Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Bodström står bakom elitsatsning

Boo FF elitsatsar i samarbete med Svenska fotbollsakademin. Från nio års ålder gallras fotbollsspelande barn ut till topplag. Riksdagsmannen Thomas Bodström har sina barn i klubben och sitter i föreningens styrelse.

- Utan denna satsning skulle barnen gå till andra klubbar längre bort, och då lägger de snabbt av med fotboll, säger han.

Boo FF är en fotbollsförening i Nacka kommun i Stockholm med drygt 1.600 spelare i åldrarna 4-20 år. I den nya elitsatsningen skapas elitlag i de olika åldrersgrupperna. Speciallagen förutom extra fotbollsträning även mental träning, medieträning och undervisning om kost och hälsa. En plats i ett av elitlagen kostar runt 9000 kronor om året.

Satsningar somBoo FF:s är kontroversiella i Sverige, även om Boo är långt ifrån ensammma. Många storklubbar har liknande topplag, påpekar Thomas Bodström.

Bodström, tidigare justitieminister för socialdemokraterna är ledamot i Boo FF:s styrelse och har tre barn som spelar i föreningens lag.

- Av egen erfarenhet vet jag hur det är att pendla långt för att träna. De här barnen som är extra intresserade måste få satsa mer. Om vi inte ger dem möjligheten går de till Brommapojkarna, Hammarby eller något annat lag och då tröttnar de snabbt på fotboll, säger Bodström som har en bakgrund som allsvensk spelare i AIK.

Enligt Riksidrottsförbundets riktlinjer ska barnidrott, upp till tolv år, främst präglas av lek.

- Tidig utgallring motverkar idrottens grundidé, säger RF-basen Karin Mattsson, till TT.

Klubbar som väljer ut barn till elitsatsning borde inte få statliga bidrag, menar miljöpartiets idrottspolitiske talesperson Gunvor G Ericson.

Ericson uppmanar idrottsministern Lena Adelsohn Liljeroth att se över om klubbar som inte följer RF:s råd ska förlora samhällsstödet.

- Idrotten har en stor betydelse för folkhälsan, inte bara genom dess fysiska aktivitet utan också dess möjlighet till delaktighet och gemenskap.

- Det verkar Boo FF:s ledning inte ha fattat, skriver Gunvor G Ericson i ett pressmeddelande.

Att ta bort bidragen för elitsatsande föreningar skulle drabba varenda konståkningsklubb, sim- och gymnastikförening i det här landet, säger Thomas Bodström.

Boström ser inget fel med att vissa får chansen att satsa extra på sin idrott.

- Att kalla det elit är egentligen fel, säger han. Det är pojkar och flickor som är extra intresserade och får träna någon gång mer per vecka.

Gunvor G Ericsons förslag är inte möjligt att genomföra av flera skäl, menar Bodström.

- Det strider mot grundlagen om föreningsfrihet. Föreningarna måste få bestämma själva, säger han.

I dag kan barnen börja i den särskilda satsningen från det år de fyller tio år. Denna åldersgräns kan höjas nästa år.

- Det är årsmötet som beslutar och jag tror säkert det kommer en motion om det. Om inte kommer jag själv att se till att det tas upp, säger Thomas Bodström.

Tolv år är en bättre ålder för denna satsning menar han. Men, påpekar Bodström, det finns en del fotbollsklubbar som har elitlag redan från sju år. Boo FF är varken den enda klubb som har sådana lag och är inte det lag som börjar i lägst ålder.