Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Chatta med idrottsläkaren Klas Östberg

Idrottsläkaren Klas Östberg, aktuell med boken ”Barnidrott – ingen lek”, chattade med DN:s läsare om barn- och ungdomsidrott. Läs alla frågor och svar nedan.

Lisa Edwinsson: Hej och välkomna till chatten med idrottsläkaren Klas Östberg. Från 12.30 svarar Klas på frågor om barn- och ungdomsidrott, skador och tidiga elitsatsningar. Hur mycket kan unga egentligen träna? Vilka risker finns? Hur ska idrotten och samhället agera när problem uppstår? Skicka gärna in dina frågor redan nu.

Lisa Edwinsson: Klas Östberg är tidigare OS-läkare vid SOK (Sveriges olympiska kommitte) och är aktuell med boken "Barnidrott - ingen lek" - som släpps på måndag. I denna efterlyser Östberg ett större ansvarstagande från samhället när det gäller barnens bästa inom idrotten. Särskilt då skattepengar är inblandade. "I dag kan en klubb bedriva verksamhet som strider mot Barnkonventionen utan att det är möjligt att stoppa den", skriver Östberg i boken som han skrivit ihop med sin son Tobias Östberg.

Lisa Edwinsson: För snart tre år sedan slog Klas Östberg larm i DN om unga gymnasters fysiska skador. Kritiken ledde vidare till en omfattande DN-granskning av­ elit­gymnastikens ledarkultur, där ­tidigare gymnaster berättade om viktkontroll, psykisk manipulation och bestraffningar. I december 2012 slog en oberoende forskarutredning fast att delar av elitgymnastiken inte följer FN:s barnkonvention. Östbergs nya bok berör fler idrotten än gymnstiken, men läkaren tar avstamp i debatten. "Kommuner och staten måste våga sätta stopp för barnidrott som inte lever upp till det krav man kan ställa", säger han.

Lisa Edwinsson: Om tio minuter drar vi igång. Ställ dina frågor nedan - så skickar vi dem vidare till Klas Östberg.

Lisa Edwinsson: Då är chatten öppen, välkommen Klas!

dnläsare1234: vilket skador är vanligast inom barnidrotten?
Klas Östberg: De skador som jag som läkare möter är oftast överbelasningsskador av skelett. Det stora problemet är att det inte finns någon kunskap om skador hos idrottande barn så de vet inte vart de skallo vända sig

Frej : Hej! Ofta lyfts ju styrketräningens roll fram som preventionsåtgärd för vuxna i idrottssammanhang. Vad gäller för barn ur det avseendet? D.v.s. vad kan man göra som förälder för att minska risken för idrottsskador? Vanlig styrketräning med vikter får ju påbörjas först vid 16 år ålder har jag för mig. Tack! Mvh Frej
Klas Östberg: Hej Frej. Först måste vid definiera styrketräning. Alla form av fysisk aktivitet är styrketräning - när man springer, hoppar, etc. Vi vuxna menar oftast träning med vikter i gym. Det anser jag är förkastligt för barn. Det kommer nu larmrapporter på barn i tillväxtspurten. Allsidig träning är den bästa formen.

fotbollsföräldern: e det inte bra att barn får träna mot de som är lika bra? förstår inte varför alla kritiserar nivåindelning... roligare för killarna (och tjejerna) om de kan utvecklas på samma nivå tycker jag!
Klas Östberg: Alla kritiserar inte nivåindelning, men jag gör det. Det finns inget som säger att barn blir bättre som vuxna om de spelar med de som är lika bra. Att satsa stora resurser på ett antal utvalda barn leder förstås till en barneit, men till ett mkt högt pris. Vi måste se alla som slås ut för att de inte får träna med sina kompisar.

john: hur många timmar i veckan kan min 9-åring träna?
Klas Östberg: De vuxna måste lyssna på barnen. Vi vuxna måste också fundera på varför vi vill att barnen skall idrotta. Nu finns det många barn som har ett enormt driv men då kan vi som vuxna broma dem och stimulera till andra aktiviteter för deras bästa.

aikare: läste i dn idag att henok goitom är för nivå indelning i fotbollen, så länge alla får samma tränings möjligheter. vad tycker du om det?
Klas Östberg: Han poängterar att om barn nivåindelas så skall de ändå ha lika bra tränare!

Karin: Inom konståkningen finns många föräldrar som i det närmaste "stalkar" sina barn och ungdomar under träning, tävling och till och med in i omklädningsrummet. De ska följa minsta skär på isen och diskutera hopp och program och klockar hur mycket tid barnen får med tränaren jämfört med andra barn. De kallar det för att de "stöttar" sina barn, medan jag anser att de hjärntvättar och driver sina barn som snart knappt vet om de tränar för sin egen eller mammas skull. Hur ser du på föräldrarnas roll inom ungdomsidrotten?
Klas Östberg: Som föräder tycker jag att man skall fundera över varför vi vill att att våra barn skall idrotta. Vad är det långsiktiga perspektivet? Sedan har vi vuxna ett ansvar att se helheten. Ett barn har svårt att se konsekvenserna i framtiden. Barn som har ett väldigt driv kanske vi ska bromsa för deras eget bästa.

niklas: Men om man inte nivåindelar så riskerar man att de duktiga barnen lägger av pga att de inte tycker det är stimulerande nog att träna med såna som ligger flera nivåer under en själv, korrekt?
Klas Östberg: Det är inte korrekt! Det finns inget samband mellan barnelit och vuxenelit. Nu slutar många barn tidigt för att de är sent utvecklade, och många som var elit tappar sugen då andra kommer ikapp.

Ansvar: Ska man ge upp om att få elit gymnaster från Sverige? Kan man verkligen få elit gymnaster utan just den typen av träning som just dem här tjejerna gör? Man kan knappast jämföra barns träning när det gäller tex. triathlon med gymnastik, elit gymnaster på OS nivå är ofta unga (sedan 1976 har endast en vinnare i Individuell mångkamp varit över 20), medans thriathleter och andra sporter oftast har äldre utövare som har tid att specialisera sig när dem är i tonåren, vilket helt enkelt kan vara för sent för gymnaster. Sedan vems ansvar är det? Ska inte föräldrar och barnen få bestämma istället för att staten ska ta i med hårdhandskarna, speciellt om barnen är tydliga med att dem vill?
Klas Östberg: Om elitgymnastik kräver att 10-åringar skall träna 30 timmar/veckan och äta lite för att försena puberteten så tycker jag inte att vi skall satsa på elitgymnastik. Det bryter mot Barnkonventionen oavsett vad tränare och föräldrar tycker.

AK: Du skriver att allsidig träning är den bästa. Det låter dock lite diffust. Kan du ge exempel?
Klas Östberg: Jag menar att att nästan all form av lek är träning. Den styrs av barnen själva utan prestationskrav från vuxna. Spontanidrott pågår lite överallt på raster och fotbollsplaner, vi behöver mer av sånt.

Viktor: Så när är ett lämpligt tillfälle att nivåindela och varför?
Klas Östberg: Jag kan inte säga någon speciell ålder. Att till exempel börja satsa hårt på sport vid 15-16-årsåldern förutsätter att ungdomarna har en bra allsidig styrka. Min erfarenhet är att idrottare i världseliten ofta blir bättre efter skadeperioder då de bedrivit alternativ träning. Värt att tänka på.

Gabriella: Bra att det här med tidig elitsatsning på barn ordentligt diskuteras. Barn tränas även socialt med att idrotta tillsammans med dem som är sämre än de själva, lär sig ta hänsyn och tränas i att vara toleranta och visa omtanke, samtidigt som de kan känna stolthet över sina egna prestationer. Vi ska vara rädda om våra barn och se värden i att de får utvecklas naturligt med sina jämnåriga i närmiljön, inte flåsa dem i nacken och se en blivande Zlatan i sitt fotbollsglada barn.
Klas Östberg: Jag håller helt med dig, Gabriella. Idrott är så mycket mer än prestation. Idrotten är för viktig att överlåtas helt åt idrottsrörelsen. Henok Goitom, som arbetar med barnen i Husby, är ett lysande exmpel.

Lisa Edwinsson: Massa frågor ramlar in - kul. Klas ska försöka svara på allt. Vi kör på en stund till.

emil: Hej! Jag har något som heter extraben i mina fötter och jag har nu fårr en inflamTion på båda fötterna. Jag har gått till en sjukgymnast men hans tips var bara att vänta. Har du något tips på hur jag kan för ättra detta? Jah har redan skaffat fotsulor som är formade efter mina föter. Tack i förhand!Mvh Emil Jag glömde tillägga på inlägget under att jag är 16 år, efter jag har sprungit i 10 minuter så får jag kramper i fötterna. Jag har haft detta problem i ett år nu utan förbättring. Tack i förhand!Mvh emil
Klas Östberg: Hej Emil, trist att du inte kan idrotta med det du vill. Jag har svårt att bedömma vad du har för skada men mitt allmäna råd att du skall försöka hitta en idrott som inte ger dig besvär. Det finns nästan hur mkt som helst.

Patrik F: Anser du att barn och ungdomar får röra på sig tillräckligt i skolans regi? Jag har varit aktiv utövare men även engagerat mig i styrelsearbete mm. Jag upplever att politiker flyttar ansvaret till föreningarna genom att säga att de får aktivitetsbidrag. Barn som skulle behöva få mer motion kanske inte har föräldrar som är idrottsintresserade.
Klas Östberg: Håller helt med dig, Patrik. Barnen finns i skolan hela dagarna. Rasterna borde kunna användas mkt mer till fysiska aktiviteter. Efter skolan vore det utmärkt om gympasalar, mm, kunde utnyttjas. Kanske även kombinera med annan aktivitet, som läxhjälp. Många barn behöver också någon vuxen att prata med. Då slipper föräldrar stressa och skjutsa omkring barnen.

Lisa Edwinsson: Klas finns med oss en stund till i chatten, och försöker svara på allt. Fortsätt gärna ställa dina frågor nedan.

Karin: Du nämner överbelastning av skelett som vanligaste skadan hos barn. Hur yttrar det sig?
Klas Östberg: Överbelastningskador yttrar sig med smärtor vid belasning i exempelvis rygg, ben och fötter. Om barn tränar utifrån ett vuxenperspektiv, för att prestera, biter de ofta ihop trots smärta. Jag möter ofta barn som tränar med en smärtnivå på 5-6 på en 10-gradig skala. Det förekommer inte bland vuxna. Barn kan bita ihop och kämpa om de vuxna driver på, men det är helt förkastligt. Mitt råd är att lyssna på barnen.

Viktor: Kudos för ditt svar om elitgymnastik! För att förtydliga min tidigare fråga: Jag efterfrågar ingen ålder. Har någon någonsin tagit fram kriterier eller liknande för vad ett barn bör kunna, viken "allsidig styrka" som krävs innan en mer inriktad satsning?
Klas Östberg: Tack, det är ett viktigt ämne. Tyvärr känner jag inte till om några sådana studier/kriterier finns.

...: Jag är numera 16 år och har sedan 3 är tillbaka fått träna med seniorerna i min fotbollsklubb. Hade jag fortsatt träna med min årskull hade jag antagligen slutat för att det intr var motiverande och ut utvecklande nog att träna med de som inte var på samma nivå. Ska man ta bort den möjligheten för de som verkligen vill framåt?
Klas Östberg: Naturligtvis skall barn som vill framåt få stöd. Det handlar dock om balans. Det finns också många som skadas och försvinner på vägen. Kanske hade du tröttnat om du stannat kvar men jag möter också många som tröttat trots att de satsat hårt.

Therése: Hej, har en 10-årig dotter som tränar handboll två gånger i veckan á 1,5 h samt en match varje helg. Tänker på knä och skaderisk när hon är så ung, är det lagom dos träning? Annan aktivitet som förebygger skador hon kan ha nytta av?
Klas Östberg: Absolut är annan aktivitet viktig. En fråga jag ofta ställer mig är varför det skall spelas match varje helg? Vem har bestämt det? Vi utgår ofta från att alla barn vill det. Värt att reflektera över. Alla vi vuxna vill väl inte tävla. De flesta idrottar för att det är kul och för att må bra.

Anne: Håller med dig helt om elitsatsningar, har sett så många sent utvecklade pojkar lägga av med fotboll för att man har signalerat att dom inte är duktiga. F ö vintertränar min son fotboll organiserat ca. 4 timmar i veckan, spontant ett par timmar mer, och nu är det inlagt att han ska löpträna med A-laget upp till en mil i veckan. Detta ovanpå skolidrotten, Han är 14 1/2 . Han säger att han mår bra och det är bara kul men jag tycker att han har en hel del sjukdagar från skolan o oroar mig att det är för mycket träning. Ska man låta dom träna så mycket dom vill?
Klas Östberg: Nej, absolut inte. Många barn som är duktiga spelar både med jämnåriga och i lag med äldre spelare. Varför kan man fråga sig. Varför skall de träna och spela mer än sina jämnåriga. Tagga ner är mitt råd ;)

stojan: När barnen hamnar i puberteten så händer mkt i kroppen både psykiskt och fysiskt. har sett exempel på ffa tjejer som innan pubertet haft en bländande teknik för att sedan när de kommer in i puberteten tappar tekniken helt och sedan lägger av med träning pga av detta. Har du ngt bra råd så man inte tappar dessa ungdomar när dessa går igenom puberteten?
Klas Östberg: Jag tänker att om idrott bara är prestation så blir det ganska fattigt. Idrott kan vara så mycket mer. Men som jag skrivit tidigare vi kan inte lägga allt ansvar på föreningar. Vi har alla ett ansvar.

Lisa Edwinsson: Tack för alla frågor! Klas kommer att svara er som ännu inte fått svar, så häng kvar i chattrummet. Därefter tackar vi alla läsare och Klas för den här gången.

Lisa Edwinsson: I dagens DN svarar nye idrottsministern Gabriel Wikström (S) på frågor om barnidrott. "Jag tror inte på den modellen", säger Wikström om tidig elitsatsning.

Mija: Frågan om elitsatsning eller inte är en pågående diskussion både utanför omklädningsrummen och i stryrelserummen i föreningarna. Oavsett vad forskning mm visar är oroväckande många för tidig elitsatsning. Finns det någon samlad generell fakta som man kan använda sig av, för att få kommunen att ställa krav på klubbar, som underlag i styrelserummet och att ge till vissa föräldrar?
Klas Östberg: Hej Mija. Jag tycker att vi skall hänvisa till FN:s barnkonvention. RF (Riksidrottsförbundet) skrev om vikten att följa den på sin hemsida igår. Jag står helt bakom det men då måste någon våga sätta ner foten. RF, liksom kommuner, borde kunna ha sanktioner, t ex dra in bidrag. Idrotten måste få granskas av utomstående. Jag tycker inte heller sponsorer borde subventioner barnidrott som inte lever upp till Barnkonventionen.

Christer: Hej, kan du definiera barnelit. Gärna med gränsdragningar mot en ungdom som älskar sin sport och vill engagera sig i den samma.
Klas Östberg: Det finns många olika definitioner på barnelit. Rent allmänt: Elitsatning bedrivs av föreningar som satsar stora resurser på ett antal barn som de vuxna valt ut.

Johan: Hur lång tid tar det att komma tillbaks om ena ligamentet är nytt i korsbandet som varit söndertrasat efter en olycka? Går det att springa å träna 100 % efter det?
Klas Östberg: Hej Johan. I bästa fall tar det 6 månader men det handlar mycket om hur intensiv rehab du bedriver. Din sjukgymnast och läkare kan avgöra när du kan återgå till idrott.

Sara : Hej Klas! Jag är en elitsatsande fotbolls- tjej på 17 år och har fått kompartment syndrom. Jag har opererat mig två gånger, men har fortfarande symptom och problem med vaderna. Har du nångång stött på något som kan ha liknande symptom som kompartment? Eller vet du om det finns något mer jag kan försöka göra för att bli av med smärtorna?
Klas Östberg: Hej Sara. Att compartment sitter på fram/utsidan av underbenet är inte ovanligt. Att det sitter i vaderna är mer sällsynt. Jag har svårt att bedöma hur du kan förbättras utan att veta mer. Vad säger hen som opererat dig?

Handbollsförälder: Jag vill ta upp en annan aspekt på barnidrott som gör att inte ens lagsporter är till för alla; Det handlar om ruskigt mycket pengar för föräldrarna att betala när barnen ska åka på cuper med övernattning och mat, köpa lagträningskläder, lagoverall, med mera som tränarna bestämmer. Jag har exempel på barn som tvingats sluta därför att familjens ekonomi inte tillåtit dessa extrautgifter. Vi utesluter alltför många barn och ungdomar genom att som tränare agera oförsiktigt med andras pengar. Visst, loppis mm ger ju pengar till lagkassan men inte i nivå med kostnaderna.
Klas Östberg: Helt rätt. Jag svarade på en liknande fråga tidigare. Varför alla dessa turneringar och matcher på helgerna? Kanske lika bra att möta ett lag några mil bort, lära känna nya kompisar, dricka saft käka bullar, etc. Kort sagt - barnperspektiv. Varför skulle t ex inte föräldrar kunna vara med och spela fotboll. De behöver också röra på sig. Barnen tycker dessutom att det är jättekul liksom jag, då jag spelar fotboll eller innebandy med barnbarnen. Ett av dom tränar nu på att springa långsamt så att jag skall kunna hänga med ;)

eller?: är inget bra med barnidrotten?
Klas Östberg: Det mesta är bra. Därför har jag instiftat Svenska Barnidrottspriset som delas ut sedan 2 år. Priset tilldelas ledare som bedriver barnidrott med ett barnpespektiv. Vi har en jury som består av Emil Jönsson, Anna Haag och Björn Ferry. Jag brinner för idrott, det har varit nästan hela mitt liv! Idrotten har en enorm potential. Jag vill att så många som möjligt skall få del av den hela livet. Idrott ska vara bra för folkhälsan. Det bästa av allt är att breddidrott även ger fler medaljer.

Mamman: Hej! Jag har en 7 åring som tränar konståkning 5 ggr/ vecka. Det varvas med yoga och dans som komplement. Hon är aldrig sjuk och hon älskar sin träning men är det för mycket?
Klas Östberg: Hej. Konståkningen är ett kapitel för sig.Jag känner väl till den eftersom föräldrar och barn har berättat en del för mig. Jag tycker att du skall vara med på träningen och prata med tränarna vilken värdegrund de har.Jag har tyvärr mött många elitsatsande barn som mår mkt dåligt. Är det någon sport som borde ha högsta prioritet att granskas av utomstående så är det konståkningen. Med det vill jag inte säga att det inte finns många bra föreningar också. För det finns det!

sara: (Compartment) Han som opererat mig säger att jag måste avbryta träningspasset om smärtan blir värre och om smärtan ökar mellan träningarna så måste jag vila x-antal dagar och sedan prova på igen och se om det blivit bättre. Dock blir detta ett väldigt problem för mig eftersom min elitsatsning kräver att jag har 6-7 pass per vecka
Klas Östberg: Vem har sagt att det krävs 6-7 pass/v. Det funkar ju inte för dig. Välj andra idrotter som inte belastar vaderna några gånger i veckan. Du måste lyssna på din kropp. Det kan ingen annan göra åt dig. Om du får smärtor så är det varningssignaler.

Lisa Edwinsson: Vi har stängt chatten för inkommande frågor - men häng kvar, Klas Östberg svarar på de frågor som hittills kommit in. Många frågor är snarlika. Har du inte fått svar? Kolla igenom tidigare svar.

Nils: När nivåuppdelning kommer på tal handlar det nästan alltid om de duktigaste, som antingen sägs behöva eller inte tjäna på en tidig elitsatsning. Men hur är det i andra änden, kan inte de som har det svårare må bra av nivågruppering för att få träna på sin egen nivå. Jag kommer till exempel ihåg hur det var när jag en gång spelade fotboll: jag var för dålig för att över huvud taget få någon tid med bollen under matcherna; jag hade helt klart utvecklats mer i ett lag där alla låg runt min nivå, och troligen tyckt det var roligare. Det hela slutade med att jag blev friidrottare och sedan orienterare istället.
Klas Östberg: Du måste förstås få avgöra vilka du vill spela med. Det är ett barnperspektiv.

Martin: Är det ok att nivåindela barn/ungdomar givet att alla får samma träningsmöjligheter? Om nej, gäller detta bara idrott eller även andra aktiviteter? Om en nioåring spelat piano i sex år och spelar Mozart, ska han/hon då spela tillsammans med en nybörjare i samma åler som tränar på "Blinka lilla stjärna"?
Klas Östberg: Hej Martin. Jag tror att du ser barnidrott som en plantskola för elit. Kanske har jag fel. Vad jag vill säga är att idrott är så mycket mer än att prestera. Att barn tränar piano flera timmar per dag vet jag inte om det är så lyckat. Chopin sa till sina elever att de inte fick träna mer än tre timmar/dag för då blev de sämre pianister.

Ansvar: Men hur bra är staten på att bedöma att fel begås? Jag kan tänka mig att vissa föräldrar och barn tillsammans satsar på ett ansvarsfullt vis med elit idrotten, ska även dem förbjudas att göra så bara för att det finns dem som missköter sig? Finns det inte rum för individuella bedömningar när det gäller elit idrott?
Klas Östberg: Jag vet inte hur bra staten är men i många länder som bedriver barnidrott så kräver staten utbildade tränare och regelbundna hälsokontroller.

Sanna: Hej Klas! Jag har följt debatten de senaste åren men undrar: Är svensk barn- och ungdomsidrott "hårdare" än i andra länder?
Klas Östberg: Svensk barnidrott är nog inte hårdare, men gymnastik och konståkning är te x lika hård som i Kina och Ryssland. Skillnaden är att vi inte har någon kunskap om skador på elittränande barn. Vi har inte heller några hälsokontroller och nästan ingen vet hur skadade barn skall behandlas om det inte är akuta skador. Det jag efterlyser är medicinsk kunskap. Varför är våra barns hälsa satt på undantag?

puck: Hur många gånger i veckan är det rimligt att en 10-åring tränar?
Klas Östberg: Se tidigare svar.

Marie: Hej, Har en 5-åring som börjat spela handboll och tycker det är jätteroligt. Nu tränar de 1ggr/vecka men funderar på att gå upp till 2ggr/vecka. Han tränar desutom jujuts 1ggr/vecka. Han tycker det är roligt och vill fara till träningarna men jag funderar ändå som förälder om det blir för mycket. Är det rimligt i den åldern? Hur ska man tänka som förälder?
Klas Östberg: Hej Marie. Tycker han att det är kul så är det ok, men du som föräder har också ett ansvar. De flesta ledare arbetar ideellt och gör ett fantastikt arbete. De är värda allt beröm men det är inte fel att du partar med ditt barn, tränare och andra föräldrar så att ni är överens.

Lisa Edwinsson: Så. Då tackar vi Klas Östberg och alla er läsare för debatten. Läs alla frågor och svar här på dn.se.