Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Burmanssons korsband av

Jennie-Lee Burmasson tog brons på X-games i Aspen och guld på X-games i Oslo i vintras.
Jennie-Lee Burmasson tog brons på X-games i Aspen och guld på X-games i Oslo i vintras. Foto: Vegard Wivestad Grött/Bildbyrån

Jennie-Lee Burmanssons korsband är av.

Den 16-åriga freeskiingtalangen – som i vintras skrällvann världscupen – opereras om en månad.

Därmed är säsongen troligtvis över redan innan den börjat.

Det var i Nya Zeeland förra veckan som olyckan var framme.

Efter en magnetkameraundersökning i Stockholm på tisdagen fick X-games-medaljören Jennie-Lee Burmansson beskedet på onsdagsförmiddagen: Främre korsbandet är av i vänster knä.

– Hon opereras om en månad. Men allt annat ser bra ut, inga övriga skador, säger hennes pappa Patrik Burmansson till DN. 

Jennie-Lee Burmansson fick sitt stora genombrott förra säsongen, då hon tog hem totaltiteln i världscupen i slopestyle, vann brons och guld i X-games och därtill blev Sveriges yngsta vinter-OS-deltagare någonsin, när hon slutade åtta i Pyeongchang.

Nu är årets säsong troligtvis över redan innan den har börjat.

– Det är en ganska tuff rehabilitering efter en korsbandsskada. Man får nog räkna bort den här säsongen, säger freeskiinglandslagets sportchef Stefan Karlsson.

Så hon får sikta på att ta sig tillbaka till nästa år?

– Vis av erfarenhet skulle jag ge det rådet, det handlar ju om att skapa förutsättningar för en lång karriär, säger Karlsson.

– Men sen är det alltid åkarens ambition att komma tillbaka tidigare.

Det är inte första gången som freeskiinglandslaget drabbas av knäskador. I fjol gick stjärnan Emma Dahlström en kamp mot klockan för att komma tillbaka till OS, och gjorde tävlingscomeback åtta månader efter sin operation.

– Hon pressade ganska hårt till OS, men då fick hon ett bakslag också efteråt och fick ta det lugnt, säger Karlsson.

Burmanssons mål är i alla fall glasklart. Hon ska tillbaka till skidåkningen.

– Jag är väldigt peppad på att komma tillbaka, säger 16-åringen till SVT.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.