Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-23 22:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/chip-i-bysthallaren-avslojar-allt-om-spelarna/

Sport

Chipet som avslöjar alla detaljer om spelarna

På baksidan av en väst sitter ett chip som bland annat registrerar hur högt en spelare hoppar och hur fort han springer.
På baksidan av en väst sitter ett chip som bland annat registrerar hur högt en spelare hoppar och hur fort han springer. Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån

Det är inte bara kontringar, japaner och knorrar som förgyller handbollen. 

Under EM bär spelarna en slags kort väst med inbyggt chip som visar vem som sprungit snabbast, hoppat högst och spelat mest.

Tack vare ny teknik så dröjer bara sekunder innan publiken på arenan och hemma i tv-soffan får reda på hur hårt ett skott är.

Ett chip, av ungefär samma storlek som en liten tändsticksask, sitter på det som spelarna kallar väst, behå eller undertröja.

– Det finns några olika varianter, jag spelade med undertröja, berättar svenske högersexan Daniel Pettersson.

Inför uppvärmningen får spelarna ett chip som de fäster bakom nacken. 

– Man tänker absolut inte på det när man spelar, säger Pettersson.

Tretton sensorer runt plan registrerar allt från hur fort spelarna springer till hur högt de hoppar.

Som kantspelare lever Petterson på sin snabbhet och spänst.

För Daniel Pettersson är hans spänst viktig. Han har registrerats för ett hopp på 58 centimeter över golvet.
För Daniel Pettersson är hans spänst viktig. Han har registrerats för ett hopp på 58 centimeter över golvet. Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån

Men snabbast av alla i EM har svenske vänstersexan Jerry Tollbring sprungit, hastigheten mättes till 32 kilometer i timmen, Pettersson kommer inte långt efter med sina 30 kilometer i timmen.

När det gäller spänst har Pettersson registrerats för ett hopp från kanten på 58 centimeter över golvet. 

Den statistiken vinner niometersspelaren Miguel Martins på 75 centimeter, Linus Arnesson är bara en centimeter bakom portugisen.

Ett chip som sitter fast inne i bollen registrerar bland annat bollens hastighet, varifrån skotten skjuts och vart bollen tar vägen.

Pettersson får frågan vilken av de svenska spelare han tror skjutit det hårdaste skottet.

– Simon Jeppsson?

Jeppsson fick som mest till 127 kilometer i timmen mot Norge, Jim Gottfridsson var värre och noterades för 137 kilometer i timmen mot Polen. 

Gottfridsson är också den spelare under EM som passat bollen flest gånger, på sju matcher hann Gottfridsson med 1.414 passningar, 1.405 av dem hittade rätt adress.

Tekniken visar att lagkapten Jim Gottfridsson hittade rätt med 1.405 av 1.414 passningar under Sveriges sju matcher.
Tekniken visar att lagkapten Jim Gottfridsson hittade rätt med 1.405 av 1.414 passningar under Sveriges sju matcher. Foto: Andreas Hillergren/TT

Det är obligatoriskt för både spelare och domare att bära chipet under matcherna.

– För ungefär ett halvår sedan fick alla länder reda på det här och alla har fått testa västarna på landskamper under hösten. Jim Gottfridsson ville ha en extra large väst, Lukas Nilsson ville ha en large, berättar Thomas Schoeneich på Europeiska handbollsförbundet.

Det tyska företaget Kinexon har utvecklat tekniken och har avtal med EHF till och med 2024.

– Det finns också data som bara landslagen får tillgång till så att de kan se vad spelarna och laget behöver träna på, säger Schoeneich.

Pettersson ser nyttan med den nya tekniken.

– Snart får man väl svaren och då kommer statistiken analyseras så man kan dra nytta av alla siffror. Det är lite tidigt att säga vad det kan ha för betydelse för utvecklingen av handbollen.

Första gången tekniken användes var vid herrarnas Final Four 2018 då franska Nantes, Paris SG och Montpellier deltog tillsammans med Vardar från Makedonien, där Montpellier vann.

Läs mer:

Så räddar EM-målvakterna skott som går i 141 km/h 

Tajta tröjan som Sverige höll hemlig förbjöds efter succén 

Revolution inom handbollen när klistret förbjuds