Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-03-28 13:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/bonde-havdar-att-han-ljog-om-varldsmastarens-vildsvinsdopning/

Sport

Bonde hävdar att han ljög om världsmästarens ”vildsvinsdopning”

Tyson Fury, till vänster, inför matchen mot svensken Otta Wallin i Las Vegas i fjol. Britten vann på poäng. Nu har nya omständigheter kring hans dopningsfall framkommit.
Tyson Fury, till vänster, inför matchen mot svensken Otta Wallin i Las Vegas i fjol. Britten vann på poäng. Nu har nya omständigheter kring hans dopningsfall framkommit. Foto: Isaac Brekken/AP

Världsmästaren i tungviktsboxning, Tyson Fury, ifrågasätts sedan ett vittne i en dopningsutredning kring britten erkänt att han ljugit om en leverans av vildsvinskött. Lantbrukaren hävdar att han erbjöds över en kvarts miljon kronor för att lämna falska intyg. Uppgifterna tillbakavisas av Furys manager.

I februari hyllades Tyson Fury sedan han vunnit WBC-titeln i tungvikt efter att ha besegrat amerikanen Deontay Wilder. På söndagen var den brittiske boxaren rubrikernas man på nytt, men av en helt annan anledning.

I tidningen Mail on Sunday hävdade den brittiske lantbrukaren Martin Carefoot från Preston att han blivit erbjuden 25 000 på pund (cirka 300 000 kronor) för att underteckna ett falskt vittnesmål i samband med utredningen kring ett positivt dopningsprov som Fury lämnat. Carefoot säger sig inte längre orka leva med lögnen.

– Jag mår illa av lögnerna och sveket. Allmänheten behöver få veta sanningen, säger Carefoot till Mail on Sunday.

Det var 2015 som Tyson Fury och hans kusin Hughie Fury, också han boxare, lämnade positiva dopningsprov för den anabola steroiden nandrolon. Den brittiska antidopningsmyndigheten UKAD:s utredning drog ut på tiden. En av förklaringarna från kusinerna var att de fått sig den otillåtna substansen via vildsvinskött. Martin Carefoot intygade att han levererat köttet.

Nu hävdar lantbrukaren att han aldrig har producerat vildsvinskött. De två intyg han signerade och bidrog med till utredningen är falska, erkänner han.

Enligt Carefoot erbjöds han pengarna av en vän till Tyson Fury, men han har aldrig fått dem. Vännens identitet framgår inte av tidningsuppgifterna. Carefoot får frågan av tidningens reporter varför han ändå gick med på att ljuga.

– Jag bara gick med på det, och de dinglade hela tiden med den här moroten framför mig, att jag skulle få betalt. När det blev allvar erbjöd de mig en summa pengar före domstolsförhandlingen i London och en summa efter. Jag fick med på det eftersom, antar jag, jag ville bara hjälpa dem, säger Carefoot.

Tyson Fury har själv inte velat kommentera anklagelserna. Boxarens manager, Frank Warren, som inte var världsmästarens promotor i samband med dopningsfallet, har reagerat starkt på uppgifterna.

– De här anklagelserna är helt ogrundade och ärekränkande. Ni har att göra med en man som medgivit att han är en lögnare, säger Warren till tidningen.

I december 2017 dömdes Tyson Fury till två års avstängning, men eftersom straffet bakdaterades till 2015 kunde han börja boxas närmast omgående. På sin väg fram till världsmästartiteln besegrade Tyson Fury i september i fjol svensken Otto Wallin på poäng vid en match i Las Vegas.

Utredningen, som enligt Mail on Sunday kostade nära sju miljoner kronor, kritiserades för att ha dragit ut på tiden och straffet ansågs milt med tanke på att Tyson Fury tidigare begått brott mot dopningsreglerna.

I ett uttalande sade UKAD att man är ”berett att undersöka all ny möjlig bevisning kring en dopningsutredning och om nödvändigt vidta åtgärder”.

Läs mer: