Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Bröt nacken – siktar mot OS ändå

Måns Hedberg, snowboardåkaren som är tillbaka efter att ha brutit nacken.
Måns Hedberg, snowboardåkaren som är tillbaka efter att ha brutit nacken. Other: Jonas Lindkvist

STUBAI. I våras såg OS-drömmen ut att gå i bitar. Måns Hedberg bröt nacken under en tävling i Italien, men bara åtta månader efter den allvarliga skadan gjorde snowboardåkaren comeback.

– Jag hade lika gärna kunnat vara förlamad, säger han.

Han kallar det för att lattja lite.

Måns Hedberg studsar högt, högt på en trampolin i Österrike, voltar i luften, landar på mage och sedan på rygg – för att i nästa stund kasta sig huvud­stupa över en skumgummiplint.

Det är en och en halv vecka före helgens världscuptävling i nya OS-grenen big air. Tävlingen där snowboard­åkarna gör trick i ett stort hopp avgörs i tyska Mönchengladbach. Men när DN träffar Hedberg är det under ett landslagsläger i Stubai – där han i november visat att han är tillbaka från sin skada. Både på snö och, som här, i trampolinhallen.

Efter lägret gick resan vidare till Peking för en comeback i världscupen förra helgen. Där blev det visserligen ingen finalplats för 23-åringen, men bara att få tävla var en seger i sig.

– Nu har jag fått klartecken från både min sjukgymnast och min läkare. Sista röntgen som jag gjorde visar att nacken är helt läkt, säger Hedberg.

Ihop med Niklas Mattsson, OS-åkare 2014, jagar Hedberg en OS-biljett till Pyeongchang 2018. Målet är att få göra fotskadade affischnamnet Sven Thorgren sällskap till Sydkorea. Men backar man klockan ett drygt halvår var hela säsongen – och karriären – i fara.

Det var i vårens sista tävling, i Italien i slutet av mars, som olyckan var framme.

Måns Hedberg landade en så kallad frontside 1440, fyra varv i luften, på fötterna. Men sedan gick något snett.

– Jag åker kanske tre meter, men sedan nyper tåkanten så jag dyker ned, berättar han.

– Jag kände direkt att något var fel. Det kändes som att jag drog båda axlarna ur led. Och ju längre tiden gick kände jag att det var något fel i nacken.

Det blev helikopterfärd till Innsbruck, röntgen och operation. Snowboardåkaren från Bollnäs hade ådragit sig en fraktur på den sjunde nackkotan, blev kvar på sjukhuset två veckor och kunde till en början knappt röra huvudet.

– Men jag hade tur i oturen. Jag hade lika gärna kunnat vara förlamad från axlarna och nedåt.

Väl hemma i Sverige igen började en lång rehabperiod. Läkarna räknade bort OS-chansen.

– De sa att det skulle ta ett år innan jag kunde börja åka. Men det är ju skillnad om du ligger i soffan och dricker öl eller om du är fokuserad och har ett mål, säger Hedberg.

– Jag stod på snö efter ett halvår.

Helt återställd är han dock inte.

– Under sommaren har jag haft problem med nerver, framför allt på höger sida. Jag är inte 100 procent där än, berättar han och konstaterar även att månaderna efter skadan har inneburit ett tufft mentalt jobb.

Finns en rädsla för att något ska hända igen?

– Jo, det är klart. Det sitter lite i huvudet, det har jag jobbat dagligen med.

Hedberg var elva i big air på VM i vintras och nia i snowboardåkarnas andra OS-gren – slopestyle (trick på räcken och i hopp).

Nu ställs allt sikte in på OS-kvalet, härnäst i helgens tävling i Tyskland. Att comebacken är avklarad är skönt.

– Måns fick göra ett antal hopp och få lite självförtroende, säger förbundskaptenen Jocke Hammar om förra helgens tävling.

– Det enda jag ska göra nu är att bevisa att jag är tillbaka på samma nivå som jag haft tidigare, tillägger Hedberg själv.

Internationellt är svensken redan på rätt sida kvalstrecket – men i de kommande tävlingarna behöver han också övertyga Sveriges olympiska kommitté. Det handlar om topp åtta-resultat, en position som han nått tre gånger i världscupkarriären.

– Tanken är att jag ska köra OS, säger han.

Hur mycket har du längtat efter att åka igen?

– Ända sedan jag skadade mig har första frågan varit ”när får jag stå på snö igen?”, säger Måns Hedberg.

– Hela sommaren har jag slitit i gymmet och i löpspåret. Äntligen har det lönat sig.

Fakta.Världscupen i Mönchengladbach

Lördagens snowboardtävling i ­Tyskland är den den näst sista i nya OS-grenen big air (trick i ett stort hopp) före spelen i Pyeongchang. Tävlingen fungerar som en del av OS-kvalet.

Svenska deltagarna Måns Hedberg och Niklas Mattsson ­ligger båda på topp-40 på OS-rankningen (28:a respektive 12:a) och därmed på rätt sida den internationella ­OS-kvalgränsen. Men för att bli uttagna måste de också visa topp åtta-nivå.

Tävlar i Mönchengladbach gör även 19-årige Gustaf Lundström från utvecklingslandslaget.

 

Var är Sven Thorgren?

Stjärnan, som redan är OS-klar i slopestyle (trick på räcken och hopp) men inte i big air, är fotskadad. Enligt förbundskapten Jocke Hammar kommer Thorgren inte heller att kunna delta i nästkommande big air-tävling, i amerikanska Copper Mountain nästa helg – men eventuellt i prestigetävlingen Dew Tour, i slopestyle, runt lucia.

 

 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.