Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-01 16:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/broderna-ymer-stalls-mot-varandra-i-valgorenhetsmatch-gor-upp-om-familjearan/

Sport

Bröderna Ymer ställs mot varandra i välgörenhetsmatch: ”Gör upp om familjeäran”

Elias Ymer (vänster) och Mikeal Ymer möts på söndag i en välgörenhetsmatch i Kungliga tennishallen.
Elias Ymer (vänster) och Mikeal Ymer möts på söndag i en välgörenhetsmatch i Kungliga tennishallen. Foto: Jessica Gow/TT

På söndag startar Stockholm Open ett nytt initiativ med välgörenhetsmatcher – ett glädjande besked för de tennistörstande.

Första mötet blir ett familjedrama mellan Elias och Mikael Ymer.

– Jag tror att man kan ha ganska höga förväntningar på att det kommer att bli en fantastisk match, säger Stockholm Opens turneringsdirektör Thomas Enqvist.

68-rankade Mikael Ymer och 201-rankade brodern Elias har båda fått sina tävlingssäsonger uppskjutna.

Men nu får de i alla fall möta varandra.

Stockholm Open har startat initiativet ”Tennis Against Corona” för att stötta Röda Korsets arbete i coronapandemin och i mötet på söndag gör bröderna upp om vem som är bäst i både familjen och Sverige.

– Detta är en mycket tuff tid för alla och vi hoppas att denna match kommer som något positivt i dessa tider. Vi ser fram emot att göra upp om familjeäran inför både en svensk och internationell publik, säger Elias och Mikael Ymer i ett gemensamt uttalande.

Matchen blir den första inom professionell herrtennis sedan ATP stoppade alla turneringar i mars och kommer att direktsändas i SVT som en del i den nya satsningen ”Utmanarmötet”.

1994 spelade Thomas Enqvist final i Australian Open. I dag jobbar han som turneringsdirektör på Stockholm Open.
1994 spelade Thomas Enqvist final i Australian Open. I dag jobbar han som turneringsdirektör på Stockholm Open. Foto: Janerik Henriksson/TT

Trots rankningsskillnaden har Mikael Ymer aldrig besegrat storebror Elias i en tävlingsmatch.

Den tidigare världsfyran Thomas Enqvist, numera turneringsdirektör för Stockholm Open, vill inte tippa vad resultatet blir i matchen på söndag.

– Det är inte lätt faktiskt, men jag tycker att båda Ymerbröderna är otroligt sevärda. De är inte bara duktiga, utan de spelar rolig tennis. Jag tror att man kan ha ganska höga förväntningar på att det kommer att bli en fantastisk match, säger han.

Hur skiljer de sig åt som spelare?

– Micke Ymer är en väldigt skicklig kontringsspelare, varierar sitt spel väldigt bra och har en förmåga att läsa in sin motståndare på ett fantastiskt sätt. Det tar ibland en stund för honom att läsa in sin spelare. Han använder huvudet väldigt mycket. Det är en bra matchspelare.

– Elias är också en bra matchspelare, men spelar kanske lite mer med en klassisk tung forehand som han jobbar runt med och försöker diktera poängen med. Båda är bra atleter, men lite skillnad är det mellan dem tycker jag.

Även om bröderna själva pratar om att familjeäran står på spel tycker Thomas Enqvist att de har ett ganska avslappnat förhållande till varandra.

– Det är ganska unikt, två bröder som blir så pass bra som de är. Man får ändå kalla det världselit i en stor global sport som tennis. De är tajta och stöttar varandra väldigt hårt, men jag tror inte att det är någon prestige i det på så sätt, säger han.

Matchen sänds i SVT 1 och SVT Play på söndag klockan. 15.00