Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-25 04:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/calle-halfvarsson-sex-tiondelar-fran-pallen/

Sport

Calle Halfvarsson sex tiondelar från pallen

Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

Calle Halfvarsson har haft ont i en arm. Trots problemen var svensken sex tiondelar från pallen på 15 kilometer fritt i Tour de Ski.

Johan Häggström som låg totaltrea kom däremot sist av alla i mål.

Calle Halfvarsson har haft en strulig säsong, med förkylningar och nu under Tour de Ski en krånglande arm. Men på den tredje etappen i italienska Toblach tog svensken sin bästa placering i världscupen på över ett år.

– Jag vaknade lite till liv i dag, säger han till SVT.

Det blev en rysk trippel i topp, med Sergej Ustjugov, Ivan Jakimusjkin och Alexander Bolsjunov. Den sistnämnde gick en fajt med Halfvarsson om tredjeplatsen, och petade ner svensken från pallen med bara sex tiondelars marginal.

Halfvarsson ligger därmed i ett fint slagläge inför nyårsdagens jaktstart, som inte baseras på totalställningen utan nyårsaftonens resultat. I sammandraget är svensken tia.

– Nu har jag fått med mig två race sedan Ruka, så det är väl det som hjälpt till, säger Halfvarsson, som inte kände av armproblemen som fick honom att stå över finalerna i söndagens sprint.

– Det är skönt inför fortsättningen på den här touren att jag kommer igång nu, men sedan kommer det säkert att vara lite ”ups and downs”, säger Halfvarsson.

Svenske Johan Häggström, som överraskande låg trea i totalen inför etappen, hade en riktigt tung dag och kom sist i mål, fyra minuter efter.

– Det var jobbigt. Det var inte riktigt som jag ville, säger han till SVT.

Han har ingen direkt förklaring till genomklappningen.

– Jag har inte hunnit tänka så mycket. Det är så det kan bli ibland. Jag får återhämta mig och se om man kan komma igen. 

Inte heller Johannes Høsflot Klæbo, som ledde i sammandraget inför, hade någon bra dag. Han ligger nu trea, 37 sekunder efter Sergej Ustjugov som tar över totalledningen.

Norrmannen ger nu upp sina chanser till seger.

– Kampen om Tour de Ski är över. Det finns inte mer att säga om det. Nu är chansen borta, säger han till NRK.

Ustjugov menar att det viktigaste är att leda efter onsdagens etapp.

– Det var ett tufft lopp, men det påverkar mindre än morgondagens, även om det var viktigt att få ett försprång i dag, säger han till SVT.