

Flanken på hästen kontrolleras alltid efter en tävlingsritt. Att en sporre tagit fel och orsakat ett litet sår betyder inte att ryttaren gjort något fel, men blodsregeln är klar och tydlig – ekipaget blir diskvalificerat. Foto: Friso Gentsch/dpa

I Svenska ridsportförbundets tävlingsreglemente finns från och med i år en gemensam regel när det gäller blödningar för samtliga discipliner. 

– Tidigare stod det att ”vid mindre blödning kan grenspecifik regel gälla”, men nu har man gemensam regel för alla discipliner, berättar Peter Kallings.

– Nu står det i stället: ”om hästen blöder, har sår eller märken, som är orsakade av ryttarens inverkan till exempel blod från sår i munnen, blod eller sår efter sporrar eller efter användande av spö innebär det alltid avstängning och/eller startförbud oavsett ryttarens avsikt”.

– Om blod eller sår däremot är orsakat av annat än ryttarens inverkan, till exempel om hästen har bitit sig i tungan eller munnen, hovtramp eller liknande, innebär det inte med automatik avstängning utan bedöms från fall till fall. Börjar det blöda under ritten stoppas dock ekipaget direkt.

Nytt för svenska tävlingar är också att om hästen har blod eller sår i munnen eller vid flanken kan startförbudet inte bara gälla för den aktuella tävlingen utan i sju dagar – under förutsättning att hästen mår bra efter en vecka och kan anses vara i tävlingsmässigt skick.

Men även ryttare som i allra högsta grad värnar om hästens väl och ve, och som kommer från länder med starkt djurskydd, har haft synpunkter på blodsregelns utformning. 

De har tyckt att den har varit för hård och för svart och vit. Inte minst eftersom konsekvenserna – både rent ekonomiskt och i form av naggat anseende – är så stora.

Ingen ryttare vill få ett rykte om sig att behandla sina hästar dåligt.

För två år sedan växte kritiken ytterligare.

Den utlösande faktorn var att hoppstjärnan Scott Brash från Storbritannien blev diskvalificerad i en Global Champions Tour-tävling eftersom hans häst Hello Forever hade ett mindre blodigt sår på flanken.

Såret hade med största säkerhet orsakats av ryttarens sporrar.

Brash lagkamrat under Global Champions Tour, amerikanskan Georgina Blomberg, var en av dem som protesterade.

I ett öppet brev till FEI skrev Blomberg:

”Jag förstår att det finns människor som vill slå fast att ingen häst någonsin ska ha ett märke på sig – eller en skada – som är orsakad av ryttaren. Men tyvärr ser inte verkligheten ut på det sättet.  Alla hästmänniskor vet att ibland inträffar saker som gör att en häst skadar sig eller får ett märke på sig. Precis som alla elitidrottare ibland kan råka ut för ett blåmärke under en match. Ett litet märke orsakat av en sporre på hästens sida är inte att behandla hästen illa.”

Även den tidigare elitryttaren och hästhandlaren Jan Tops, som var initiativtagare till Global Champions Tour, var starkt kritisk efter Sott Brash diskvalificering och sa:

”Han förtjänar inte det här. Jag vet hur mycket Scott månar om sina hästar, och hur bra han är mot alla sina hästar. Nu är det här en regel som ska följas, men jag tror att regeln måste förändras.”

Hoppryttaren Scott Brash diskvalificerades i en tävling för att hästen Hello Forever hade ett mindre blodigt sår på flanken. Det upprörde många 2017 men sedan har synen på blodsregeln ändrats. Foto: Mark Greenwood/REX

Den kraftiga kritiken gjorde att FEI inför 2018 modifierade reglerna något, bland annat gjorde man tydligare klart skillnaderna i bedömningen om man hittade färskt eller gammalt blod. 

Det är med bakgrund av den tidigare kritiken som det brittiska ridsportförbundet – och även Charlotte Dujardins – agerande under EM visar att något har hänt.

I ett upprört tillstånd brukar det första som händer annars vara att man kritiserar reglerna eller tillämpningen av dem, men inget av det hördes från brittiskt håll.

I ridsportkretsar möttes Charlotte Dujardin av stort stöd. 

På sociala medier var tongångarna däremot stundtals hårda.

– Till er som i dag har använt sociala medier på det grymmaste sättet. Alla har rätt till sin egen åsikt, och jag kan inte hindra det. Jag kan bara tacka de som tror på mig, skrev Charlotte Dujardin på Facebook.

På lördag är Charlotte Dujardin i Sverige. För fjärde året i rad ska hon testrida de fyraåriga dressyrhästarna i finalen i den stora unghästtävlingen Breeders Trophy som avgörs på Flyinge.

Nu har hon också orkat blicka framåt, och dragit upp nya planer.

Bland annat har hon bestämt sig för att satsa på världscupen tillsammans med Freestyle. Målet är att kvala till finalen i Las Vegas nästa år.

– Ursprungligen tänkte jag att det blir för mycket för henne att både göra EM och världscupen, men eftersom vi bara gjorde en start i EM kan jag lika gärna ge det ett försök, sa Charlotte Dujardin till Horse&Hound om sitt beslut att satsa på världscupen.

Livet går med andra ord vidare för den Charlotte Dujardin som tillsammans med sin tidigare häst Valegro vann 3 OS-guld, två VM-guld och fem EM-guld, och som med sin nya stjärna Freestyle har tagit två VM-brons.

Det som hände var naturligtvis tråkigt för alla inblandade, men det visade också att kontrollsystemet fungerar.

Men ryttaren som på många sätt kom att förändra synen på dressyr med sin sprudlande och öppna personlighet kommer alltid få leva med det som hände i EM.

– Det som hände var naturligtvis tråkigt för alla inblandade, men det visade också att kontrollsystemet fungerar. Även om det drabbat en känd toppryttare så går hästens välfärd först, säger Peter Kallings.