Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-14 03:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/christian-coleman-varldens-snabbaste-man/

Sport

Coleman hyllad och ifrågasatt

Christian Coleman vann 100 meter på 9,76, men efteråt handlade frågorna mycket om annat än loppet. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

DOHA. I förra månaden såg det ut som att han skulle missa VM. Christian Coleman och hans advokater lusläste reglementet och fann en väg till guldet på 100 meter. Men kommer världens snabbaste man att slippa misstankarna?

Han var den store favoriten när de nio finalisterna placerade fötterna i startblocken för att göra upp om kungatiteln i VM.

Nio sekunder och 76 hundradelar efter startskottet, efter en synnerligen lyckad start, passerade Christian Coleman mållinjen och konstaterade att han nu är världsmästare både utomhus och inomhus.

Silvermedaljören från London 2017 hyllades för den sjätte snabbaste tiden på distansen genom tiderna, men kritiserades för att vara en slarver och dålig förebild för idrotten.

Tidigare i år misstänktes Coleman för tre missar inom tolv månader i den vistelserapportering som världens bästa idrottare måste sköta. Samma brott mot antidopningsreglerna som svenskan Meraf Bahta fällts för och som kunde ha inneburit att Coleman stoppats från att springa VM.

Coleman blev temporärt avstängd av Usada, den amerikanska antidopningsbyrån, men det visade sig att Usada pinsamt nog inte studerat Internationella antidopningsbyrån Wadas reglemente tillräckligt noga.

Enligt Wadas regler prickas man inte för den dagen dagen som felet inträffade, utan felet flyttas till första dagen i varje kvartal. En märklig regel kan tyckas, men plötsligt hade Coleman inte begått något brott.

Det visade sig också att en försenad dopningskontrollant gjort att han med en minuts marginal slapp undan en annan prick, som kunde lett till två års avstängning.

Coleman kom undan på en teknikalitet. En annan sprinterkung, Michael Johnson, har sagt att de tre missarna i vistelserapporteringen kommer att lägga en våt filt över landsmannens karriär.

Han fick stöd av Internationella friidrottsförbundets ordförande, Sebastian Coe, som inför VM sade att han gärna ser Coleman som mästare.

På den internationella presskonferensen efter VM-loppet ställdes han till svars, inte minst av företrädare för brittisk press.

Är han en god förebild?

Coleman svarade lugnt och behärskat.

– Jag gjorde inget fel, därför är jag här i dag. Jag missade inte tre tester, så jag tycker att jag är en god representant för sporten, sade han.

Har han varit slarvig?

– Nej, alla gör misstag på jobbet. Det gäller bara att försöka göra ett bättre jobb och att inte vara likgiltig. För mig är det här ingen stor sak, för jag har inte gjort något för att undvika tester. Tvärtom har jag testats många gånger, sade Coleman och förnekade uppgifter om att han krävt skadestånd från Usada.

– Det har tolkats fel. En del människor är inte intresserade av sanningen och jag är kritisk mot de människor som läckte den här informationen om mig, förklarade han.

Det rimliga är förstås att Wada justerar sina regler så att inga tvivel om datum uppstår och att Christian Coleman blir mer noggrann med att berätta var han befinner sig.

Dopningssnacket i Khalifastadions korridorer blev förstås inte mindre av att veteranen Justin Gatlin sprang in som silvermedaljör. Det var den regerande världsmästaren från Londons fjärde raka medalj på distansen.

För tre veckor såg han ut att missa VM skadad och nu var han nära att bomma finalen, men till slut var det ändå han som närmast utmanade om guldet med 9,86, fyra hundradelar före Kanadas bronsmedaljör Andre De Grasse.

Gatlin har varit avstängd två gånger för dopning i karriären och är ogillad av mer än en motståndare och av stora delar av friidrottspubliken. De burop som hördes i Peking och London var inte lika starka i Doha, men de berodde mest på att läktarna här är mindre än halvbesatta.

Dopningen fortsätter att kasta skuggor över friidrotten. Varken Christian Coleman eller Justin Gatlin lär någonsin bli kvitt frågorna.

Läs mer: Daniel Ståhls diskus stoppades