Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-06 17:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/boras-och-lulea-far-sm-guld-viktigt-ta-samhallsansvar/

Sport

Borås och Luleå får SM-guld: ”Viktigt ta samhällsansvar”

Luleås Allis Nyström under en ligamatch mot Umeå. Nu utses Luleå till svenska mästare för damer då säsongen avbrutits. Borås tilldelas herrguldet.
Luleås Allis Nyström under en ligamatch mot Umeå. Nu utses Luleå till svenska mästare för damer då säsongen avbrutits. Borås tilldelas herrguldet. Foto: Johan Löf/Bildbyrån

Borås och Luleå blev under torsdagen svenska mästare. Basketförbundet och ligaklubbarna kom överens om att sätta stopp för allt spel resten av säsongen.

– Det kändes nog inte som glädje, vi har ingen champagne här just nu, säger Jonas Larsson sportchef i Borås Basket.

Basketbollförbundet tog det raka beslutet att stoppa basket på alla nivåer i hela landet.

Serieledarna Borås Basket i herrligan, Luleå Basket i damligan och Norrköping Dolphins, rullstol, utses tillsvenska mästare 2020. 

– Det var alldels tyst när jag träffade laget efter mötet vi hade mellan ligaklubbarna. Det kändes nog inte som glädje men jag sa till dem att jag är stolt över dem och de har gjort en fantastisk säsong. Man vill ju vinna ett SM-guld efter en fantastisk finalserie men vi kan inte göra mer än så här, säger Jonas Larsson.

Med tre matcher kvar att spela leder Borås serien med fyra poäng före Luleå och man har dessutom fördel i inbördes möten. 

– Jag tycker inte att vi ska be om ursäkt, säger Larsson.

Christer Sehlin är sportchef i Luleås damlag. Han tar lite motvilligt emot ett grattis.

– Jag tycker mer att vi ska gratulera svensk basket. Givetvis vill vi avsluta det här på plan men just nu finns det andra saker som är viktigare än idrotten, det är viktigt att basketen tar ett samhällsansvar. 

Basketförbundet och ligaklubbarna hade ett möte på torsdagen som gav klubbarna raka besked.

– Vi ville ha ett klart och tydligt besked och vi ville göra det enligt våra grundvärderingar. Då fanns det ingen annan väg att gå, säger Sehlin.

Luleås damlag befinner sig på Gotland där det var tänkt att de skulle spela mot Visby på fredagskvällen.

– Vi flyger hem dem under fredagen. De har fått information och de är medvetna om hur läget är. Vi kommer givetvis försöka avsluta det här på ett bra sätt innan alla drar hem till sina olika länder. 

Johan Stark är generalsekreterare i Svenska basketbollförbundet. Han tycker att beslutat var lätt att fatta.

– Beslutet bottnar i att ta ett ansvar, egentligen var det ett ganska enkelt beslut. Vi väljer att avsluta all basketverksamhet från högsta serien ned till ungdomsbasket över hela landet. Vi tror inte på att pausa och det är fråga om att inte bidra till smittspridning.