Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Brittisk HBTQ-aktivist greps av polis i Ryssland

Ryska poliser griper Peter Tatchell i Moskva efter hans protest mot Putin på torsdagen.
Ryska poliser griper Peter Tatchell i Moskva efter hans protest mot Putin på torsdagen. Foto: Maxim Zmeyev/AFP

Rysk polis grep under torsdagen den brittiske HBTQ-aktivisten Peter Tatchell i Moskva, rapporterat Reuters. Han släpptes knappt två timmar efter gripandet.

Aktivisten Peter Tatchell frihetsberövades när han på egen hand protesterade i närheten av Röda torget i Moskva. Han höll upp en affisch med texten: ”Putin gör inget mot Tjetjeniens tortyr av homosexuella”, rapporterar Reuters.

Kort efter att han plockade upp affischen stoppades han av rysk polis. Tatchell ska ha sagt till polisen att han ville träffa Putin för att diskutera homosexuellas rättigheter i Ryssland. Han frihetsberövades sedan i en timme och fyrtio minuter innan han släpptes igen.

Johan Esk: Vi riskerar alla att spela lakejer på Putins party

Tatchell anklagas för att bryta mot lagen om allmänna möten och demonstrationer samt ett speciellt presidentdekret som förbjuder protester under fotbolls-VM och ska inställa sig i rysk domstol 26 juni.

”Vi har pratat med de lokala myndigheterna och kan bekräfta att han mår bra och att han har släppts”, skriver Storbritanniens ambassad i Moskva på Twitter.

Läs mer: Isländska diplomater bojkottar fotbolls-VM

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.