Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Bredden i truppen ger hopp om VM-medalj – trots skador

”Bredden av toppen i svensk damhockey som länge efterlysts börjar ta form”, skriver DN:s Malin Fransson
”Bredden av toppen i svensk damhockey som länge efterlysts börjar ta form”, skriver DN:s Malin Fransson Foto: Nils Jakobsson/Bildbyrån

INBLICK HOCKEY. Det finns hopp.

Skadorna må ha försämrat Damkronornas chanser att nå en VM-medalj, men när några försvinner öppnar det för andra att kliva fram.

Det visar de tre matcherna i Oskarshamn.

Damkronorna inledde på fredagskvällen med att vinna över Tyskland. Dagen efter vann Sverige för första gången den här säsongen över Finland och det med klara 4–1.

På söndagen avslutades den lyckosamma helgen med en 3–2-seger över Ryssland.

Landslagsturneringen i Oskarshamn var den sista turneringen före VM i Kanada och förhandssnacket hade främst handlat om alla spelare som missade turneringen på grund av skador.

Erika Grahm, Lisa Hedengren, Jenni Asserholt, Annie Svedin, Emma Eliasson, Johanna Olofsson är inte vilka spelare som helst utan sex spelare som med sin rutin och skicklighet ska bära det svenska landslaget.

Nu fanns ingen av dem på plats i Oskarshamn och på lördagskvällen utökades dessutom listan med skadade spelare när forwarden Emma Nordin drabbades av en knäskada i första perioden mot Finland.

Att Damkronorna med bakgrund av det på söndagskvällen lämnade Småland med tre raka segrar i bagaget kan bara tolkas som att den där bredden av toppen i svensk damhockey som länge efterlysts åtminstone börjar ta form. För i skuggan av de saknade spelarna var det flera av de mindre rutinerade och etablerade spelare som klev fram och tog för sig.

Det är glädjande men att begära att det här laget ska ta Sverige till första VM-medaljen sedan 2009 är att ställa kraven något för högt. Hinner däremot några av de skadade spelarna tillbaka, och chanserna till det är stora, är förutsättningarna betydligt gynnsammare.

De enda spelarna som definitivt är borta från VM-diskussionen är Grahm och Hedengren, Övriga går en kamp mot klockan men chanserna är stora att åtminstone de flesta av dem är spelklara till VM i Kanada som inleds i slutet av mars.

Därmed har det som för en vecka sedan såg nattsvart ut åtminstone antagit en något ljusare nyans.

Förbundskapten Leif Boork vet att han har ett målvaktspar av högsta klass i Sara Grahn och Minatsu Murase.

I Oskarshamn fick Boork också ett tydligt besked om att han har tillgång till en högerfattad forward som kan bryta mönster och göra mål. AIK:s Lisa Johansson hade riktigt roligt på isen under dagarna i Oskarshamn.

Dessutom är den evigt unga Pernilla Winberg lika spelsugen som vanligt. Trots över tio år i landslaget verkar hon hela tiden ha lite till att ge. I Oskarshamn blev det sammanlagt två mål av Linköpingsforwarden och dessutom en stark spelmässig insats.