Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Britta Johansson Norgren vann sitt första Vasalopp

01:47. Efter tre raka andraplatser var Britta Johansson Norgren först över mållinjen i Vasaloppet. ”Det är så otroligt skönt att jag klarade av det”, säger hon. Regerande mästaren John Kristian Dahl hade ryggproblem och var osäker på om han skulle kunna köra årets upplaga av skidklassikern – men lyckades spurta hem segern.

Britta Johansson Norgren har kommit tvåa i Vasaloppet ett antal gånger. 

Men nu fick hon äntligen kransen runt halsen, redan på upploppet. 

– De sista kilometrarna visste jag inte om jag skulle gråta av trötthet eller glädje, säger Johansson Norgren till SVT.  

Britta Johansson Norgren tog sin allra första Vasaloppsseger, när hon var snabbast av alla på damsidan. Hon ledde i stort sett hela loppet, men det var först sista kilometern som hon vågade ta ut segern. 

– Jag känner framför allt en enorm trötthet och en lättnad. Det går inte att beskriva hur man känner. Allt har varit jättebra, säger Johansson Norgren till SVT. 

Norgrens största konkurrent, förhandsfavoriten Katerina Smutna, Tjeckien fick avbryta loppet på grund av handsmärtor. Hon vann förra året före Johansson Norgren, då pratades det om att en arrangörsmiss på upploppet kostade svenskan segern.

– Det betyder otroligt mycket, efter förra året när jag hade ett bra år var det viktigt att känna att jag kunde göra ett bra jobb igen. Vasan har alltid varit ett mål, jag får tacka Katerina för att hon utmanat mig hela tiden, säger Norgren. 

På herrsidan vann John Kristian Dahl som är en van Vasaloppsåkare. Men i morse var han inte ens säker på om han kunde komma till start på grund av ryggproblem. 

– I dag är var det en seger att bara stå på start och att jag klarar att vinna, det känns som det största någonsin, säger John Kristian Dahl. 

För två dagar sedan kunde Dahl inte åka skidor, och han hade problem även under loppet.

– Det är ett mirakel. Det var fruktansvärt tungt redan efter fem kilometer. Jag hade ont i ryggen och det kändes som man gick på max hela tiden, säger han. 

Det var länge en klunga med ett stort antal åkare som låg i täten. Men Dahl presenterade sig som en kandidat till pallen först på upploppet när han klarade av att spurta till sig segern. Tredje segern på fyra år för norrmannen. 

Bästa svensk på herrsidan blev Markus Osttosson som var med i kampen om segern hela vägen in i mål men slutade till slut fyra. 

– Man vet att det är nio mil och det är en kamp mot sig själv på slutet. Men det är bara att ösa hela vägen. Det är nästan lite för nära segern i dag, säger Ottosson.