Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-18 01:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/cannabis-kan-tillatas-efter-stjarnans-straff/

SPORT

Cannabis kan tillåtas efter stjärnans straff

Sha'Carri Richardson.
Sha'Carri Richardson. Foto: Ashley Landis/AP

Den amerikanska sprinterstjärnan Sha'Carri Richardson missade OS sedan hon testat positivt för cannabis.

Nu utreder Internationella antidopningsorganisationen Wada om man ska ta bort cannabis från listan med förbjudna preparat.

TT Text

Att Richardson erkände att hon rökt cannabis för att hantera sin mammas död väckte sympatier och var kanske det som till slut fick Wada att besluta om utredningen.

Men redan i början av året omvärderade man synen på dopningsklassade droger som cannabis, kokain och heroin, eftersom de inte anses vara prestationshöjande, och började utdöma enbart korta straff.

– Det är rimligare att se det som ett missbruk som idrottare inte ska ägna sig åt, sade läkaren Åke Andrén-Sandberg, som är ordförande i den svenska antidopningsorganisationen Antidoping Sverige, i början av sommaren.

– I stället för att straffas så hårt ska man i stället försöka hjälpa de här individerna att komma ur sitt missbruk.

Förbudet mot cannabis kommer att fortsätta att gälla under 2022, uppger Wada.

Den 21-åriga Richardson testade positivt för cannabis under de amerikanska OS-uttagningarna i juni. Hennes resultat ströks och hon stängdes av en månad.

Läs mer sportnyheter här.

Ämnen i artikeln

Cannabis
Wada
Friidrott

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt