Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Bröderna Ymer startklara för 2016

Bröderna Elias och ­Mikael Ymer, 19 och 17 år, är på väg mot tennisens absoluta topp. 2015 kvalade Elias in till alla fyra grand slam-turningarna, medan Mikael spelade final i Wimbledons juniorturnering.
Bröderna Elias och ­Mikael Ymer, 19 och 17 år, är på väg mot tennisens absoluta topp. 2015 kvalade Elias in till alla fyra grand slam-turningarna, medan Mikael spelade final i Wimbledons juniorturnering. Foto: Lars Lindqvist

De vet varifrån de kommer och de vet vart de är på väg. Tennisbröderna Ymer, 19-årige Elias och 17-årige Mikael, fortsätter sin klassresa.

Nu är målet att slå sig in bland de bästa i världen.

”Vi ser redan de här killarna som världsstjärnor”, säger Fraser Wright, brödernas engelske agent.

Kvart i åtta på morgonen kom han till hallen. När klockan är över sju på kvällen sitter Elias Ymer fortfarande i sina tenniskläder och äter nötter.

– Först tränade jag tennis två och en halv timme, sen åt jag lunch och sedan sov jag en timme. Sedan tränade jag fys och sedan körde vi tennis två och en halv timme, säger han när han ska beskriva sin dag samtidigt som han fumlar och tappar en nöt på golvet.

Innan vi satte oss mitt emot varandra i en av sofforna i Salk-hallen, har han stått och tränat servar. Om och om igen.

Träningskompisen Milos Sekulic har lagt ut färgade lappar i serverutorna för att markera inom vilket område bollen ska träffa.

Foto: Matthias Hauer/Gepa Pictures

Förbundskapten Fredrik ”Fidde” Rosengren kramar om Elias Ymer under Davis Cup-matchen mot Öster­rike i mars 2015. Foto: Matthias Hauer/Gepa Pictures

De flesta servarna sitter där de ska, i såväl forehand- som backhandrutan.

Sedan tränar de returer. Elias ställer sig på en sorts låda bakom baslinjen medan Sekulic ställer sig i höjd med serverutan på andra sidan nätet och börjar mata halvhårda servar.

Elias hoppar ned från lådan och möter bollen med ett snabbt, kort tillslag.

Samma övning, om och om igen.

Då har klockan för länge sedan passerat 17, den tid vi skulle träffas. Men i stället för att kliva av banan tvingar Elias Milos Sekulic att fortsätta en kvart till.

De avslutar med att Elias ska slå bollarna i en trång korridor utmed ena sidlinjen.

Varenda boll räknas och när han lyckats slå 18 bollar i rad i den trånga korridoren, trots att han jagar från sida till sida utmed baslinjen, skriker Elias högt av glädje.

När han sedan kommer upp till sofforna, berättar han att lillebror Mikael inte kan komma. Han har fått problem med tänderna.

För fyra år sedan träffades vi första gången, även då i Salk-hallen. Då satt Elias en tidig decembermorgon och läste Zlatan Ibrahimovic bok medan lillebror tränade med deras dåvarande tränare, Magnus Norman.

Själv var han 15 år och lillebror Mikael 13. De hade just flyttat upp till Stockholm från Skara och bodde tillsammans med pappa Yemer i omklädningsrummen vid tennisklubben Salks utomhusbanor.

Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån
I 2015 års Stockholm Open förlorade Mikael i första omgången mot tysken Alexander Zverev med 2–1 i set. Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Elias skrattar gott åt minnet och konstaterar kort att den dröm han hade då nu har slagit in.

– Jo, det börjar bli jag och Mikael. Vi bär svensk herrtennis och om vi bara gör bra ifrån oss, sköter oss och uppför oss bra, kan vi bli stora profiler i Sverige, säger han.

På telefon från London tidigare samma dag har bröderna Ymers agent, Fraser Wright, varit betydligt tydligare:

– Vi ser de här killarna som internationella stjärnor. Vi nöjer oss inte med att sitta med armarna i kors och är nöjda med att de är nummer ett och nummer två i Sverige, utan de ska bli världsstjärnor, säger han och fortsätter entusiastiskt:

– Som varumärke är de oerhört spännande. Att de är bröder gör dem mer intressanta, absolut. Just nu finns det en enorm efterfrågan på spelarna som är på väg upp, inte minst från multinationella bolag.

– Shit, sa Fraser det, säger Elias spontant när han får höra vad hans agent sagt.

– Men visst det är ovanligt med två bröder som spelar så bra tennis och dessutom med vår bakgrund.

I dag återfinns Elias Ymer på plats 136 på världsrankningen. Som högst har han rankats 126, en förbättring med hundra platser från årsskiftet 2014/2015.

Mikael har tagit klivet från en delad 1252:a plats till 595 på världsrankningen.

2015 var året då de båda tog klivet in på tennisens verkligt stora scener.

Elias genom att kvala in till alla fyra grand slam-turneringarna. Mikael genom att spela final i Wimbledons juniorturnering och bli svensk Davis Cup-hjälte.

– Det var fantastiskt. Det finns ingenting som grand slam, säger Elias och ler med hela ansiktet samtidigt som han stoppar in ytterligare en nöt i munnen.

– Det känns som att man hittar ett bättre fokus direkt. Du vet att det är här du ska ”shine on court”, liksom. Det är en speciell känsla.

Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

I juli förlorade Elias mot Thomaz Bellucci, Brasilien, i först omgången av Swedish Open. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

I samband med Wimbledon utsåg också spelarorganisationen ATP Elias Ymer till en av sex ”young guns” inom herrtennisen. Sex tonårsstjärnor som kan komma att dominera världstennisen om några år.

– Det var coolt faktiskt. Vi fick vara med i Daily Mail tror jag det var, det var en bild på mig i kostym.

Han märker också att de andra spelarna på touren börjar lägga märke till honom.

– Man har mer respekt nu, alla vet vem man är och ingen underskattar en.

Under 2015 vann Elias Ymer också sin första challenger, turneringen strax under ATP. 2015 var också året då han lämnade tennisakademien Good to great och tryggheten i Sverige och ensam flyttade till Barcelona.

– Jag började fundera på att jag behövde en heltidscoach som ville resa med mig och som bara arbetade med mig. Jag ville ha Magnus (Norman), men det förstår man att det inte gick.

I stället blev spanjoren Galo Blanco Elias nya tränare. Men det samarbetet avbröts under hösten, då inte heller Blanco kunde resa med Elias på heltid.

Så nu är han tillbaka på ruta ett och har återigen Salk-hallen som sin hemmabas.

– Det var verkligen skönt att komma hem till min familj, jag saknade dem mycket. Det allra viktigaste är att man mår så bra som möjligt. Mår du bra kommer du att spela bra, säger Elias Ymer.

Och spela bra behöver Elias göra, för i dag är han också arbetsgivare. Från mitten av januari är Dan Eklund en av Elias Ymers två tränare.

Det var Dan Eklund, som tränade bröderna i Skara från det de var fem och sju år och till de flyttade till Stockholm.

Foto:
I 2015 års Stockholm Open förlorade Mikael i första omgången mot tysken Alexander Zverev med 2–1 i set. Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Nu har han tagit tjänstledigt från jobbet som personlig assistent i Skövde för att under ett år resa världen runt med sin gamla elev.

– Vi känner varandra utan och innan och det ska bli roligt att få honom att nå de mål som vi hade redan då när de var små, säger Dan Eklund.

Sin nye tränare måste Elias själv avlöna med sina inspelade pengar. Förra året blev det 1,7 miljoner kronor totalt. Det kan tyckas mycket, men efter att ha betalat sin spanske tränares lön och omkostnader och dessutom svensk skatt, blev det inte mycket över.

Men den stora förändringen i Elias Ymers tennisliv är att förbundskapten ”Fidde” Rosengren kliver in som ansvarig huvudtränare. En man med erfarenhet av att få unga talanger att gå från lovande till att bli etablerade.

– Han kom under Stockholm Open och frågade om det fanns någon möjlighet att få hjälp och det var en fråga för förbundet att ta ställning till. Men självklart vill vi hjälpa vår bästa spelare, så det blir lite omfördelningar av resurser, säger ”Fidde” Rosengren och förklarar:

– Jag tror att de här två åren kommer blir jätteviktiga för Elias. Det är många som krigar där ute så det är ingen räkmacka utan det krävs enormt mycket, både fysiskt och mentalt för Elias.

– Men han har alla förutsättningar, det är bara hans egen skalle som sätter gränser. Han har alla slag för att slå sig in på topp hundra precis när som helst.

Även Elias är glad över det nya samarbetet. Historierna om att de haft svårt att samarbeta och rykt ihop under landslagssamlingar, tillbakavisar både han och ”Fidde” Rosengren.

– Bråkigt? Inte alls! Jag har dragit en racket i muren och skällt på alla jag tränat, säger Rosengren.

– Jag har alltid gillat ”Fiddes” engagemang, han är så motiverad, säger Elias. Han kan stå på banan med dig hur mycket man vill. Det spelar ingen roll om det är klockan sju på morgonen eller klockan åtta på kvällen, han kör.

Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Elias går ut efter en träning under Wimbledon i London – en av fyra grand slam-turneringar som han kvalade in till. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

– Jag tror det är en viktig egenskap hos en tränare. Man ger ”Fidde” sin tro för att han brinner för dig, säger Elias allvarligt.

När Elias Ymer ska förklara varför det är viktigt att ha en egen tränare med sig på resorna, så handlar det om struktur, att använda sin tid rätt, speciellt när man förlorar.

– Reser du ensam och vinner matcherna då är det bara fritt fram, men förlorar du ska du ta tag i saker. Om jag förlorar på måndagen, vad ska jag då göra tisdag, onsdag, torsdag?

– Har du en tränare blir det lättare att gå upp på morgonen, han kanske pushar dig, du kanske tänker att du är inne på tredje veckan och orkar inte, men då är han där och så kör vi på.

”Fidde” Rosengren har klart för sig vad Elias främst måste arbeta med.

– Elias har ofta i matcher där han är bättre, spelat tre set utan att egentligen behöva göra det. För två år sedan spelade han 33 tresetsmatcher och jag lovar att han inte hade behövt spela 15 av dem.

– Han är ofta bättre i slutet av gamen, i slutet av seten och i slutet av matcherna. Han får nästan alltid jobba i uppförsbacke. Han ligger under med 0-30 i egen serve, inte på grund av att motståndaren är bättre, utan för att han är okoncentrerad, säger ”Fidde” Rosengren och förklarar vad som krävs för att bryta mönstret:

– För hans del handlar det framför allt om fokuset på träning, att inte göra det enkla. Han har en enorm arbetsmoral, men träningen av de matchliknande situationerna, ska han höja.

– Kan han slå någon med 6–2, 6–0 på träning så ska han göra det. Då har han fått ut något av det. Vinner han med 7–6, 7–5, för att han inte tar i, så har han inte lärt sig någonting, säger ”Fidde” Rosengren.

– Det är det här jag är på honom stenhårt om. Under match handlar det om ett nytt game, att vinna den första bollen som gör att du slipper spela nästa boll med kniven mot strupen.

När detta läses är Elias Ymer i Chennai i Indien. Han var förstaseedad i kvalet, men förlorade redan i första matchen på lördagen mot kroaten Ante Pavic med 0–2 i set, 5–7, 2–6. Kroaten är rankad på plats 449.

En klar missräkning och inte den start på 2016 som Elias Ymer önskade sig, men också ett resultat som visar hur hård konkurrensen är.

Nu är nästa stopp Australien och årets första grand slam-turnering. Målet i år är att ta sig in och få spela alla de stora turneringarna.

Samtidigt befinner sig 17-årige Mikael Ymer i Thailands huvudstad Bangkok där han ska försöka kvala in till en challengerturnering.

Mikael kommer under året att försöka kvala in till så många challengers som möjligt, dessutom futures för rankningens skull. Troligen avstår han juniorernas grand slam.

I telefon förklarade han varför han inte kunde komma till Salk-hallen:

– Mina visdomständer börjar komma fram.

Då, strax före jul, hade han precis kommit hem från Schweiz där han tränat tillsammans med världsfyran Stan Wawrinka. I somras, under Wimbledon, tränade han med världsettan Novak Djokovic.

Något det är få unga tennisspelare förunnat att få göra.

– Det var lärorik och bra träning. Man får se hur de klarar av att hålla fokus under en lång period och jag kollar mycket på deras slag.

– Man kan alltid lära sig mer, säger Mikael Ymer på sitt lite tystlåtna och ödmjuka sätt.

I mitten av oktober klev han definitivt ut ur skuggan av sin storebror. Och det märkliga var att det var Elias olycka som blev Mikaels lycka.

Inför Stockholm Open var Elias Ymer ett av de stora affischnamnen och hade fått ett wild card till huvudturneringen.

Mikael hade fått ett wild card till kvalet. Men i turneringen före Stockholm skadade Elias axeln och tvingades till sist lämna återbud.

Hans wild card fick i stället Mikael.

– Jag ser det som att Gud har en plan för mig, Elias kanske behövde vila just då och det var kanske bra. Jag ville verkligen få ett wild card och det var väldigt bra att få gå ut och göra min debut där som 17-åring.

I sin första match i en ATP-turnering fick Mikael möta den 18-årige tysken Alexander Zverev, rankad numera 83 i världen.

Han förlorade med 2-1 i set, men fick hela Kungliga hallen att stampa med fötterna när han vände ett underläge 0-4 i andra set till setvinst.

– Det var synd att jag inte kunde få med mig matchen, men jag tror den var väldigt viktig för min karriär. Jag lärde mig att jag inte var så långt ifrån som jag trodde och man blir alltid glad när man kan spela jämnt mot en så bra rankad spelare.

– Det ger en motivation att fortsätta jobba, säger 17-åringen som direkt efter förlusten också blev uttagen i Davis Cup-laget.

I ödesmatchen mot Danmark gjorde han exakt samma sak som Elias gjort två år tidigare, avgjorde i en femte och avgörande match.

– Jag tycker det var rätt så lugnt, säger Mikael om matchen mot dansken Christian Sigsgaard där han ledde med 2-0 i set, tappade till 2–2 men avgjorde i femte set.

– Jag gillar att vara i den situationen och det var inget som kändes dåligt i mitt spel. Hade det inte gått vägen, så hade det inte gått vägen och det är inte så mycket jag kan göra åt det.

– Jag hade gjort mitt bästa för att förbereda mig och om jag förbereder mig bra och har gjort vad jag kunnat göra före matchen och gör allting jag kan på banan, så är en förlust inget att vara besviken över, säger Mikael Ymer.

I mars möter Sverige Ryssland i Davis Cup. Det troliga är att två bröder med rötterna i Etiopien spelar Sveriges singlar.

– Vi får väl se det då, men det är klart att Micke och Elias ligger bra till, säger DC-kaptenen ”Fidde” Rosengren.

Storebror Elias känner ett ansvar gentemot lillebror som förebild.

– Jag tror på Mikael, säger han. Jag försöker vara så professionell jag bara kan. Om jag sköter mitt bra vet jag att Mikael kommer att komma med för han är en stark personlighet och är envis.

Foto:
Elias Ymer, till höger, känner ansvar för lillebror Mikael. Foto: Lars Lindqvist

I London konstaterar deras agent Fraser Wright att brödernas ansträngningar redan betalat sig.

– Vad som är viktigt är att deras kändisskap inte kommit innan de gjort resultat. När det gäller Sverige har det varit stor succé och den svenska tennispubliken längtar efter framgångar.

På frågan var han tror bröderna kommer att vara om fem år svarar Fraser Wright tvärsäkert ”båda kan vara topp tio-spelare”.

I Salk-hallen har Elias Ymer ätit upp nötterna och övergått till att skala en banan.

– Jag är 19 år och ligger 130 i världen så jag har fått en jäkligt bra start, konstaterar han och fortsätter:

– Jag är välsignad på ett sätt som vissa bara drömmer om. Att mina föräldrar kom till Sverige är bästa beslutet de någonsin gjorde. Jag hade aldrig spelat tennis i Etiopien.

– Om man jämför med hur andra har det, flyktingar till exempel, så lever jag i ett paradis. Jag har det hur enkelt som helst, jag behöver bara vakna upp och gå till träningen, medan de andra kämpar för sina liv.

Brödernas utveckling. År för år
2011

Elias världsjuniorrankning: 297

Bröderna Elias och Mikael Ymer flyttar till Stockholm med pappa och tränas av Magnus Norman på tennis-akademien Good to great.

Elias Ymer rankas som tvåa bland landets 15-åringar. vann ungdoms-OS för 15-åringar i Turkiet. Förlorade EM-finalen för 16-åringar.

JSM-guld ute i singel och dubbel för 16-åringar, JSM-guld inne i dubbel.

Mikael förlorar JSM-finalerna i singel och dubbel ute för 14-åringar. Vinner JSM-guld i dubbel inomhus.

Vinner sin första internationella juniorturnering i norska Stavanger och vinner också sin klass i den internationella ungdomsturneringen Salk Open.

2012

Elias världsjuniorrankning: 5

Hela familjen samlad i Stockholm. Elias går ut nian och slutar skolan.

Elias spelade 89 matcher under året. Vann 68, förlorade 21.

Elias förlorar finalen i Orange Bowl, inofficiellt VM för juniorer och vinner turneringar i Litauen och Sydafrika. EM-guld i dubbel, semifinal i EM-singel. Svensk juniormästare både inomhus och utomhus. Vinner i Båstad.

Mikael spelade 128 matcher under året. Vann 109, förlorade 19.

Vinner EM och rankas som etta i Europa i sin åldersklass och vinner priset ”Årets spelare”. Går till semifinal i Orange Bowl och vinner turneringar i Slovakien och Tjeckien. Silver i lag-EM och svensk juniormästare både inomhus och utomhus. Vinner Salk Open och Båstad.

2013

Elias världsrankning: 769

Mikaels världsjuniorrankning: 313

Elias börjar spela enbart seniorturneringar och 15-årige Mikael spelar turneringar för äldre juniorer.

Elias vinner som 17-åring den femte och avgörande singeln i Davis Cup mot Danmark. Tar sina första ATP-poäng när han går till semifinal i Portugal. Spelar sin första seniorfinal i Falun och kvalar in till två challengers. I Båstad pressar han Grigor Dimitrov till tre set.

Mikael skadar en fot och tvingas vila i tre månader. Går till EM-semifinal för 16-åringar och vinner Salk Open.

2014

Elias världsrankning: 227

Mikaels världsjuniorrankning: 13

Mikaels världsrankning: 1242

Elias vinner fem futureturneringar för seniorer. I Båstad vinner han sin första ATP-match när han besegrar Mikhail Kukushin med 2–0 i set.

Elias blir återigen stor Davis Cup-hjälte när han vinner den femte och avgörande singelmatchen mot Lettland.

Mikael vinner en stor junior-turnering i Tyskland och går till kvartsfinal i US Opens junior-turnering.

2015

Elias världsrankning: 136

Mikaels världsjuniorrankning: 13

Mikaels världsrankning: 595

Elias lyckas som andra spelare någonsin att kvala in till alla fyra grand slam-turneringarna, men förlorar i första omgången i alla fyra. Närmast seger är han i Australien där han pressar japanen Go Soeda till fem set.

Vinner sin första challengerturnering i Italien och går till tredje rundan i Barcelona där han besegrar 41-rankade Nick Kyrgios i andra omgången innan han förlorar mot David Ferrer.

Vinner också i första omgången i de stora ATP-turneringarna i Monte Carlo och Miami.

Mikael slutar skolan.

Vinner sin första futuretitel i Båstad och förlorar en final. -Vinner sina två DC-singlar i segermatchen mot Danmark, den femte och avgörande efter fem set.

Förlorar i första omgången av Stockholm Open mot tysken Alexander Zverev med 2–1 i set. Kvalar in till challengerturneringen i Bratislava.

Förlorar juniorfinalen i Wimbledon och går till kvartsfinal i US Open.

Bröderna ställs mot varandra i andra omgången av kvalet till challengerturneringen i Brescia i Italien. Mikael vinner första set med 6–3, men tvingas bryta på grund av skada när Elias leder andra set med 5–1.