Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-15 22:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/charlotte-kalla-kor-skidor-pa-gron-kost/

Sport

Charlotte Kalla kör skidor på grön kost

Foto: Jonas Lindkvist

Att äta mer vegetariskt går att kombinera med träning och tävling på elitnivå. Skiddrottningen Charlotte Kalla har de senaste åren satsat på fler gröna måltider och är en av ambassadörerna i ett projekt kring vegetarisk mat som WWF och Sveriges olympiska kommitté håller i.

Jannike Kihlberg
Rätta artikel

Muskler och stenhård träning har länge varit förknippat med slukandet av stora biffar. Men det går att satsa på elitnivå med hjälp av gröna proteiner, och lite av varje kanske är en bra idé. 

– Vegetarisk mat är något som har fått en större plats i mitt liv de senaste åren. För mig var det en insikt att jag inte måste placeras i ett fack och vara helt vegetarian, bara för att jag har gett plats för mer gröna måltider i min vardag behöver det inte betyda att jag måste sluta äta kött, säger Charlotte Kalla.

Hon är inne på sin fjortonde säsong av världscupen i längdskidor, har individuella guldmedaljer i både OS och VM. Sedan några månader är hon en av de fem olympier som är utsedda som ambassadörer i det nystartade projektet Vego i världsklass, ett samarbete mellan Världsnaturfonden, WWF, och Sveriges olympiska kommitté.

– Jag kan vara en förebild just därför att jag säger att man inte behöver gå hela vägen, man kan byta ut en eller två måltider i veckan. Sedan är det betydligt fler måltider än så som jag äter vegetariskt.

Charlotte Kalla är en av fem olympier som är utsedda som ambassadörer i det nystartade projektet Vego i världsklass.
Charlotte Kalla är en av fem olympier som är utsedda som ambassadörer i det nystartade projektet Vego i världsklass. Foto: Jonas Lindkvist

I första hand är det klimatfrågan som har gjort att hon har valt att äta mer vegetariskt. En av de närmaste personerna i familjen har också varit den största inspirationskällan, även om det var lite motigt i början.

– När min syrra började studera i Uppsala fick hon ett större intresse för vegetarisk kost. Då tyckte jag att det kändes udda att man verkligen var tvungen att ta ställning till så mycket runtomkring. Jag tyckte mest att hon var besvärlig och tänkte ”kan hon inte bara vara som alla andra och käka hamburgare när hon kommer hem?”.

Det är inte så att jag tar med mig massa matlådor hemifrån för att äta som hemma fullt ut

– Men hon är verkligen anledningen till att jag har fått upp ögonen för att maten är en jättestor miljöbov, och att där kan jag göra skillnad genom att emellanåt välja att äta vegetariskt.

Mat och näring är extremt viktigt när det gäller träning och tävling på toppnivå. Ska kroppen hålla för stenhård träning och långa tävlingssäsonger där den slits hård, måste allt stämma. Enligt Charlotte Kalla fungerar kombinationen träning och vegetarisk mat bra.

Det är inte helt okomplicerat att få ihop vegetarisk mat med stenhård träning, menar Charlotte Kalla.
Det är inte helt okomplicerat att få ihop vegetarisk mat med stenhård träning, menar Charlotte Kalla. Foto: Jonas Lindkvist

– Men det är inte helt okomplicerat. Du kan ju inte tänka att du bara kan äta rotfrukter. Det gäller ju att välja proteinrika alternativ till köttet, att få in sig baljväxter, linser, soja eller någon annan produkt med protein. Det krävs att du läser på, för det är superviktigt att ha koll på hur mycket kolhydrater, proteiner och annat som man får i sig.

Hemma blir det vegetariska måltider flera gånger i veckan, men ofta är Charlotte Kalla på resa och då har hon valt att ha en pragmatisk inställning, inte vara sådär besvärlig som hon i början upplevde att systern var.

– Det är inte så att jag tar med mig massa matlådor hemifrån för att äta som hemma fullt ut. Gunde gjorde ju så på sin tid, men jag orkar inte lägga min energi på det. 

Klimat är något man måste se över väldigt lång tid men jag kan bara reflektera över de lägerorter vi väljer under hösten

– Jag reser ofta i en stor grupp, och jag förstår att de som har glutenintolerans eller inte tål mjölkprotein verkligen behöver vara noga, Men jag vill inte gärna vara besvärlig så när jag är ute och reser och bor på hotell då äter jag det som finns. Men som i går var vi ute och käkade pizza i då var jag glad att det fanns vegetariska alternativ som jag kunde välja, berättar hon.

Nu när säsongen är i gång är hennes schema pressat. Vi pratar i telefon medan hon är på väg från årets världscupspremiär i Ruka i norra Finland. Hon kom tvåa på 10 kilometer klassiskt, Therese Johaug vann. Det fanns nästan ingen natursnö i markerna, likadant var det vid tävlingar i Bruksvallarna helgen innan.

Charlotte Kalla i längdspåren inför världscupspremiär i Ruka i norra Finland.
Charlotte Kalla i längdspåren inför världscupspremiär i Ruka i norra Finland. Foto: Jonas Lindkvist

Ett enskilt år kan snöbristen bero på vädret, men klimatförändringen har redan gjort att medeltemperaturen i Sverige har ökat med 1,5 grader och gjort snösäsongen kortare. Våra glaciärer har minskat kraftigt och detsamma gäller för snö och glaciärer i Alperna. 

Charlotte Kallas sport är direkt påverkad av klimatförändringen.

– Klimat är något man måste se över väldigt lång tid men jag kan bara reflektera över de lägerorter vi väljer under hösten. När jag började i A-landslaget åkte vi till Ramsau i Österrike i september för då hade det kommit snö, det var inget snack om saken. Sedan ändrades det och för bara fem år sedan var det inte längre rimligt att åka till Ramsau. Vi siktade in oss på Italien i stället, för i oktober åker man skidor där på glaciär.

– Men nu i år var vi tvungna att ställa in oktoberlägret i Italien. Att det var så pass dåligt med snö att det inte funkade att dra dit trodde jag inte att jag skulle få uppleva i min karriär, säger Charlotte Kalla.

Läs mer: Charlotte Kalla om tio år som skidstjärna