Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-19 18:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/burmansson-tog-brons-igen-i-lyckat-ungdoms-os/

Sport

Burmansson tog brons igen i lyckat ungdoms-OS

Jennie-Lee Burmansson tog sitt andra brons i världsungdoms-OS i Lausanne.
Jennie-Lee Burmansson tog sitt andra brons i världsungdoms-OS i Lausanne. Foto: Jean-Christophe Bott/AP

Sex guld, fyra silver och sju brons.

Aldrig tidigare har en svensk trupp fått bättre medaljutdelning än i årets i världsungdoms-OS.

Jennie-Lee Burmansson avrundade med ett brons i big air.

TT Text

Truppledaren Anders Wiggerud hyllar de aktiva efter insatserna i Lausanne.

”Men de tar inte bara med sig medaljer hem till Sverige. Främst tar de med sig massor av intryck och lärdomar som de kommer att ha nytta av under hela sina idrottskarriärer”, säger han i ett pressmeddelande från Sveriges olympiska kommitté.

Vid historiens första vinterungdomsspel i Innsbruck 2012 tävlade 35 svenskar och den svenska truppen tog två guld och två silver. Vid de andra vinterungdomsspelen i Lillehammer 2016 kom den blågula truppen på 39 personer hem med tre guld och två silver samt ett brons i en mixad nationstävling.

Nu uppgick skörden till 17 medaljer.

”Världsungdoms-OS är främst ett sätt för unga aktiva att få testa på den speciella olympiska miljön och dra massor av lärdomar för framtiden. Vi har inga medaljmål när vi åker till ett ungdoms-OS, vi vill bara ge alla som tävlar de bästa möjliga förutsättningarna att prestera”, säger Anders Wiggerud till SOK.

Jennie-Lee Burmansson avslutade spelen med att ta sin andra medalj. Hon kom trea i big air och det innebar att den svenska truppen samlade på sig 17 medaljer under spelen.

I big air-finalen räknades den sammanlagda poängen av två olika hopp efter totalt tre försök. Burmansson kvalade in till finalen som andra åkare, men i finalen startade hon trögt. Det första hoppet blev inte alls som hon önskat och hon hade pressen att landa två olika hopp perfekt för att ha någon medaljchans.

Det lyckades hon med.

Med 75,50 och 76,25 i sina två sista hopp fick Burmansson ihop 151,75 poäng.

”Jag är nöjd med placeringen men inte åkningen. Känslan var inte på topp i dag”, säger Jennie-Lee Burmansson.

Kinesiskan Gu Ailing, guldmedaljören från slopestyletävlingen, vann på nytt, nu på 171,25 poäng och före Kirsty Muir, Storbritannien, 170 poäng.

Wilma Johansson kom på sjunde plats med 115 poäng. I pojktävlingen kom Melvin Morén åtta.

Läs mer: Skidtalangen vann – trots tokvurpa