Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Boris Becker hävdar diplomatisk immunitet i konkursmål

Boris Becker tvingades till personlig konkurs i juni 2017, men processen är fortfarande pågående. Arkivbild.
Boris Becker tvingades till personlig konkurs i juni 2017, men processen är fortfarande pågående. Arkivbild. Foto: Schüler Jörg/action press/REX/Shutterstock

På grund av stora skulder tvingades tennislegendaren Boris Becker till personlig konkurs för ett år sedan.

I april utsågs han till idrottsambassadör för Centralafrikanska republiken, vilket han nu menar ger honom diplomatisk immunitet från domstolsbeslutet.

Tysken, som bland annat vann Wimbledon tre gånger på 80-talet, tvingades i personlig konkurs i juni förra året efter att en domstol ansett att han inte skulle kunna betala skulderna han hade till en bank i Storbritannien.

Borgenärerna har dock gått med på att skjuta upp genomförandet av beslutet, och nu hävdar Beckers advokater att det inte längre är aktuellt.

Anledningen är den tjänst han har som Centralafrikanska republikens ambassadör till EU i frågor gällande idrottsliga, kulturella och humanitära frågor, vilken han tillträdde i april i år.

Med hänvisning till Wienkonventionen om diplomatiska förbindelser menar advokaterna att Beckers nya tjänst innebär att han inte kan åtalas utan tillstånd av Centralafrikanska republiken, samt Storbritanniens utrikesminister.

– Jag har nu hävdat diplomatisk immunitet, vilket jag faktiskt är tvingad att göra, för att avsluta den här farsen och börja återuppbygga mitt liv, säger Boris Becker till The Guardian.

Han menar att beslutet om personlig konkurs var felaktigt ända från början, och att han nu kommer vända blicken mot de ansvariga för att få upprättelse och kompensation.

– Jag kommer jaga personerna som tvingade in mig i den här processen och hålla dem offentligt ansvariga för sina handlingar.

Han har bland annat anställt advokaten Ben Emmerson, som tidigare representerat både Wikileaksgrundaren Julian Assange och Marina Litvinenko, änkan till den ryske ex-spionen Alexandr Litvinenko som mördades 2006.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.