Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 09:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/bronshjalten-vill-avskaffa-sitt-eget-forbund/

Sport

Bronshjälten vill avskaffa sitt eget förbund

Perseus Karlström kramas om av sin mamma Siv Karlström efter bronsmedaljen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt/Bildbyrån

DOHA. Först tog Perseus Karlström VM-brons. Sedan förklarade han att han vill avskaffa sitt förbund.

– Hade vi varit med i Friidrottsförbundet hade jag fått en helt annan uppmärksamhet, sade han.

Gångsporten tillhör Svenska gång- och vandrarförbundet. Sverige är det enda landet i världen där gång inte är en del av landets friidrottsförbund.

Perseus Karlström är en av dem som vill avskaffa sitt eget förbund. Efter VM-bronset uppmanade han förbundsfolket att sätta fart i frågan.

– Det är definitivt dags. När jag pratar med mina konkurrenter om det här skakar de på huvudet och säger att de inte förstår någonting. Att gå med i Friidrottsförbundet är nyckeln till att återuppliva gångsporten. Då får vi den exponering som vi behöver, sade Karlström och konstaterade att det i dag är få som utövar sporten.

Det är i princip bara han själv och brodern Anatole Ibanez som håller på. Mamma Siv Karlström, 62, som är förbundskapten, fick fylla ut laget vid Finnkampen senast, vilket hon beskrev som ”tragiskt”.

Med sitt VM-brons gjorde hennes son reklam för den idrott som han hållit på med sedan mycket unga år, uppväxt i en gångarfamilj som han är.

– Jag hoppas verkligen att vi kan få ett uppsving och att förbundet fångar upp om det kommer intresse, sade han och påpekade på att Riksidrottsförbundet driver frågan om att fler förbund ska gå ihop.

Siv Karlström håller med.

– Jag sitter inte i styrelsen, men jag hoppas att det nu kommer att agera och göra någonting av det här. De allra flesta är nog väldigt sugna på att vi ska gå in i Friidrottsförbundet, sade hon.

Siv Karlström tror att det bristande massmediala intresset är en stor anledning till att få söker sig till sporten och berättar att många som aldrig sett gångtävling tidigare hört av sig under VM och sagt att de nu upptäckt hur spännande det kan vara.

– Syns man inte så finns man inte, så enkelt är det, sade hon.

Läs mer: Var nära kollaps – men tog historisk svensk VM-medalj