Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-03-30 21:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/chefens-fallskarm-onodig-kostade-forbundet-38-miljoner/

Sport

Chefens fallskärm ”onödig” – kostade förbundet 3,8 miljoner

Bo Edsberger, mannen som gjorde Göteborgsvarvet till världens största halvmara, fick lämna Göteborgs friidrottsförbund. Nu kritiseras beslutet att ge honom en fallskärm värd 3,8 miljoner kronor,
Bo Edsberger, mannen som gjorde Göteborgsvarvet till världens största halvmara, fick lämna Göteborgs friidrottsförbund. Nu kritiseras beslutet att ge honom en fallskärm värd 3,8 miljoner kronor, Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån

Göteborgs friidrottsförbund gjorde en förlust på 4,8 miljoner kronor 2019. 3,8 miljoner utgör ett avgångsvederlag till förbundschefen och den tidigare basen för Göteborgsvarvet, Bo Edsberger. Fallskärmen lär bli ett hett diskussionsämne på torsdagens årsmöte.

– Den här överenskommelsen var helt onödig. Det hade kunnat lösas på annat sätt, säger Marika Forsman, som hoppade av styrelsen i förtid.

Göteborgs friidrottsförbund har en tuff tid bakom sig. I oktober 2018 berättade Göteborgs-Posten i flera artiklar om avhopp och en osund arbetsmiljö på kansliet. Det ledde till att förbundschefen Bo Edsberger, som varit starkt bidragande till att Göteborgsvarvet blivit världens största halvmara, fick lämna sin post.

När det ekonomiska resultatet för 2019 presenterades visade det sig att personalkostnaderna ökat med 3,8 miljoner kronor. Det motsvarar Edsbergers fallskärm på två årslöner. Enligt uppgift till DN råder det tveksamheter om det avtal som Edsberger hade berättigade honom till avgångsvederlaget.

Förbundets nye ordförande, den tidigare kommunpolitikern Jahja Zeqiraj, var den som förhandlade fram avtalet. Han förklarar att han av sekretesskäl inte kan kommentera det.

– Men det är en självklarhet att vi följer den arbetsrättsliga lagstiftningen som finns på området, säger Zeqiraj.

Enligt uppgift till DN fanns det ingen klausul om fallskärm i det kontrakt Edsberger skrev 2013.

– Jag kan som sagt inte kommentera det utan att gå in på personalsekretess, men det jag kan säga är att det handlar om ren praxis för en person som är 58 år med tillsvidareanställning. Vi hade jurister som tittade på det här. 

Edsberger fick ganska omgående ett nytt jobb som vd på Taxi Göteborg.

– Det är klart att han kunde sagt att han inte ville ha avgångsvederlaget, men det var ju inget jag kunde tvinga honom till, säger Zeqiraj och medger att han fått frågor om avtalet inför årsmötet.

– Det finns de som menar att jag hjälpt Bosse, men det var ju tvärtom. Vår relation blev ju spänd eftersom jag meddelade honom att det inte fanns något förtroende för honom.

Hur ser du på den turbulens som varit på förbundet?

– När det blir turbulens smittar det hela verksamheten och påverkar även alla de ideella krafter som arbetar med friidrotten. Det fanns ett tydligt behov av att demokratisera hela förbundet. Vi är på god väg att skapa detta, men det återstår mycket att göra.

I samband med Göteborgs-Postens granskning framkom uppgifter om att påståendena om dålig arbetsmiljö var överdrivna och att missnöjet med  Edsbergers chefskap bara fanns bland några få. Vilken är din bild?

– Det fanns fog för missnöjet och det var självklart att vi behövde göra en förändring, säger Zeqiraj.

Beslutet om Edsbergers fallskärmsavtal fattades av styrelsen.

Marika Forsman valde att lämna styrelsen i förtid efter turbulensen kring förbundschefen. Hennes bild är en helt annan än den som Zeqiraj presenterar. Missnöjet med Edsberger fanns bara bland några få.

– Jag genomförde enskilda samtal med personer som skulle sluta och jag kan säga att det var en väldigt liten minoritet som visade det här missnöjet. Jag skulle säga att det är några få enskilda individer som skapat väldigt mycket oro, säger Forsman.

Även Forsman säger sig av sekretesskäl inte kunna uttala sig om innehållet i Edsbergers avtal, men menar att fallskärmen och det dåliga ekonomiska resultatet kommer att ge konsekvenser för barn- och ungdomsverksamheten i form av minskade resurser.

– Det är ju de här pengarna som skulle ha delats ut till föreningarna. Nu blir det mindre på grund av en överenskommelse som jag anser var helt onödig. Det hade kunnat lösas på ett annat sätt, säger Forsman.

Vid torsdagskvällens årsmöte kommer en ny kansliorganisation att presenteras.

Läs mer: Göteborgstränaren Yannick Tregaro döms för bokföringsbrott