Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 11:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/britta-backlund-vill-sla-herrarnas-varldsrekord-255-kmh/

SPORT

Britta Backlund vill slå herrarnas världsrekord: 255 km/h

Bild 1 av 2 Speedskiåkaren Britta Backlund siktar på att slå världsrekordet.
Foto: Jan Farell Media
Bild 2 av 2 Britta Backlund vann SM, VM och den totala världscupen i fjol.
Foto: Christine Olsson/TT

Fjolårssäsongen var succéartad och i år har Britta Backlund inlett världscupen med tre raka segrar. Men hennes stora mål är inte världscuptiteln utan att slå världsrekord i speedski – för både damer och herrar.

247 km/h är rekordet på damsidan – på herrsidan 255 km/h.

Ett rekord som innehavs av Ivan Origone.

– Kan jag så vill jag slå honom, säger Britta Backlund.

I skymundan av Sveriges affischnamn i de stora vintersporterna finns en person som aspirerar på titeln som världens bästa – speedskiåkaren Britta Backlund. Den här veckan tävlar hon i Idre i världscupens brantaste backe: Chocken.

Förra säsongen vann 23-åringen SM, VM och den totala världscupen i sporten som går ut på att åka så snabbt som möjligt ner för en backe.

Att vinna olika tävlingar och mästerskap är en grej, men speedski går trots allt ut på att åka så snabbt som möjligt.

Därför är Britta Backlunds mål tydligt.

– Jag vill slå världsrekordet, säger hon.

Valentina Greggio, som Backlund slog i fem av sex världscuptävlingar i fjol, är världsrekordhållare och har under många säsonger varit världens bästa speedskiåkare på damsidan.

247 km/h mäter Greggios snabbaste lopp, vilket också är världsrekord på damsidan.

– Hon har varit fruktansvärt överlägsen och varit en väldigt kapabel åkare under alla år. Jag höll på att börja skratta när jag slog henne förra säsongen och det var fantastiskt roligt, säger Britta Backlund och fortsätter:

– Det känns skönt och är ett kvitto på att det går att slå henne. Om man slår rekordhållaren går det också att slå världsrekordet.

Backen Chocken i Idre där tre världscuptävlingar hålls 5–7 mars.
Backen Chocken i Idre där tre världscuptävlingar hålls 5–7 mars. Foto: Lotte Jernberg/SSF

Britta Backlund har själv kommit upp i 222 km/h som bäst och menar att förutsättningarna måste vara optimala för att slå rekordet.

– Ofta vill vi åkare ha en start från toppen från det berg som vi kör på. Men rekordet gick aldrig från toppen, det var bara förutsättningarna som var perfekta. Hade det varit de förhållandena hela vägen där uppe hade vi kunnat åka ännu fortare, säger 23-åringen.

– Det är roligt att tänka kring hur fort vi egentligen kan åka. Är 250 km/h i timmen gränsen? Eller kan vi nå hela vägen upp till 300 km/h? funderar hon.

Världsrekordet är 25 km/h snabbare än du åkt tidigare, hur mycket är det i speedski?

– Jag tror inte att det är jättestor skillnad. Är det en svår backe är det mycket, men om det är perfekta förhållanden känner du ingen skillnad och jag tror att det är rimligt att slå världsrekordet.

Hur är känslan när man är uppe i över 200 km/h?

– Det är som att sticka ut huvudet genom en bil som åker väldigt fort och du känner hur vinden hugger tag i huvudet.

– Nu har vi hjälmar och kan fortfarande andas, men det är de krafterna vi har emot oss. Och i en bil kanske du haft huvudet ut ur bilfönstret i 90 km/h, men nu är det 200 km/h. Du känner hur hjälmen vinklar sig och om man ska hålla emot eller låta det gå beror helt på vinden.

I de flesta idrotter finns en tydlig skillnad mellan herrar och damer. Men i speedski är damerna inte så långt efter herrarna, där Ivan Origone har världsrekordet på nästan 255 km/h (254,958).

– Jag har alltid tittat på herrarnas resultat eftersom det är färre tjejer som tävlar i speedski. Jag vill inte ha stämpeln att ”klart du vinner, det är färre tjejer som åker”. Kan jag så vill jag slå Ivan Origone. Det hade öppnat upp sporten fruktansvärt och det hade behövts. Jag var femma bland herrarna förra säsongen och då är det 40 stycken som åker. Jag undrar vad det lilla är som krävs för att nå ända upp, säger Britta Backlund.

Britta Backlund har som snabbast åkt 222 km/h.
Britta Backlund har som snabbast åkt 222 km/h. Foto: Nisse Schmidt

Torsdag–lördag avgörs tre världscuptävlingar i Idre. Dessutom väntar SM i samma backe på lördag. Från början var två världscuptävlingar inplanerade, den tredje har Idre fått ta över från franska Vars där dåligt väder gjorde att en tävling sköts på framtiden.

Backen i Idre är den brantaste i världscupen. Backrekordet sattes 2018 av österrikaren Manuel Kramer, 180,53 km/h. Det kan dock mycket väl slås i år.

– Många av de utländska åkarna har stor respekt för backen eftersom den är så brant, men för oss som är vana vid den är det bara skoj. Det accelererar ordentligt när man går över krönet, då gäller det verkligen att vara med direkt och inte bli passiv i sin åkning. Men den verkliga hemligheten för hur man ska göra för att vara snabbast i Chocken, tänker jag behålla för mig själv, säger Britta Backlund.

Den backe där världsrekorden slås är dock den i franska Vars. Senare i mars åker världseliten dit för en tävling som kallas speedmaster. Exakt när tävlingen körs beror på förutsättningarna och är de optimala ökar också sannolikheten att slå världsrekordet.

Läs mer: Speedski – sporten där färgen på dräkten sparar hundradelar

Ämnen i artikeln

Alpint

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt