Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-14 19:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/carin-stromberg-jag-gillar-inte-orden-duktig-flicka/

Sport

Carin Strömberg: ”Jag gillar inte orden duktig flicka”

Carin Strömberg hade hoppats på spel i OS i Tokyo men har i stället fått tid att träna, virka, läsa och baka.
Carin Strömberg hade hoppats på spel i OS i Tokyo men har i stället fått tid att träna, virka, läsa och baka. Foto: Jonas Lindkvist

Hon är utlandsproffs, spelar i handbollslandslaget, har pluggat genus och postkolonialism, virkar, stickar och har börjat baka surdeg.

Men Carin Strömberg vill inte höra orden duktig flicka.

– Men jag vill gärna ha ett bevis på att jag åstadkommit något, om det är ett betyg, en match man har vunnit eller en filt som jag virkat, det gillar jag absolut, säger Strömberg.

För Carin Strömberg har det alltid handlat om att prestera på topp.

– Jag är absolut en mål- och resultatinriktad person och jag tror att många tjejer har många projekt på gång. Men jag gillar inte orden duktig flicka, säger Strömberg under en träff med handbollslandslaget på Bosön.

Som ungdomsspelare i handboll var hon en av de bästa, inte bara i Sverige utan hela världen.

Under UVM 2010, som Sverige vann, blev Carin Strömberg utsedd till turneringen mest värdefulla spelare.

Foto: Jonas Lindkvist

– Jag tror inte jag spelat handboll om målet inte varit att vinna titlar och medaljer. Jag spelade i ett framgångsrikt ungdomslag i Skuru där vi aldrig siktade lägre än guld. Det tror jag har präglat hela min karriär, jag siktar aldrig på mindre än guld och det vill jag göra med landslaget också.

Många spelare satsar allt på handbollen och bryr sig inte om att studera eller lära sig ett yrke under tiden som proffs.

Carin Strömberg har nyligen pluggat både genus, postkolonialism och har en magisterexamen på fem år i historia.

– Som tjej kanske man känner att man måste överprestera för att synas. Det är en balans mellan att jag mår bra av det och gillar att göra olika saker, inte bara spela handboll. Man kanske själv har ansvar för att se till att det inte bara tippar åt ena hållet.

Att det får pysa ut lite emellanåt tror jag gör det hela lite lättare.

Idrottare har blivit allt mer öppna med att berätta om psykisk ohälsa. 

– Vi har hjälp av idrottspsykologer för att kunna hantera och ventilera problemen, tidigare var det bara att man skulle kämpa på. Att det får pysa ut lite emellanåt tror jag gör det hela lite lättare.

Strömberg har inte drabbats själv men har förståelse för att kraven kan bli allt för höga.

– Det är klart att man har ett högt krav på prestation. Har man en motivation att spela i landslaget så har man väl också en motivation att vilja vara bäst. Men det är skönt att man diskuterar det mer i dag, innan kanske det varit en självklarhet att man bara siktar mot toppen men inte kan vara nöjd om man inte når toppen. 

För henne har det varit viktigt att ha intressen vid sidan av handbollen.

– Den här våren har jag pluggat genus och postkolonialism. Jag har bara läst en introduktionskurs i genus men det skulle jag rekommendera alla att läsa. Det har varit väldigt skönt att plugga samtidigt som jag spelat handboll. Det ger hjärnan en liten paus från handbollen, ibland känns det som att det äter upp mig och då har det varit skönt att inte fokusera på en kroppslig prestation utan något annat.

I Skuru vann hon som ungdomsspelare så gott som allt laget ställde upp i.

– Varje förlust kändes som skit, det här ville man ju inte vara med om igen. Man ville spela om matchen direkt. Men jag är inte jättelångsint, jag blir ofta sur men jag är ganska mycket för att titta vidare. I stället för att skrika efter en förlust så kanske jag tar på mig problemlösardelen, vad ska vi göra för att det här inte ska hända igen?

Carin Strömberg gillar inte att förlora men väljer ofta att se framåt: På vilket sätt kan vi bli bättre?
Carin Strömberg gillar inte att förlora men väljer ofta att se framåt: På vilket sätt kan vi bli bättre? Foto: Jonas Lindkvist

Hon har gjort fyra säsonger i danska storklubben Viborg och känner att hon får uppskattning för sin idrott i Danmark.

– Damhandbollen är stor i Danmark och det är kul att vara i det klimatet. Det är rätt så lika intresse för herr- och damhandboll. Viborg har också en historia av att vara en storklubb. Vi har jättebra förutsättningar vilket är en av anledningarna till att jag ska stanna en säsong till.

Säsongens stora mål var givetvis OS i Tokyo.

– Det blev lite av en antiklimax, OS var något jag sett fram emot sedan förra OS. Jag blev väldigt besviken när det ställdes in för jag hade lagt upp planer för både min träning och framtiden. 

Hon var med i Rio 2016 och vill gärna ta en plats i truppen till OS i Tokyo 2021.

– Det var väldigt roligt och motiverande att vara i Rio, det är den känslan jag tagit med mig in den här fyraårsperioden.

Inför OS i Rio trodde Carin att hon skulle få svårt att ta en plats i landslagstruppen.

– Jag tänkte att det var ett plus om jag kommer med, kommer jag inte med så spelar det ingen roll. Men när man väl var där så kände man att det finns en anledning att alla vill vara med på ett OS. 

Det kommer nog vara en av mina nycklar i framtiden, att ta lite mer plats själv.

Efter OS i Rio har hon spelat alla mästerskap, bronsmatchen i EM i Frankrike 2018 är toppnoteringen så här långt.

Nu vill hon ha en medalj.

– Ja, gud ja. Jag tycker att vi ofta varit ganska nära toppen men inte helt stabila varje gång. Vi har potential och vill vara med och spela om medaljerna, det är väldigt motiverande och man känner att man måste ha mer att ge för att lyckas ännu bättre.

Carin Strömberg var beredd att ta ett allt större ansvar i den blågula tröjan.

– Jag har lagt ett egoistiskt fokus på mig själv, det kommer nog vara en av mina nycklar i framtiden, att ta lite mer plats själv. Jag är generellt en lagspelare som gärna spelar upp mina lagkamrater men jag har också kvaliteter som jag ska visa lite mer, vara mer självisk.

Hon har varit lagkapten i landslaget, Viborg och Skuru.

– Jag gillar att vara med i processer både på och utanför handbollsplan. Jag är gärna med socialt och försöker som lagkapten att ha en överblick för att se hur spelarna har det. Jag är bra på att diskutera och räds inte om det är något man måste prata om, jag kan vara ganska rak, det tror jag har varit en av mina styrkor. 

Att OS flyttades fram var en stor besvikelse för Carin Strömberg och handbollslandslaget. Men nu får de tid att bättra på fysiken.
Att OS flyttades fram var en stor besvikelse för Carin Strömberg och handbollslandslaget. Men nu får de tid att bättra på fysiken. Foto: Jonas Lindkvist

I början av juni samlade nye förbundskaptenen Tomas Axnér landslagsspelarna till ett fysläger på Bosön på Lidingö.

– Nu får man, efter den stora OS-besvikelsen, faktiskt mer tid att lägg på fysen. Det här är faktiskt en chans att bygga på fysiken under en längre period som jag inte haft möjligheten att göra på många år.

Axnér har gått ut med att han tycker att de svenska spelarna är dåligt fysiskt tränade jämfört med topplagen.

– Jag vet inte för jag har inte deras siffror. Hur det än är så tror jag att man kan hämta in några procent, speciellt som lag. 

Som ungdomsspelare var Strömberg med och vann guld i VM både för 18-åringar 2010 och 20-åringar 2012.

I de åldersgrupperna var Sverige bäst i världen. Som seniorer har Sverige som bäst slutat tvåa i EM 2010.

– Det är svårt att säga. Vi hade en väldigt bra och motiverad grupp där alla kände varandra väldigt väl och det finns många olika typer som berikade laget.

Första gången hon var med på en samling med A-landslaget var 2013. 

– I början var jag den 18:e spelaren på lägren och den som satt på läktaren.

Hon har haft Torbjörn Klingvall, Per Johansson, Thomas Sivertsson, Helle Thomsen, Henrik Signell och nu Tomas Axnér som förbundskaptener.

– Som spelare är man ganska bra på att anpassa sig, det känns väldigt spännande med Tomas Axnér och se hur hans tankar om handboll fungerar.

Vi har varit ute på våra lantställen och sprungit och försökt att göra det bästa av situationen.

Sin senaste match spelade Carin Strömberg i början av mars med Viborg som låg trea när ligan avslutades i förtid på grund av coronapandemin. 

– Jag tror att matchen var den 12 mars, sedan skulle jag åka hem för en landslagssamling som aldrig blev av. Jag gjorde en väldigt bra vår i min klubb och tänkte att det här kommer leda till en plats i OS-truppen. 

Hon har inte missat en match på grund av skador sedan hon började med elithandboll i Skuru.

– Jag har, som alla andra, haft problem med hälsenor men det är inget som hållit mig borta fån handbollen. Jag har kanske värmt upp en timme när andra kanske kört 45 minuter, men händer det så händer det ju.

Under sommaren har hon tränat tillsammans med sin pojkvän Alexander Morsten, den före detta Hammarbyspelaren som är proffs i danska Kolding.

– Vi har varit ute på våra lantställen och sprungit och försökt att göra det bästa av situationen. Vi har kört mycket med vikter tillsammans med fystränaren Rikard Nilsson på Bosön.

Förutom handarbete som virkning och stickning, gillar Strömberg att läsa. Under sommaren har hon fått smak på att baka bröd också.

– Jag bakar surdeg, den är i kylskåpet. Jag lagar gärna mat men var ingen bagare förrän jag fick surdegen. 

Hon har ett datum att se fram emot och det är inte bara 27-årsdagen den 10 juli.

– I Viborg samlas vi 11 juli, den 13 augusti spelar vi danska pokalcupen. Det är rätt kort tid att jobba upp efter en lång paus.

Först födelsedag och sedan får Carin Strömberg träffa lagkompisarna i Viborg igen.
Först födelsedag och sedan får Carin Strömberg träffa lagkompisarna i Viborg igen. Foto: Jonas Lindkvist

På nätet låg en signerad Viborgtröja med Carin Strömbergs autograf ute för 1.000 kronor

– Är det sant? säger Strömberg förtjust.

Den gick för 500.

– Aj då.

En blågul landslagströja för välgörande ändamål gick för 5.000 kronor.

– Det var bättre, konstaterar Strömberg.

Ämnen i artikeln

Handboll

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt