Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Bro Park ska ge galoppen en nystart

Bro. Galoppen är hästsportens formel 1. Och en av världens största sporter totalt sett.

Men i Sverige är den liten. Den nya galopp-banan Bro Park ska ändra på det. Och redan har nybygget blivit en miljonvinst.

Samtidigt drömmer tränaren Patrick Wahl om att få Zlatan som hästägare.

Arabda visar tydligt vad hon tycker om att bli störd i boxen av en massa nyfikna människor.

Det femåriga svarta stoet slänger med huvudet och försöker bita, men Anneli Camilleri borstar lugnt vidare. Det är hon som sköter henne och rider henne, men det är inte hon som tävlar henne.

Anneli Camilleri är sambo med tränaren Patrick Wahl och tillsammans driver de träningsverksamhet på nya galoppbanan Bro Park och de är mycket nöjda med flytten från Täby galopp.

– Det här betyder oerhört mycket för galoppsporten, säger Patrick Wahl och man hör den franska brytningen i den annars perfekta svenskan.

– Jag kom till Sverige 1988 som hinderjockey och arbetsryttare. Tränare på Täby galopp blev jag 1995. Nu har jag 42 hästar i träning och i antalet hästar är det största stallet i Sverige.

Men för ett par år sedan höll hela hans livsverk på att gå kras. Alla hans hästar drabbades av en mystisk nervsjukdom. Sex hästar dog och resten blev förlamade.

– Jag höll faktiskt på att gå i konkurs och det var nära att vi gav upp, säger Patrick Wahl.

Arabda, som trampar omkring i boxen medan Anneli Camilleri sköter om henne, är något av en sagohäst. Även hon var förlamad.

– Hon var rätt bra, men hon hade lite problem innan hon fick nervsjukdomen. Men hon var inte så bra som hon blivit efter sjukdomen, berättar Anneli Camilleri.

Flytten till Bro Park var en av anledningarna till att Patrick Wahl inte gav upp när det såg som mörkast ut.

– Det här är lite av en nystart för mig. Det var något att se fram emot och jag vet inte om jag hade orkat annars.

Nu startar Arabda i söndagens första lopp under den stora invigningsdagen och är också en av favoriterna. Den totala prissumman är en halv miljon kronor, där vinnaren tar hem 300 000 kronor.

Så visst, det finns pengar att vinna i galoppsporten, som annars hamnat rejält i skuggan av travet.

Nu hoppas man inom svensk galoppsport att Bro Park ska bli den injektion som gör att sporten lockar till sig ny publik och nya hästägare som är villiga att satsa.

– Jag tror det här var nödvändigt för galoppsporten i Sverige, för vi har blivit lite anonyma. Vi behöver börja synas igen och det här kommer få oss att växa, säger Svensk Galopps vd Ulf Hörnberg när han visar runt på anläggningen.

Foto: VD Ulf Hörnberg har märkt ett ökat intresse för att äga galopphäst. Foto: Magnus Hallgren.

Allt är inte klart när vi är på besök och det arbetas in i det sista med att få så mycket som möjligt på plats till dagens stora galapremiär.

Men utsikten från det nya publikhuset som innehåller restaurang, champagnebar, totalisatorkassor och en fantastisk terrass med utsikt över galoppbanorna är hänförande.

– Vi mäter framför allt på hästar i träning och där har i haft en nedåtgående trend de senaste åtta, tio åren, säger Ulf Hörnberg när han ska beskriva tillståndet inom svensk galoppsport.

– För ett halvår sedan hade vi kanske 950 galopphästar i träning i landet och nu har vi i alla fall kommit över tusenstrecket igen och vi har satt som mål att vi inom ett par år ska ha 1300 hästar i träning.

 

De har försökt sälja en till Zlatan, men han är en snål skåning

 

Redan nu tycker sig Ulf Hörnberg märka ett ökat intresse från människor som vill bli hästägare. Och anledningen är Bro Park.

– Det är en fantastisk upplevelse att få se sin egen häst springa och kanske stå i vinnarcirkeln. Men gör man det enbart av ekonomiska skäl ska man kanske fundera. Visst kan man tjäna pengar, men man ska inte ha det som enda skäl.

Själv har Ulf Hörnberg aldrig suttit upp på en galopphäst. När han tänker efter så har han ridit en islandshäst någon gång och vd på Svensk Galopp har han bara varit i ett och ett halvt.

Innan dess var han generalsekreterare för hästsportens storebror Travförbundet i 14 år.

– Vi äger tio procent av ATG och travet 90 och vi är verkligen lillebror och tittar man på spelets omsättning så handlar det för vår del om kanske två, tre procent.

– Så vi behöver hitta en ny spelform, konstaterar Ulf Hörnberg.

Men en sak har Svensk Galopp ändå gott om – och det är egna pengar. Inte så att de ligger på banken just nu, men miljonerna kommer att stadigt ticka in i samma takt som Täby kommun antar nya detaljplaner för bostäder på Täby galopps gamla markområde.

Den affär galoppsporten gjorde när man sålde marken i Täby är unik.

– Vid varje beslut om en ny detaljplan görs det två oberoende värderingar av marken och redan nu när man ska ta den första, så ser vi att markpriset gått upp.

– Så tittar man på vad avtalet är värt i dag jämfört med när vi skrev det, så är det mycket mer pengar i dag.

Att bygga Bro Park har kostat 650 miljoner kronor. Av det har Svensk Galopp lånat 400.

– Redan vid det första beslutet om detaljplan kommer vi få så mycket pengar att vi kan betala alla lån och ha en del pengar över, säger Ulf Hörnberg nöjt.

Och sedan väntar ytterligare fyra, fem detaljplaner innan gamla Täby galopp förvandlats till ett nytt bostadsområde. Så miljonerna kommer att rulla in många år framöver.

Arabda har fått en tre kvadratmeter större box på Bro Park jämfört med den hon stod i på Täby. Det gör att hon kan lägga sig ner och rulla utan risk för att fastna.

– Hästarna stortrivs, säger Patrick Wahl och Anneli Camilleri fyller i:

– De blev lugna på en gång de kom hit.

Hur ska den perfekta galopphästen se ut?

–  Den ska ha en bra exteriör, den ska hänga ihop och ha räta vinklar och se bra ut, säger Patrick Wahl och får det att låta som om han beskriver något helt annat än ett djur.

– Den ska ha bra lynne och framför allt löpskalle, det är det avgörande.

Hur ser man att en häst har löpskalle?

– Man kan inte se det, fast en del säger att man kan se det på blicken. Men det är någonting man upptäcker när de tävlar.

– Har de löpskalle så har dom de där tio extra procenten och springer hellre ihjäl sig än ger sig på ett upplopp, säger Patrick Wahl.

Arabda har en sådan löpskalle, enligt sin tränare.

12 000 kronor i månaden kostar det att ha en häst hos Patrick Wahl.

Hur många av dina hästar betalar sig själva?

– Allihop, säger han och skrattar. Patrick Wahl hoppas att det ska bli lika populärt hos svenska idrottsstjärnor som det är hos utländska, att äga en galopphäst.

– De har försökt sälja en till Zlatan, men han är en snål skåning, säger Patrick Wahl som ändå skulle tycka det var en dröm att få ha fotbollsstjärnan som hästägare. Och han har ett generöst erbjudande till den ”snåle skåningen”.

– Han skulle få första månaden gratis.

Fakta.Bro Park

Byggkostnad: 650 miljoner kronor.

Gräsbanan mäter 2 100 meter och ”dirten” - sandbanan - är 1 900 meter.

I dagsläget finns det 280 permanenta hästboxar, men man får plats med 400 hästar.

Totalt omfattar Bro Park 180 hektar, ett område som är tre gånger så stort som gamla Täby galopp.