Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-08-03 12:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/business-class-for-veteranerna-pa-os-resan-trakigt-att-inte-alla-kunde-fa-den-lyxen/

SPORT

Business class för veteranerna på OS-resan: ”Tråkigt att inte alla kunde få den lyxen”

Hon är sliten efter den långa resan. Men ”otroligt lycklig och glad över att vara på plats”, säger fotbollsanfallaren Olivia Schough från OS-förlägret i Japan.
Hon är sliten efter den långa resan. Men ”otroligt lycklig och glad över att vara på plats”, säger fotbollsanfallaren Olivia Schough från OS-förlägret i Japan. Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån

Business class för spelarna med flest landskamper.

En plats längre bak i planet för OS-debutanterna.

De första svenska idrottarna har anlänt till förlägret i japanska Fukuoka, däribland fotbollsdamerna.

– Vi hade det bra. Men så klart tråkigt att inte alla kunde få den lyxen, säger anfallaren Olivia Schough.

83 landskamper. Det räckte för att Olivia Schough skulle få en plats i business class på vägen mot karriärens andra OS.

På en bild som flera svenska fotbollsspelare lagt ut i sociala medier syns hon ihop med rekordkvinnan Caroline Seger (215 landskamper), Hedvig Lindahl (172), Kosovare Asllani (148), Sofia Jakobsson (123), Magdalena Eriksson (70), Stina Blackstenius (64) och Jonna Andersson (56) på flyget till Japan.

– Det blev tyvärr en liten uppdelning. Vi får väl se hur det blir på hemvägen, vi kanske kan byta då, säger Schough och skrattar till.

– Så klart tråkigt att inte alla kunde få den lyxen, men det låg inte på vårt bord. Vi fick de platserna och då valde vi att dela upp det på det sättet.

Mästerskapsdebutanten och mittfältaren Filippa Angeldahl tar saken med ro:

– De med flest landskamper fick business, och där är man ju inte riktigt ännu (11 matcher). Så tyvärr hamnade man längre bak i flygplanet. Den var lång resa, men allt gick bra.

Ja, det är efter ett långt dygn med fem timmars väntan på flygplatsen i Japan och en lättare träning i klibbig värme som fotbollsdamerna på tisdagen möter pressen under en digital pressträff från den svenska OS-truppens förläger i Fukuoka.

Hur sliten känner man sig efter en sådan här resa?

– Man känner sig ändå ganska sliten. Det är som att man har varit på fest ungefär, säger Olivia Schough.

– Så man är trött och hängig, men otroligt lycklig och glad över att vara på plats.

OS i Tokyo invigs officiellt nästa fredag, 23 juli, men fotbollslandslaget spelar sin premiär – mot USA – redan två dagar innan.

Regeringen i Tokyo har på grund av pandemin utlyst nödläge under hela OS. Otaliga tester ska genomföras, publiken uteblir och strikta restriktioner ska följas under en idrottsfest som en marjoritet av det japanska folket inte vill ha.

Att det blir ett annorlunda OS märks, inte minst på den långa väntetiden för att ta sig in i värdlandet.

– Det är extremt mycket pappersarbete och appar hit och dit, säger Schough som dyker upp till pressträffen i munskydd.

Även själva resan – där bland annat även svenska simstjärnan Sarah Sjöström var med – blev speciell.

– Vi åkte med eget plan tillsammans med Norge. Bara det visar att vi tar detta på största allvar.

Läs mer:

Nytt nödläge utlyst i Tokyo – OS blir utan publik

Ämnen i artikeln

Fotboll

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt