Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-16 06:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/brottningsforbundet-svart-att-saga-var-vi-felat/

Sport

Brottningsförbundet: Svårt att säga var vi felat

Jenny Fransson och amerikanskan Tamyra Mensah.
Jenny Fransson och amerikanskan Tamyra Mensah. Foto: Anvar Ilyasov/AP

Brottaren Jenny Fransson stängs av i fyra år för dopningsbrott. Hon var en rutinerad idrottare och väl medveten om alla regler.

– Det är svårt att säga var vi som förbund felat i detta eller vad vi kunde ha gjort annorlunda, säger brottningsförbundets sportchef Zakarias Tallroth.

Att Jenny Fransson får det strängast möjliga straffet efter att ha testat positivt för syntetiskt testosteron var ingen överraskning hos brottningsförbundet, säger Zakarias Tallroth.

Han säger att de fortsätter att informera kring dopning till de aktiva, och kommer med en ny handlingsplan i september.

– Inte för att vi har brustit innan, men för att man alltid måste arbeta för att det ska vara så bra som möjligt, säger han.

– Vi vill bredda kunskapen om dopning. Det har inte bara med det här fallet att göra utan det är något som man alltid måste jobba med som förbund och även förening. Att se till att alla vet om hur det ser ut och vad som gäller och hur försiktig man måste vara.

Jenny Fransson siktade på att göra sitt fjärde OS i sommar och har tagit VM-guld och OS-brons. Hon förnekar att hon dopat sig medvetet.

– Jenny Fransson har varit på den högsta nivån i nästan 15 år så hon är väldigt informerad och kunnig om vad som gäller och hur man ska bete sig. I det avseendet är det svårt att veta exakt vad man hade kunnat göra annorlunda som förbund, säger Zakarias Tallroth.

Fransson ska överklaga beslutet, men så länge avstängningen står kvar får hon inte vara involverad i brottningsmiljön alls under fyra år.

– Det är ett väldigt hårt straff för någon som är uppväxt i föreningsmiljö, att vara från den kulturen i fyra år, säger Zakarias Tallroth.

Läs mer: Jenny Fransson stängs av i fyra år – kommer att överklaga 

Ämnen i artikeln

Brottning

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt