Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-02 21:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/blomqvist-visade-vagen-for-guldfavoritens-femetta-i-premiaren/

Sport

Cancerdrabbade Blomqvist tillbaka som tvåmålsskytt

Rebecka Blomqvist firar ett av sina två premiärmål tillsammans med forwardskollegan Pauline Hammarlund.
Rebecka Blomqvist firar ett av sina två premiärmål tillsammans med forwardskollegan Pauline Hammarlund. Foto: Adam Ihse/TT

Göteborg. Stjärnförvärvet Stina Blackstenius fick börja på bänken, men premiärsegern med 5–1 mot Kristianstad visade att guldtippade Göteborg FC har fler som kan göra mål.

– Det är väldigt skönt att vi har den här konkurrensen, sade tvåmålsskytten Rebecka Blomqvist, tillbaka efter fjolårets cancerbesked.

I höstas debuterade Rebecka Blomqvist i A-landslaget. Strax efteråt fick hon mardrömsbeskedet. Läkarna hade upptäckt en cysta i hennes underliv. Cancern upptäcktes i tid och i januari friskförklarades hon.

Tvåmålsskytten hade all anledning att vara lycklig efter Göteborgs övertygande premiärseger.

– Det var en tuff tid, men nu känner jag att jag kan lägga allt fokus på fotbollen. Det har samtidigt varit skönt att ha fotbollen att tänka på. Jag kunde komma tillbaka ganska snabbt och det är jag tacksam för, sade Blomqvist, 13 allsvenska mål i fjol.

Det var två patenterade blomqvistare som mer eller mindre avgjorde den publiklösa säsongsupptakten på Valhalla IP.

1–0 strax före paus efter en fin djupledsboll från Julia Zigiotti Olme.

2–0 strax efter paus efter ett nytt friläge, framnickad av anfallskompisen Pauline Hammarlund, sedan Kristianstads backlinje åter stått för högt.

Efter en jämn matchinledning, där fjolårssjuan Kristianstad skapade de bästa chanserna, tog hemmalaget över och imponerade stundtals.

Förhandssnacket har handlat mycket om stjärnförvärvet Stina Blackstenius. Landslagsstjärnan, vars kontroversiella övergång från Linköpings FC skapat stora rubriker, har känt av en sträckning i låret under flera veckor, och fick starta på bänken.

Blomqvist ser bara positivt på situationen med att ha fått en av landets bästa målgörare vid sin sida.

– Det är bra konkurrens i hela laget och det är väldigt bra att ha det. Med så många matcher är det viktigt att vi har en bred trupp, sade Blomqvist.

När Blackstenius kom in och bytte av Blomqvist med 25 minuter kvar visade hon klassen direkt genom ligga bakom både Zigiotti Olmes 4–1, liksom ungerska nyförvärvet Anna Csikis 5–1 – båda i tom bur efter lysande passningsspel. Däremellan hade Natalia Kuikka gjort hemmalagets 3–0-mål. Alice Nilsson lobbade in Kristianstads 3–1-mål som aldrig förmådde skapa någon dramatik i matchen.

Så Blackstenius, som gjorde sin första match på flera månader, kunde också vara nöjd och sade att hon inte var förvånad över att inte återfinnas i tränaren Mats Grens startelva.

– Både Pauline och Rebecka har sett riktigt bra ut på träningarna och i träningsmatcherna. Det är hård konkurrens och det kan säkert bli rotation i startelvan men det är det inte jag som bestämmer, sade Blackstenius.

Ett stabilt Göteborg imponerade och det fanns inget i den här premiären som motsade att det laget efter två raka andraplatser med sin breda och stjärnspäckade trupp är en het favorit till guldet den här säsongen.

Ämnen i artikeln

Göteborg
Fotboll

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt