Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-19 14:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/christian-eriksen-om-hjartstoppet-tacksam-for-att-de-var-sa-jakla-snabba/

SPORT

Christian Eriksen om hjärtstoppet: ”Tacksam för att de var så jäkla snabba”

Christian Eriksen.
Christian Eriksen. Foto: Jonathan Näckstrand/AFP

I somras oroade sig en hel fotbollsvärld när Christian Eriksen fick hjärtstopp mitt under Danmarks EM-match.

Nu har han för första gången låtit sig intervjuas efter händelsen.

– Jag har trots allt haft tur att jag kan sitta här i dag och visa att – tack för tårarna – men jag finns kvar, säger han till DR.

När han låg på Rikshospitalet i Köpenhamn dagarna efter händelsen kom det försändelse efter försändelse med blommor, berättar 29-åringen.

– Det var inte så att jag ville att folk skulle skicka blommor för att jag var död i fem minuter. Det var väldigt speciellt. Men, det var fint att folk ville göra det, och det har bara hjälpt, att det har kommit så många välönskningar som det har kommit. Fortfarande nu är det folk som skriver, säger han.

Christian Eriksen fick hjärtstopp i Danmarks gruppspelsmatch mot Finland i Köpenhamn den 12 juni. Han fick hjärt- och lungräddning på planen, och låg sedan sex dagar på sjukhus där en hjärtstartare opererades in.

Nu vill han tacka för all omtanke som han har känt från allmänheten, folk som har skickat brev och blommor och som han inte har kunnat tacka personligen, säger han i intervjun med dansk tv.

– Folk såg det och grät och levde sig fullständigt in i det, och jag har trots allt haft tur att jag kan sitta här i dag och visa för dem att – tack för tårarna – men jag finns kvar, säger han.

Han är övertygad om att det snabba ingripandet när han kollapsade räddade hans liv.

– Det är det jag är tacksam för, att de var så jäkla snabba. Först mina lagkamrater som kom fram. Och så landslagsläkarna, som liksom satte sig och hjälpte till tills det kom in någon med hjärtstartare och fick igång mitt hjärta igen.

Christian Eriksen bor kvar i Milano, där han spelade för Inter. Men de italienska reglerna förhindrar honom från att spela där och i december bröt han och klubben kontraktet.

Nu säger han att han tänker fortsätta spela fotboll, och att målet är att spela VM i Qatar senare i år. Läkarna har sagt att det går bra, och han är inte alls rädd för att få hjärtproblem igen.

– Jag vet vad jag vill. Jag vill spela fotboll igen. Det har inte hänt något sedan dess (hjärtstoppet), trots att hjärtat har testats på alla sätt som det går, säger han.

Ämnen i artikeln

Danmark
Fotboll

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt